Copy
#Nedjeljni četiristoti newsletter o umjetnicima koji su nas napustili, nesamovozećim automobilima, nasilnoj meteorologiji, uzrocima kolapsa lanaca opskrbe, nedostatku gnojiva, prijenosnim MRI uređajima, papi Franji i politikama, politici empatije, smrti na listi čekanja, vidici i zvuci Ganimede.
Na ovaj newsletter se možete pretplatiti ovdje. Pratite me i na Facebooku. Arhiv prethodnih newslettera možete vidjeti ovdje.
Pogledajte ovaj email u vašem browseru.
 
Dobro jutro <<Ime>>,

Ovo post-Božićno i pred-novogodišnje izdanje je ispalo i skoro pa rođendansko, ovo je četiri stoti newsletter za redom (ako tjedno potrošim recimo osam sati ukupno, cca 6 na čitanje i 2 na pripremu newslettera, to je 3.600 radnih sati, pune dvije radne godine). Newsletter je očito konstanta, a preporučena procedura čitanja je ostala nepromijenjena: pustiti u pozadini dobre muzike ili druge muzike (moja omiljena Božićna, ili druga omiljena iz Murrays Christmas s Netflixa, ili pak ova, jedna od najboljih plesnih rutina snimljenih u posljednjih 75 godina), u najdražu šalicu natočite jutarnju kavu ili čaj i opustite se uz današnji odabir:

1. "Pogledati ću na svoj život, neposredno prije nego odem, i zahvaliti Bogu na svakom trenutku!" - podsjetnik na neke umjetnike koji su nas napustili tijekom 2021. godine i to njihovim vlastitim riječima.

2. "Don't look up" se pojavio na Netflixu. Što vi gledate ovih dana (dojavite mi, nakon covida se čini kao da sam sve pregledao, tražim inspiraciju a da nije u reprizi)?

3. Neki dan sam opet imao diskusiju o iluziji kako ćemo imati samovozeće taksije do kraja 2023. godine, što je žestoka fikcija. Blog Filipa Piekniewskog lijepo objašnjava zašto se to jednostavno neće dogoditi (dio objašnjenja, osobito ovog koji se odnosi na Teslu možete pročitati i ovdje).

4. Kutak za nasilnu meteorologiju: Što se dogodi kada se sudare dva uragana? Zašto uragani rijetko kada zahvate Europu? Koja je razlika između uragana i tornada?

5. Ekonomija (apokalipse): zašto plaće u Japanu ne rastu, znakovi oporavka supply chaina su pogrešni, uzroci kolapsa supply chaina, što žene žele na svom sljedećem radnom mjestu, da li su cijene plina početak kraja kuhanja na plin i prljavog grijanja (ja sam se prebacio na indukcijsko kuhanje i nema nazad), stiže li kraj YOLO investiranja?, svijetu prijeti nedostatak umjetnog gnojiva, samo jedna godina se može usporediti s ovom.

6. Ekipa sa sveučilišta u Hong Kongu je konstruirala jeftini, prijenosni MRI uređaj (tipični MRI košta 1-3mil USD, dok ovaj košta oko 20.000USD).

7. Papa Franjo traži još reformi u Vatikanu (i skreće pažnju na migrante, o obiteljskom nasilju, o ljudskim slobodama).

8. Nekategorizirano (za svakoga ponešto): nada je možda nedohvatljiva ali očaj nije rješenje, kad ste posljednji put bili doista sretni, život me ne plaši (poezija za malene), politika empatije (o muzici i životu Johny Casha), kako prepoznati što doista želite, Carl Sagan o snazi knjiga i čitanja, 2021. Ig Nobel nagrade (nekako mi je promaklo).

9. Video/Info(grafike): prosječni broj dana s mrazom u Europi, odakle dolaze (američka) božićna drvca, odgovor antivaxerima i antimaskerima, oblačenje na -50, kako je Coca&Cola izmislila djeda Mraza, sve svugdje i odjednom, svijet Yakuza supruga,

10. Short stories & Long reads (best of 2021): smrt na listi čekanja, kako bogati izbjegavaju poreze, portret patnje, zoomtown i covid migracije, Kevin Durant i najveći košarkaški klub svih vremena, dubine koje će dosegnuti (od samoubojstva do dubokog ronjenja), There has been blood.

Ako ste kliknuli na koji od gornjih linkova, nagradite se i s nekoliko fotogalerija koje su mi se prošlog tjedna učinile zanimljivima: nadrealne slike 2021. godine, 2021. godina u slikama, sights&sounds of Ganymede.

Ugodno čitanje!

Marko

Par napomena:
  • linkovi su grupirani u manje-više logične narative po točkama newslettera, kako istražujem pojedinu temu moguće je da su tekstovi nabrojani izvan sekvence (dakle nisu nužno novo napisani nego mogu ići daleko u prošlost),
  • neki od ovih članaka se nalaze na (paywalled) stranicama koje broje koliko ste članaka pročitali, ako ste dostigli limit (primjerice na Economistu, Wiredu, New York Timesu), morate izbrisati cache od browsera (a osobito cookije), alternativno, da zaobiđete paywall (npr. Financial Times ili WSJ) koristite private browsing/window, neke stranice zahtjevaju registraciju (sorry),
  • ako koristite Chrome ili Firefox, instalirajte si Bypass Paywalls plugin, neće riješiti sve ali hoće većinu, ja ga koristim svaki dan :)
  • ako vam newsletter završi u spamu, najjednostavniji način da to riješite je da jednostavno kliknete reply i dojavite mi što mislite o newsletteru, odnosno da email adresu newslettera stavite u svoj adresar (tako će vaš spam filter skužiti da se dopisujemo pa će uz malo sreće prestati)
  • ako imate neki zanimljivi link ili komentar na newsletter, kliknite reply i dojavite
  • newsletter ima doista puno linkova, neke koje smatram bitnima podebljam (ne uvijek, ne garantiram da ću pogoditi vaš interes ali evo to su meni doista bitne stvari)
  • kriterij odabira linkova su teme o kojima se kod nas ne govori i ne piše, sorry ako ste na ovaj link već negdje naišli
  • pretplatnici koji nisu otvorili niti jedan newsletter više od pet mjeseci će biti automatski odjavljeni s popisa
  • ako netko ima potrebu malo uzvratiti za newsletter, ovo je moja Amazon wish lista, a možete mi platiti i kavu.
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2021 Mračni blog, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp