Copy
O računalnim halucinacijama, neoliberalizmu, doniranju jajnih stanica, samoći i vrijednosti teških vremena, power dressingu, priči o Amazonovim robnim markama, golubovima pismonošama i novi trailer za Watchman seriju.
Arhivu prethodnih newslettera možete vidjeti ovdje.
Pogledajte ovaj email u vašem browseru.
Dobro jutro <<Ime>>,

Ne znam kako vi, ali meni je ova nedjelja prvo more ove godine (makar je prognoza loša). Nema nam druge nego zaroniti u nedjelju uz playlistu dobre muzike (Choir Choir Time after time, Mr. Brightside, moj favorit Birdhouse in your soul ili sjajno neočekivani Take on me), napravite kavu ili čaj, natočite u omiljenu šalicu i bacite se na čitanje/gledanje/slušanje današnjeg newslettera:

1. Malo znanosti: znanstveni dokument (PDF) koji pokazuje kako su male donacije George Sorosa u 1992 godini (mala donacije je 500USD) pomogla da puno ruskih znanstvenika ostane u znanosti nakon raspada rusije, te kako su ti znanstvenici u dekadama nakon toga proizveli u prosjeku više od pet znanstvenih radova po znanstveniku. Tema se možda čini dosadnom, no stavite je u perspektivu grude snijega gdje je malo potrebno da se sve skupa zakotrolja. Impresivno.

2. Bavim se zadnjih dana dosta s umjetnom inteligencijom, a osobito mi je zanimljiva tematika računalnog vida i tzv. adversarial images (vidi PDF), ukratko, umjetna inteligencija je malo priglupa i nju trenirate na tisućama fotografija kako bi prepoznala predmete ili ljude na slici. Eh sada, ako u sliku ubacite neki neočekivani predmet za koji AI nije bila trenirana, onda primjerice osoba sa slike nije prepoznata jer je kontekst nepoznat. No, evo zanimljivog detalja, što umjetna inteligencija misli kada naleti na takve "adversarial images" koji po svemu sudeći odgovaraju situaciji kada ljudi počnu halucinirati. U budućnosti (dakle danas) treba početi razmišljati i kupovati odjeću i predmete koji će vas kamuflirati i sakriti pored CCTV kamera kojima smo okruženi. Računalni vid je smiješno lako zavarati (zasada) i takav AI može vrlo lagano kreirati neku smrtonosnu situaciju.

3. Što je to neoliberalizam (svi se razbacujemo s tim pojmom a bez stvarnog razumijevanja pojma), evo dugački twitter thread na tu temu. Usput, Noam Chomsky objašnjava Donalda Trumpa.

4. Doniranje ljudskih jajnih stanica je vrlo, vrlo tih ali vrlo vrlo lukrativni business.

5. Herman Hesse o samoći, vrijednosti teških vremena i hrabrosti da budete autentični. Samoću ne birate ništa više nego svoju sudbinu, samoća nam dolazi ako unutar sebe imamo magični kamen koji privlači sudbinu. A to nas sve dovodi do toga da je potrebno naučiti kako biti zahvalan za stvari koje ne želimo.

6. Pričao sam prije neki dan s Nenadom koji se trudi oživjeti Varteks pa mi je nakon te priče uletio u fokus članak iz Economista o "Power dressingu", načelno priča o tome kako je ženska odjeća neudobna za rad i kako to ne mora biti tako.

7. Amazon kutak: kako je nastao Amazon Prime, trgovci koji koriste Amazonovu platformu danas stvaraju većinu prihoda Amazona, Amazon često optužuju da temeljem internog znanja što se prodaje kreira svoje marke, poput primjerice ove linije kozmetičkih proizvoda Belei. S time da se pokazalo kako puno Amazonovih privatnih marki u konačnici nije ostvarilo očekivanja. Bezosovo pismo dioničarima iz 1997 gdje objašnjava kada je potrebno ukinuti neku odluku.

8. Operacija Columba - postoji 290 vrsta golubova no samo jedna se prilagodila životu u gradovima i nju smo koristili za prijenos pošiljaka (do drugog svjetskog rata). Malo je manje poznato da kineska i francuska vojska i dalje imaju manji kongingent golubova pismonoša za slučaj apokalipse ili ometanja elektromagnetskih signala.

9. Info(grafike): Europski Starbucksi, dvije stotine godina američke burze, struktura bogatstva (srednje klase, bogatih i ultra bogatih), kako zaraditi bez tradicionalnog radnog mjesta, nezaposlenost po EU regijama, EU jezici po nizozemcima, polovica siromašnih ovog svijeta živi u pet država, Tesla autopilot i prijeđeni kilometri, millenialsi manje varaju supružnike od baby boomersa, klasifikacija veličina bačava za vino, ptice grabežljivice izbjegavaju Portugal, žena ima premalo na upravljačkim pozicijama a previše na nisko plaćenim.

10. Kratki filmići: zarade po filmskih franšizama u zadnjih 20 godina, kako izgleda podjela stanice, planetary blocks, trailer Watchman serije na HBOu, zadnji vladin oglas prije izbora, zašto ptice lete u V formaciji, voda koja se opire gravitaciji, zaposlite se u NASI (Star Trek Uhura vas nagovara 1977 godine), kako funkcionira javna infrastruktura, nađite dominantno oko.

Budite dobri pa na društvenim mrežama ili mailom preporučite svojim prijateljima ovaj newsletter, za one koji su to učinili za nagradu nekoliko fotogalerija koje su mi se prošlog tjedna učinile zanimljivima: wildlife comedy photo award, kuće svetih, nešto negdje drugdje, još biblioteka.

Dobra zabava!

Marko

Par napomena:
  • neki od ovih članaka se nalaze na (paywalled) stranicama koje broje koliko ste članaka pročitali, ako ste dostigli limit (primjerice na Economistu), morate izbrisati cache od browsera (a osobito cookije), alternativno, da zaobiđete paywall (npr. Financial Times ili WSJ) koristite private browsing/window, dok neke stranice zahtjevaju registraciju,
  • ako vam newsletter završi u spamu, najjednostavniji način da to riješite je da jednostavno kliknete reply i dojavite mi što mislite o newsletteru, odnosno da email adresu newslettera stavite u svoj adresar (tako će vaš spam filter skužiti da se dopisujemo pa će uz malo sreće prestati)
  • ako imate neki zanimljivi link ili komentar na newsletter, kliknite reply i dojavite
  • newsletter ima doista puno linkova, neke koje smatram bitnima podebljam (ne uvijek, ne garantiram da ću pogoditi vaš interes ali evo to su meni doista bitne stvari)
  • kriterij odabira linkova su teme o kojima se kod nas ne govori i ne piše, isprike ako ste na ovaj link već negdje naišli
  • pretplatnici koji nisu otvorili niti jedan newsletter više od pet mjeseci će biti automatski odjavljeni s popisa
  • ako netko ima potrebu malo uzvratiti za newsletter, ovo je moja Amazon wish lista, a ovo je moj bitcoin wallet.
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2019 Mračni blog, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp