Copy
BREXIT joga, Distant sky, hay fever, stanite s team buildinzima, Facebook za umrle, Candida Auris, Fortnite je novi Facebook, Maslow nije nacrtao piramidu, kako snimiti crnu rupu.
Arhivu prethodnih newslettera možete vidjeti ovdje.
Pogledajte ovaj email u vašem browseru.
Dobro jutro <<Ime>>,

Neki dosadni kišni tjedan je iza nas i nešto mi je stanje morala nisko (odgodili smo BREXIT ali tu je BREXIT joga). Svejedno, newsletter must go on (sljedeći vikend imamo malu obljetnicu) ali recept je isti kao i uvijek: malo dobre muzike (nemam ništa posebno novo za ovaj vikend osim da podsjetim na moju drugu playlistu), natočite kavu ili čaj u omiljenu šalicu i bacite se na čitanje/gledanje/slušanje današnjeg newslettera:

0. Od 19. do 22. travnja možete besplatno gledati snimku koncerta "Distant Sky" Nick Cavea, taman idealno za uskršnji vikend. Kliknite ovdje i prijavite se. Na tom koncertu se desila ova izvedba Distant sky, a čuti ćete i ovaj Rings of Saturn što je meni odmah odletilo na popis najbolje muzike, zanimljivo, kao i na više drugih primjera, ova pjesmica mi nije sjela odjednom, čak nije bila niti favorit nego je u nekom od slušanja (mislim na koncertu u Ljubljani) samo kliknulo. Na slični način mi je tako svojevremeno kliknuo i Mercy seat (ovdje u izvedbi Johnny Casha). Ponekad dobru muziku morate poslušati pedeset puta da je prepoznate. Dodatno, Cave i Warren Ellis kreću sa serijom orkestralnih koncerata (to su stvari poput ove iz NatGeo serije Mars).

1. Ekipa studenata je otišla u riblje restorane i tržnice i pokupila uzorke raznih ribljih vrsta koje je potom protjerala kroz DNA testiranje. Rezultati su u najmanju ruku zanimljivi, vjerojatno šokantni a nekima i uznemirujući.

2. Ne znam kako vas ali mene su alergije počele hvatati prije nekoliko godina, ispada da je alergija na pelud sve češća i glavni razlog je globalno zatopljavanje. A kada smo već kod cvjetanja i peludi, evo malo crne priče o japanskom cherry blossom i "Sakura opsesiji" i priči o 30.000 različitih vrsta orhideja i zašto ih imamo. I zadnje, ima i aplikacija za telefon s kojom slikate cvijet pa vam kaže o čemu se radi. U Japanu se proljetna sezona alergija zove "hay fever" ili prevedeno bi to valjda bilo "groznica sijena" i s njom dolazi cijela povijest, a ove godine je krenula već u veljači.

3. Ususret EU izborima: Deset metoda stranog utjecaja na izbore. Kako se švicarci bore protiv desničarskog populizma. Inače, kako smo odgodili gore spomenuti Brexit i kako se očekuje totalni potop Toryevaca u Velikoj Britaniji, totalno je moguće da će se većina u EU parlamentu formirati oko PES-a, dakle Europske stranke socijalista što će pak ovim pučanima napraviti solidni problem (osobito još u kombinaciji s Mađarskom).

4. Results are in: prestanite trošiti pare na team buildinge (ispada da su team buildinzi isto što i open space uredi, managementu se čine kao super ideja ali u praksi ne donose rezultate),

5. Niste ciljana grupa ali samo da znate kako je Facebook izbacio cijeli niz novih značajki za umrle korisnike.

6. Više puta sam pisao o novoj budućoj super bakteriji ili virusu. Nije mi palo na pamet da bi to mogla biti i gljivica, upoznajte Candidu Auris (i razloge zašto je se morate bojati). Roditeljstvo u doba ospica.

7. Zašto cool klinci igraju Dungeons and Dragons? Fortnite mijenja oglašivačke modele YouTubea i Facebooka, a sve zato jer Fortnite postaje društveni prostor kojeg je nekad zauzimao Facebook. Klasične društvene mreže polako odumiru, a private messaging postaje nova društvena mreža (moj klinac koristi messenger ali ne koristi facebook). A znate li koja je najluđa chat aplikacija za klince (ona za sexting), - google docs.

8. Maslow nije nacrtao piramidu potreba, ona je nastala kao elitistički pogled na pogrešno pročitanu knjigu.

9. Info(grafike): interaktivna mapa brzina na njemačkim željeznicama, strane investicije po državama, shrinking middle class, doživljenje kroz vrijeme po državama, svjetska ekonomija usporava, 87 dana borbe u normandiji, najsmrtonosnije prometnice Europe (mi smo na visokom četvrtom mjestu), udio prihoda po vrsti igre u Las Vegasu (kroz vrijeme), 12 grešaka koje radite dok kuhate tjesteninu, sve pogibije u Game of Thrones.

10. Kratki filmići: gledajte majstora kako radi Soba rezance, Madonna (snimka sa 16 godina), dikobraz i njegove bodlje, najpoznatiji Japanski minimalist, trailer za animiranu seriju Adams family, kajakom kroz Norvešku, kako do besplatnog hamburgera u McDonaldsu, kako snimiti crnu rupu (2017).

Budite dobri pa na društvenim mrežama ili mailom preporučite svojim prijateljima ovaj newsletter, za one koji su to učinili za nagradu nekoliko fotogalerija koje su mi se prošlog tjedna učinile zanimljivima: vaš trenutak Zena, mjesto zaborava - exclusion zone, pattern recognition.

Dobra zabava!

Marko

Par napomena:
  • neki od ovih članaka se nalaze na (paywalled) stranicama koje broje koliko ste članaka pročitali, ako ste dostigli limit (primjerice na Economistu), morate izbrisati cache od browsera (a osobito cookije), alternativno, da zaobiđete paywall (npr. Financial Times ili WSJ) koristite private browsing/window, dok neke stranice zahtjevaju registraciju,
  • ako vam newsletter završi u spamu, najjednostavniji način da to riješite je da jednostavno kliknete reply i dojavite mi što mislite o newsletteru, odnosno da email adresu newslettera stavite u svoj adresar (tako će vaš spam filter skužiti da se dopisujemo pa će uz malo sreće prestati)
  • ako imate neki zanimljivi link ili komentar na newsletter, kliknite reply i dojavite
  • newsletter ima doista puno linkova, neke koje smatram bitnima podebljam (ne uvijek, ne garantiram da ću pogoditi vaš interes ali evo to su meni doista bitne stvari)
  • kriterij odabira linkova su teme o kojima se kod nas ne govori i ne piše, isprike ako ste na ovaj link već negdje naišli
  • pretplatnici koji nisu otvorili niti jedan newsletter više od pet mjeseci će biti automatski odjavljeni s popisa
  • ako netko ima potrebu malo uzvratiti za newsletter, ovo je moja Amazon wish lista, a ovo je moj bitcoin wallet.
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2019 Mračni blog, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp