Copy
Predrasuda lijeve znamenke, usamljenost je problem javnog zdravstva, 5 najvećih svjetskih prevara u 2018, emocionalni napor Božića, najveća gljiva i termitnjak na svijetu, 75 najljepških knjiških naslovnica.
Arhivu prethodnih newslettera možete vidjeti ovdje.
Pogledajte ovaj email u vašem browseru.
Dobro jutro <<Ime>>,

Zadnji newsletter prije božića, predzadnji do nove godine, samo lagane teme (osobito jer južina udara). Recept za ugodno prijepodne je nepromijenjen: malo dobre muzike (), natočite kavu ili čaj u omiljenu šalicu i bacite se na čitanje/gledanje/slušanje:

1. Zamke Božićnog shoppinga: Predrasuda lijeve znamenke, PDF dokument o efektima cijena koje završavaju na ,99 i kako se to odražava na profitabilnost prodavatelja odnosno kako kupci percipiraju proizvode koji završavaju na ,99 (cent, lipa) kao kvalitetnije i jeftinije. I ako ste u dućanu, evo male diskusije o tome zašto je jedan red za blagajnu bolji od više malih.

2. Ok, napisao sam gore samo lagane teme ali... Broj samoubojstava u mnogim zemljama širom svijeta opada (zašto je to tako i kako tu brojku još više umanjiti), inače samoubojstvo je drugi najčešći razlog smrti mladih ljudi, a usamljenost kao jedan od direktnih uzroka treba smatrati kao ozbiljan problem javnog zdravlja.

3. Američka kompanija Electrocore je proizvela uređaj za tretiranje glavobolje, a odnedavno ako imate noviji Apple iWatch možete koristiti i EKG funkciju. Appleov EKG nije zamjena za profesionalne aparate za EKG, ali možda uspije spasiti život, pitanje je samo što će se desiti ako naletimo na false positive situaciju. Marginalno sam povezan s jednom sličnom pričom gdje su mi objašnjavali kako je medicinski prihvaćeni EKG trokanalni (dok ovaj nije), te da je kvaliteta električnog signala kojeg možete detektirani na ruci neusporedivo lošija od one ako je senzor na prsima. Svejedno, podsjećam na stari video Salim Ismaila (iz Singularity universitya) koji barem dijelom u ovom video govori o medicinskim senzorima koji slijede.

4. Sad kada cijela nacija zna čime se bavim, evo vam i nekoliko zanimljivih linkova iz svijeta kriminala i prevara: 5 najvećih svjetskih prevara otkrivenih u 2018. (da, postoji časopis o prevarama), kriminalac koji je sagradio stroj za prevaru banaka (drmnuo pola milijuna funti), neke istočno europske banke su oštećene za velike iznose na doista mudar način.

5. Emocionalni napor Božića pada uglavnom na žene, pokušajte to ove godine barem malo promijeniti.

6. Promatram zadnjih dana ljude dok se vozim u ove predpraznične gužve i svi (vozači, suvozači, putnici) su uronjeni u svoje male ekrane. Gdje je granica između nas i naših telefona? Jesmo li stigli do platoa penetracije i razvoja pametnih telefona ili smo tek krenuli? Usput, način na koji držite telefon u ruci otkriva vašu osobnost.

7. Istraživanje je pokazalo da kada neprofitna organizacija dobije donaciju, pogledi na pravila i etiku se magično poklope s pogledima donatora (užasavam se te neprincipijelnosti u principima, makar sam i sam predsjednik jednog NGO-a i član više njih).

8. Netko za pizzu s gljivama? Znanstvenici su našli najveću gljivu na svijetu, kažu da je stara oko 2.500 godina, teška oko 400 tona i pokriva površinu od 70 hektara (a to je jakooo puno). Istovremenu, negdje u brazilskim prašumama otkriven je termitski metropolis veličine Velike Britanije, termiti su tijekom godina pomaknuli oko 10 kubičnih kilometara zemlje, a pretpostavka je da je cijeli kompleks star oko 4.000 godina.

9. Info(grafike): europske vjetroelektrane, poslovi koji su pod visokim rizikom da budu zamijenjeni automatizacijom, ekspanzija indo-europskih jezika kroz vrijeme, populacijska piramida vlasnika i rentijera nekretnina, pošumljavanje europe, 75 najboljih knjiških naslovnica u 2018,

10. Kratki filmići: još tužnija Božićna priča, The Road Movie trailer, najbolji blooperi iz vijesti širom svijeta, Aquaman haka, Life of Brian updated trailer, Wilds of Shikoku, najtraženije na googleu u 2018, invertirano vatreni tornado u balonu od sapunice, kako se proizvodi užad,

Budite dobri pa na društvenim mrežama ili mailom preporučite svojim prijateljima ovaj newsletter, za one koji su to učinili za nagradu nekoliko fotogalerija koje su mi se prošlog tjedna učinile zanimljivima: Iranski Frank Lloyd Wright, nešto negdje drugdje, krugovi u drveću, 2018 u slikama, shape of water, news photo 2018.

Dobra zabava!

Marko

Par napomena:
  • neki od ovih članaka se nalaze na (paywalled) stranicama koje broje koliko ste članaka pročitali, ako ste dostigli limit (primjerice na Economistu), morate izbrisati cache od browsera (a osobito cookije), alternativno, koristite plugin poput "User agent switcher" (za firefox i chrome) da zaobiđete paywall (npr. Financial Times ili WSJ), ili koristite private browsing/window, dok neke stranice zahtjevaju registraciju,
  • ako vam newsletter završi u spamu, najjednostavniji način da to riješite je da jednostavno kliknete reply i dojavite mi što mislite o newsletteru, odnosno da email adresu newslettera stavite u svoj adresar (tako će vaš spam filter skužiti da se dopisujemo pa će uz malo sreće prestati)
  • ako imate neki zanimljivi link ili komentar na newsletter, kliknite reply i dojavite
  • newsletter ima doista puno linkova, neke koje smatram bitnima podebljam (ne uvijek, ne garantiram da ću pogoditi vaš interes ali evo to su meni doista bitne stvari)
  • kriterij odabira linkova su teme o kojima se kod nas ne govori i ne piše, isprike ako ste na ovaj link već negdje naišli
  • pretplatnici koji nisu otvorili niti jedan newsletter više od pet mjeseci će biti automatski odjavljeni s popisa
  • ako netko ima potrebu malo uzvratiti za newsletter, ovo je moja Amazon wish lista, a ovo je moj bitcoin wallet.
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2018 Mračni blog, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp