Copy
Beyonce case study, stanje mobilne tehnologije i digitalnih fotoaparata, Černobil, najveći problemi Europe, trgovački rat  Amerike i Kine, ekološki utjecaj GOT zmajeva, fix za 737 max, mapa sreće, Robert De Niro i Scarlett Johansson.
Arhivu prethodnih newslettera možete vidjeti ovdje.
Pogledajte ovaj email u vašem browseru.
Dobro jutro <<Ime>>,

Nadam se da će se vrijeme popraviti jer ovo s kišom je fakat pretjeralo. Svejedno, tu nam je nedjeljna playlista dobre muzike (ili možda Don McLean parodija Day collusion died, btw. ovaj tjedan sam na playlistu dodao prekrasnu izvedbu Fields of gold od Katie Melua i instrumentalnu verziju Read my mind of Killersa), napravite kavu ili čaj, natočite u omiljenu šalicu i bacite se na čitanje/gledanje/slušanje današnjeg newslettera:

1. Sigurno niste znali da je Beyonce prije 5-6 godina napravila neku reklamu za Uber, tražila je da umjesto honorara dobije dionice. Te dionice danas vrijede oko 300mil USD. Prošle godine je polovicu honorara za nastup na Coachelli zamijenila za prava na snimku, a koje je Netflix plation 60mil USD. Slična priča je i s njezinim petim albumom "Beyonce" a koji je izdan u tajnosti, a postao toliko bitan kao poslovni model da je Harvard Business review napravio case study.

2. Stanje mobilne tehnologije 2019 (pdf), kaže istraživanje da na telefonu imate barem 100 aplikacija i da ih koristite manje od pola. Stanje digitalnih fotoaparata (isto PDF), kompaktne kamere su danas mrtve zahvaljujući mobilnim telefonima, ali zato kamere sa zamjenjivim objektivima zarađuju više nego u pred-digitalno doba. Korisnici takvih kamera su mlađi i ima više žena, a digitalna tehnologija je otvorila put hobistima. Btw. cnbc kaže kako se vrijeme između zamjene mobitela polako produžuje, siguran znak etablirane tehnologije (prosjek je sada 26 mjeseci).

3. Izazovi platforme, kako balansirati sigurnost, privatnost i slobodu (ovo je jednosatna prezentacija bivšeg Facebookovog Chief Security Officera)?

4. Naletio sam na HBO-u na seriju Černobil koja je brutalno dobra, svaka preporuka. Černobilsko područje koje je sada zabranjeno za ljude, stvorilo je nevjerojatno utočište za životinje. Cijela ta priča o Černobilu i pokušaju da se zataška tako bitan incident je dobro upozorenje za drugo atomsko doba koje tek dolazi, nadajmo se da smo nešto naučili.

5. Ulazimo u zadnji tjedan kampanje za EU parlament i vrijeme je da pročitamo report o "state" i "non-state" aktorima koji se trude utjecati na ishod izbora. S druge strane, Carnegie report kaže da najveći problemi Europe nisu populizam, brexit ili migracije nego nešto sasvim drugo: klimatska kriza, starenje populacije i digitalna revolucija.

6. Trgovački rat Amerike i Kine je opet došao u fokus, prve žrtve su američki poljoprivrednici, krajnji cilj ove Trumpove inicijative nije prosperitet ili zaštita američkih građana nego uzrokovanje problema u Kini (koja, osjećajući pritisak, teret investicija s privatnog sektora polako ali sigurno prebacuje na državni ili državno kontrolirani). Činjenica je da je kineska ekonomija puno krhkija od američke. Sve to skupa nas sve više i više gura prema novoj recesiji.

7. I dok je Game of Thrones došao svom kraju, mislim da je krajnje vrijeme da se netko zapita koliki je ekološki utjecaj zmajeva?

8. Boeing je navodno sredio problem sa 737max i fix je spreman i čeka dopuštenje da bude implementira te da se flote vrate u zrak. Kako taj cijeli problem izgleda iz perspektive programera je posebna priča vrijedna čitanja.

9. Info(grafike): 11 mjeseci kretanja jednog vuka (5.000km), kako su se najveće svjetske kompanije promijenile u samo 10 godina, koliko kojeg programskog koda treba za koji softwaremačke vs. psi, mapa europske sreće, važnost reputacije, američki gradovi po vremenskim zonama, kompatibiilnost krvnih grupa,

10. Kratki filmići: kako se milijarderi pripremaju za recesiju, savjet Davida Bowiea umjetnicima (ali i nama svima drugima), Robert De Niro u reklami života, Scarlett Johansson o "izgubljeni u prijevodu", Tom&Jerry interpolirani na 60 frameova (joj, užasa), kako kupiti državljanstvo, Shaolin kung-fu iz svemira, More Data.

Budite dobri pa na društvenim mrežama ili mailom preporučite svojim prijateljima ovaj newsletter, za one koji su to učinili za nagradu nekoliko fotogalerija koje su mi se prošlog tjedna učinile zanimljivima: umjetnost i arhitektura, biblioteka, balon.

Dobra zabava!

Marko

Par napomena:
  • neki od ovih članaka se nalaze na (paywalled) stranicama koje broje koliko ste članaka pročitali, ako ste dostigli limit (primjerice na Economistu), morate izbrisati cache od browsera (a osobito cookije), alternativno, da zaobiđete paywall (npr. Financial Times ili WSJ) koristite private browsing/window, dok neke stranice zahtjevaju registraciju,
  • ako vam newsletter završi u spamu, najjednostavniji način da to riješite je da jednostavno kliknete reply i dojavite mi što mislite o newsletteru, odnosno da email adresu newslettera stavite u svoj adresar (tako će vaš spam filter skužiti da se dopisujemo pa će uz malo sreće prestati)
  • ako imate neki zanimljivi link ili komentar na newsletter, kliknite reply i dojavite
  • newsletter ima doista puno linkova, neke koje smatram bitnima podebljam (ne uvijek, ne garantiram da ću pogoditi vaš interes ali evo to su meni doista bitne stvari)
  • kriterij odabira linkova su teme o kojima se kod nas ne govori i ne piše, isprike ako ste na ovaj link već negdje naišli
  • pretplatnici koji nisu otvorili niti jedan newsletter više od pet mjeseci će biti automatski odjavljeni s popisa
  • ako netko ima potrebu malo uzvratiti za newsletter, ovo je moja Amazon wish lista, a ovo je moj bitcoin wallet.
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2019 Mračni blog, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp