Copy
Stanje AI u 2018, spori zemljotres, adventski kalendar za programere, psi nisu jako pametni, najtužnija božićna priča, video koji je rasplakao Španjolsku, zašto populizam definira naše doba?
Arhivu prethodnih newslettera možete vidjeti ovdje.
Pogledajte ovaj email u vašem browseru.
Dobro jutro <<Ime>>,

Ulazimo u blagdansko razdoblje pa ću probati s malo lakšim temama.You know the drill: malo dobre muzike (Down town train Tom Waitsa ili možda blaganski klasik u izvedbi Jimmy Kimmela i Soairse Ronan), natočite kavu ili čaj u omiljenu šalicu i bacite se na čitanje/gledanje/slušanje:

1. Nike i Boeing plaćaju SF pisce da im predviđaju budućnost. Postoji konsenzus da naučna fantastika može pomoći istraživati svijet inovacija za što ponekad treba izmisliti cijeli novi vokabular. Naučna fantastika nije nužno dobar način za predviđanje budućnosti ali je sigurno dobar način za utjecanje i promišljanje mogućih budućnosti (ali i za očuvanje demokracije).

2. Izvještaj: Stanje umjetne inteligencije u 2018. (pdf), i stariji izvještaji za 2017. i 2016.

3. Jedanaestog studenog desio se nesvakidašnji događaj, spori zemljotres koji je registriran na cijeloj planeti a kojeg su registrirali samo instrumenti.

4. Znam da je malo kasno ali evo adventskog kalendara za programere. I još nešto retro: sjećate li se vremena kada smo igrice downloadali s radija?

5. Istraživanje je pokazalo da psi ipak nisu baš nešto jako pametni.

6. Ovako, sljedeći link smijete pogledati samo ako prvo obećate da ćete mi dojaviti što se desilo nakon što ste ga pogledali do kraja (traje malo više od dvije minute): najtužnija božićna priča. A kad smo već kod toga, bacite pogled i na ovaj video koji je rasplakao cijelu španjolsku.

7. Kako je populizam postao pojam koji definira naše doba? Zašto je populizam odjednom popularan i 1/4 glasača bira populiste? Online kviz: koliki ste populist (ja sam skoro na istoj poziciji kao i Obama :).

8. Ako imate iPhone sa iOS 12 onda možete odigrati igru "shortcut roullete". Igra je krajnje opasna makar je možete odigrati u sigurnosti naslonjača i ne preporučam da je probate.

9. Info(grafike): obiteljske veze van prvog koljena, dimensions guide, svi boy bandovi u top 100 od 1980 do danas, karta sreće u Turskoj, dužina kopna i mora na svakoj zemljopisnoj visini, vizualizacija svjetlosne zagađenosti, korištenje FB-a po EU zemljama.

10. Kratki filmići: Stranger Things 3 teaser, jedna božićna, Sve je istina (trailer), protesti u Parizu, Bolji svjetovi, timelapse lansiranja rakete, samo jedna nota, kako plesati Tainted love, optician sans.

Budite dobri pa na društvenim mrežama ili mailom preporučite svojim prijateljima ovaj newsletter, za one koji su to učinili za nagradu nekoliko fotogalerija koje su mi se prošlog tjedna učinile zanimljivima: 2018 u vulkanima, 2018 u instalacijama, povijest arhitekture u 11 lukova, 2018 godina nesreće.

Dobra zabava!

Marko

Par napomena:
  • neki od ovih članaka se nalaze na (paywalled) stranicama koje broje koliko ste članaka pročitali, ako ste dostigli limit (primjerice na Economistu), morate izbrisati cache od browsera (a osobito cookije), alternativno, koristite plugin poput "User agent switcher" (za firefox i chrome) da zaobiđete paywall (npr. Financial Times ili WSJ), ili koristite private browsing/window, dok neke stranice zahtjevaju registraciju,
  • ako vam newsletter završi u spamu, najjednostavniji način da to riješite je da jednostavno kliknete reply i dojavite mi što mislite o newsletteru, odnosno da email adresu newslettera stavite u svoj adresar (tako će vaš spam filter skužiti da se dopisujemo pa će uz malo sreće prestati)
  • ako imate neki zanimljivi link ili komentar na newsletter, kliknite reply i dojavite
  • newsletter ima doista puno linkova, neke koje smatram bitnima podebljam (ne uvijek, ne garantiram da ću pogoditi vaš interes ali evo to su meni doista bitne stvari)
  • kriterij odabira linkova su teme o kojima se kod nas ne govori i ne piše, isprike ako ste na ovaj link već negdje naišli
  • pretplatnici koji nisu otvorili niti jedan newsletter više od pet mjeseci će biti automatski odjavljeni s popisa
  • ako netko ima potrebu malo uzvratiti za newsletter, ovo je moja Amazon wish lista, a ovo je moj bitcoin wallet.
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2018 Mračni blog, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp