Copy
ARM holdings, requiem za Brexit, stanje digitalnih medija, sve o NLO/UFO (truth is out there), 13 razloga zašto, još malo o spavanju, facebook želi znati tko je vaša tajna simpatija, sunčani grafikoni i što se desi kada umremo?
Arhivu prethodnih newslettera možete vidjeti ovdje.
Pogledajte ovaj email u vašem browseru.
Dobro jutro <<Ime>>,

Prošli (sunčani) vikend me opalila alergija na najjače tako da sam počeo cijeniti ove kišne dane. Mislim da se kišni dani bliže kraju i u to ime krenimo s nedjeljnom playlistom dobre muzike (Kings of Leon - Radioactive live?, a podsjetio me Ivor na Aurorinu obradu Teardrop s moje liste "druge" muzike), napravite kavu ili čaj, natočite u omiljenu šalicu i bacite se na čitanje/gledanje/slušanje današnjeg newslettera:

1. Ako pratite ove tech ratove, onda ste sigurno pročitali da je ARM prekinuo (suspendirao) suradnju s Huaweijem. ARM je zanimljiva kompanija jer su oni praktički najveći proizvođači procesora na svijetu bez da su proizveli i jedan jedini čip (ovo je s malo pjesničke slobode napisano, ali je u svojoj srži točno), a još su pritom i britanska kompanija. Pročitajte malo o njima jer je to nevjerojatna priča o uspjehu, kako je ekipa.napravila kompaniju koja je prije koju godinu prodana za 24mlrd funti japanskom Softbanku (Softbank nije banka, čisto ako ste se pitali i to je još jedno ogromno ime za koje možda niste čuli a trebali ste). I na kraju, jedan članak koji propituje zašto Britanija nema svoj Huawei što je odlično pitanje.

2. Inače, u Velikoj Britaniji je nakon EU parlamentarnih izbora nastao totalni pandemonium oko toga što bi laburisti trebali napraviti. A mnogi članovi stranke su pred isključenjem nakon što su javno napisali da su podržali druge stranke (npr. Alastair Campbell). U toj okolini su liberali, koij su relativno nedavno bili na samom dnu, izronili kao trenutno najpopularnija politička opcija. S naše perspektive, jasno je da je Brexit loša ideja i bilo bi bolje da se rezultati referenduma nekako ponište, no ako to promatrate s pozicije razvijene demokracije i poštivanja volje birača, nije da imete neki pretjerani izbor. Zamislite situaciju kod nas kada bi imali referendum (npr. o tome što je bračna zajednica) i da nakon toga vlada kaže kako možda to nije najbolja odluka i da sve skupa treba ponoviti, mislim da to ne bi prošlo. Slično je i kod britanaca (samo s nekoliko stotina godina parlamentarne demokracije), volju naroda treba poštivati pa čak i kada ga ona vodi u samodestrukciju.

3. Stanje digitalnih medija u 2019. (Luma report)

4. Možda ste naletili, ali američki piloti su u zadnje vrijeme naletili više puta na neidndetificirane leteće objekte. NLO automatizmom ne znači da je riječ o vanzemaljcima, a sve više stručnjaka kaže da UFO/NLO treba prihvatiti kao činjenicu. Kako izgleda susret s NLO-om, dobro je opisano u ovoj NYT priči, a neki susreti su dobro dokumentirani još relativno davne 2004. godine ili kao ovi piloti F18.

5. Prije neki dan smo čitali o istraživanju koje kaže kako tinejđeri razmišljaju o samoubojstvu, a objavljeno je i kako postoji korelacija između rasta broja samoubojstava i premijere Netflixove serije "13 reasons why".

6. Jedanaest neočekivanih razloga zašto ne možete spavati, četiri dobra razloga zašto trebate spavati goli (navodno ćete biti zdraviji i bogatiji zbog toga). Već neko vrijeme imam i članak o tzv. weighted blankets, to su vrlo teške deke (cca 7-10kg) i mnogi tvrde da pomažu u smanjenju stresa i anksioznosti, a mnogi ih preporučuju kao prekrivač za osobe s autizmom (to je pitanje debate). Ako imate ili znate nekoga tko koristi takvu deku, dojavite mi iskustva, baš me zanima.

7. Stotinu dokaza da je zemlja okrugla (za sve vas antivaxere).

8. Facebook želi saznati s kime bi htjeli spavati a neki se pitaju hoće li time Facebook ublažiti bol neuzvraćene ljubavi. Btw. to je ista ona ekipa koja nas je navukla na 10 year challenge, ista ona koja je nedavno tvrdila da mijenjaju fokus na privatnost (i taj plan će učiniti malo ili ništa po tom pitanju).
p.s. evo osamnaest stvari koje možete učiniti da Facebook učinite malo sigurnijim mjestom (i svakako, ali svakako pobrišite FB Messenger s telefona)

9. Info(grafike): globalne rute trgovine kokainom, median starosti po državama, prosječni broj zaraženih ospicama po godinama, najpopularniji proizvpđači automobila, sunčani grafikon za Zagreb, automatizacija i budućnost radne snage, brain drain, žirafe imaju različite uzorke ovisno odakle su.

10. Kratki filmići: Deadwood the movie (trailer, a dostupan na HBOu), Kids, 24 sata u Fukuoki, Mona Lisa deepfake, Terminator - Dark fate (trailer), tornado izbliza, kako pametni semafori reguliraju gužve, što se dogodi kad umremo, kava u Singapuru, kako su računala uništila rok muziku.

Budite dobri pa na društvenim mrežama ili mailom preporučite svojim prijateljima ovaj newsletter, za one koji su to učinili za nagradu nekoliko fotogalerija koje su mi se prošlog tjedna učinile zanimljivima: Jakarta, rkrkrk, unutarnji bazeni.
Dobra zabava!

Marko

Par napomena:
  • neki od ovih članaka se nalaze na (paywalled) stranicama koje broje koliko ste članaka pročitali, ako ste dostigli limit (primjerice na Economistu), morate izbrisati cache od browsera (a osobito cookije), alternativno, da zaobiđete paywall (npr. Financial Times ili WSJ) koristite private browsing/window, dok neke stranice zahtjevaju registraciju,
  • ako vam newsletter završi u spamu, najjednostavniji način da to riješite je da jednostavno kliknete reply i dojavite mi što mislite o newsletteru, odnosno da email adresu newslettera stavite u svoj adresar (tako će vaš spam filter skužiti da se dopisujemo pa će uz malo sreće prestati)
  • ako imate neki zanimljivi link ili komentar na newsletter, kliknite reply i dojavite
  • newsletter ima doista puno linkova, neke koje smatram bitnima podebljam (ne uvijek, ne garantiram da ću pogoditi vaš interes ali evo to su meni doista bitne stvari)
  • kriterij odabira linkova su teme o kojima se kod nas ne govori i ne piše, isprike ako ste na ovaj link već negdje naišli
  • pretplatnici koji nisu otvorili niti jedan newsletter više od pet mjeseci će biti automatski odjavljeni s popisa
  • ako netko ima potrebu malo uzvratiti za newsletter, ovo je moja Amazon wish lista, a ovo je moj bitcoin wallet.
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2019 Mračni blog, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp