Copy
O francuskim političarima i fiktivnim radnim mjestima, opet brdo toga o americi, Mariachi sastavi bivše juge, muško-ženska nejednakost, hamburgeri od graha i zašto deinstalirati antivirusni softver.
Arhivu prethodnih newslettera možete vidjeti ovdje.
Pogledajte ovaj email u vašem browseru.
Dobro jutro <<Ime>>,

Iskoristite priliku da prošećete danas prije nego opet zahladi. Prošli tjedan sam čini mi se malo pretjerao s brojem linkova pa ću pokušati danas malo smanjiti. Ako ste odlučili jutro provesti uz newsletter, preporučam standardnu i oprobanu metodu koja kaže da u pozadini pustite malo dobre muzike (prvu i jako veselu pjesmicu na playlisti možete u sasvim drugoj i meni čak i bojloj izvedbi poslušati ovdje, dojavite koja vam se više dopala), napravite šalicu kave ili čaja i potom i zaronite u ovotjedne linkove:

1. Prije neki dan je bio Groundhog day, svizac Punxsutawney Phil predvidio je još šest tjedana zime i makar se približava sibirska fronta ekipa je proanalizirala prethodne Philove prognoze i postavilo se pitanje da li je Phil nekompetentan ili zao?

2. Malo sam dosadan s Trumpom ali naletio sam na još nekoliko zanimljivih linkova poput: Trumpove odluke utječu na način kako politički konzultanti nude svoje usluge, mnogi se bune na Trumpove odluke u prva dva tjedna no neki prepoznaju u tome sportsku strategiju - fauliraj rano i fauliraj jako (ja isto mislim da se malo pretjeruje i da je reakcija dobrim dijelom rezultat naših vlastitih političkih pogleda), lijek kojeg Trump pije radi gubitka kose ima vrlo ozbiljne nuspojave (nije poslušao svog liječnika ili ljekarnika :), koji je točno opseg i doseg predsjedničkih naredbi (čisto da znamo o čemu se radi). Lekcija iz Venecuele - kako se boriti protiv populističkog političara. I zadnje, zadržali Norveškog premijera (ok, bivšeg) prilikom ulaska u Ameriku jer je u putovnici imao Iranski pečat.

3. Infografike: mapiranje siromaštva mobilnim telefonom, sve imigracije u ameriku od 1820 do danas, Trumpovih 1500 businessa vizualizirano, rizici i benefiti novih tehnologija, interaktivna karta svih satelita u orbiti, koji ste vi tip lidera, količina kalorija u fast food meniju.

4. Ameri su otvorili raspravu o tome kako poboljšati nacionalnu digitalnu infrastrukturu (aka. internet), ovo je PDF dokument koji vam tu pokazujem samo da vidite kako izgleda ozbiljni vladin dokument (usporedite s dokumentima na vlada.hr).

5. Što znači dobro se naspavati? Bacite pogled na časopis "Nacionalne fondacije za spavanje". I naravno; znanstvene preporuke za dobar san.

6. Kratki filmići: Suze u kiši (Blade Runner fan film), Boston Dynamics robot koji inducira noćne more (s dobrim razlogom, inače od iste ekipe koja je napravila ove robote), umijeće/umjetnost eksplozije, vodič kroz Japanske stanove za idiote, čemu služe koljena, Smels like teen spirit (1.000 izvođača), za čime najviše žalite? Skulpture animirane stroboskopom. Appleov novi campus u 4k.

7. Kinezi pokušavaju na sve moguće načine izvući novac iz zemlje, jedna od pametnijih metoda je kroz sudske sporove i nagodbe (evo besplatnog savjeta USKOKu i Poreznoj što treba tražiti, imam ja takvih savjeta još puno ali evo danas freebie), pa onda kroz bitcoin, no međutim restrikcije koje su kineske vlasti stavile na izlaz kapitala iz zemlje počeli su utjecati na međunarodnu trgovinu nekretninama (a ovdje imate malo u detalje kako su to postigli).

8. 900gb alata za hakiranje Apple uređaja je sada javno dostupno za download. You are welcome.

9. Deset najvjerojatnijih novih država u nastajanju. U proteklih 100 godina jako malo (osam) država je promijenilo glavni grad, dodajte na popis i devetu promjenu.

10. U Danskoj je parlament zabranio da dobijete drugu diplomu.

Ako ste kliknuli na najmanje četiri ponuđena linka, vrbovali novog pretplatnika ili podijelili link na newsletter na twitteru ili facebooku - nagradite se ovim fotogalerijama: skypixel fotke godine, slike teleskopa teleskopom.

Marko

Par napomena:
  • neki od ovih članaka se nalaze na (paywalled) stranicama koje broje koliko ste članaka pročitali, ako ste dostigli limit (primjerice na Economistu), morate izbrisati cache od browsera (a osobito cookije), alternativno, koristite plugin poput "User agent switcher" (za firefox i chrome) da zaobiđete paywall (npr. Financial Times ili WSJ), dok neke stranice zahtjevaju registraciju,
  • ako vam newsletter završi u spamu, najjednostavniji način da to riješite je da jednostavno kliknete reply i dojavite mi što mislite o newsletteru (tako će vaš spam filter skužiti da se dopisujemo pa će uz malo sreće prestati)
  • ako imate neki zanimljivi link ili komentar na newsletter, kliknite reply i dojavite
  • newsletter ima doista puno linkova, neke koje smatram bitnima podebljam (ne uvijek, ne garantiram da ću pogoditi vaš interes ali evo to su meni doista bitne stvari)
  • kriterij odabira linkova su teme o kojima se kod nas ne govori i ne piše, isprike ako ste na ovaj link već negdje naišli
  • pretplatnici koji nisu otvorili niti jedan newsletter više od godinu dana će biti automatski odjavljeni s popisa
  • ako netko ima potrebu malo uzvratiti za newsletter, ovo je moja Amazon wish lista.
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2017 Mračni blog, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp