Copy
Porijeklo pohlepe i straha, povijest QWERTYa, dolje s meritokracijom, usta i Alzheimer, jeste li napokon sretni, nebitnost vaše ostavštine, neefikasnost fotosinteze, Salvador Dali deep fake i razumijevanje pristanka (na sex).
Arhivu prethodnih newslettera možete vidjeti ovdje.
Pogledajte ovaj email u vašem browseru.
Dobro jutro <<Ime>>,

Ovaj vikend izgleda kao proljetni pa se nadam da ćete prošetati malo i nadoknaditi nešto vitamina D koji nam nedostaje. Kao i uvijek predlažem uvijek isti recept: malo dobre muzike (možda Wish you were here ali s violinom umjesto gitare), natočite kavu ili čaj u omiljenu šalicu i bacite se na čitanje/gledanje/slušanje:

1. Porijeklo pohlepe i straha.

2. Zašto su naočale toliko skupe?

3. Malo znanstvene dokumentacije (paziti, sve su PDFovi): povijest priče o tome kako je nastala qwerty tastatura, komputacijska usporedba QWERTY i DVORAK standarda. Priča kaže kako je QWERTY tastatura kakvu danas koristimo nastala kako bi se minimalizirali sudari pojedinih slova prilikom tipkanja na pisaćim strojevima, no to nije u cijelosti točno jer su počeci QWERTY tastature nastali u doba telegrafa te su raspored tipaka odredili telegrafisti. QWERTY tastatura je danas pojam neefikasne tehnologije koja je prevladala, nešto poput VHSa u odnosu na Betu (za one koji se sjećaju) i vjerojatno stotine drugih stvari za koje nikada nismo saznali pravu superiornu alternativu.

4. Jako stari tekst ali vrijedan čitanja, ako ništa drugo da čujete malo protuargumenata: Dolje s meritokracijom! Ja bih je volio vidjeti kod nas bez obzira.

5. Uobičajena infekcija usne šupljine je možda uzrok Alzheimerove bolesti, a čini se da znamo i kako je zaustaviti. In other news, umjetna inteligencija može detektirati početke Alzheimerove bolesti i šest godina prije liječnika.

6. Mit o novcu, poslu i ljubavi - jeste li napokon sretni? Suočite se sa nebitnošću vlastite ostavštine.

7. Blizanci su kupili neke od javno dostupnih DNA testova i rezultati su u najmanju ruku čudni (za početak, nisu ih proglasili rodbinom). Istovremeno, neki jasno preporučaju da ne sudjelujete u takvim masovnim DNA testovima,

8. Fotosinteza nije osobito efikasna i znanstvenici su našli načina kako intervenirati u ovaj proces, rezultati su jako dobri i prinos pojedinih kultura je veći i 40%.

9. Info(grafike): koliko djece nije u školi, udjeli vidio igara po žanrovima, mijenjajući zvuk top 100 pjesama, gdje su rođeni nobelovci, litij - gdje se nalazi i kuda ide, smiješni venn dijagram potrošnje pića u europi, zemlje koje su u nekom trenutku tvrdile da su sljednik rimskog carstva, 200 godina američke burze, prosječni izgled planete u 2018, kako se širi zaraza u odnosu na procijepljenje, polarni vrtlog i zašto se događa, Wes Andersonova abeceda, koliko majke manje zarađuju.

10. Kratki filmići: škotski kontrolori leta pokušavaju spustiti avion bez pilota, kako ste dobili svoj ožiljak, timelapse Mississippi (4K), Salvador Dali deep fake (i još jedan), velška abeceda, reinvencija kapitalizma, jeste li vidjeli ovoliku lutnju, razumijevanje pristanka, Age of Sail,

Budite dobri pa na društvenim mrežama ili mailom preporučite svojim prijateljima ovaj newsletter, za one koji su to učinili za nagradu nekoliko fotogalerija koje su mi se prošlog tjedna učinile zanimljivima: cvjetne krune ukrajinskih nevjesti, paralelne linije, nešto negdje drugdje, shape of water.

Dobra zabava!

Marko

Par napomena:
  • neki od ovih članaka se nalaze na (paywalled) stranicama koje broje koliko ste članaka pročitali, ako ste dostigli limit (primjerice na Economistu), morate izbrisati cache od browsera (a osobito cookije), alternativno, koristite plugin poput "User agent switcher" (za firefox i chrome) da zaobiđete paywall (npr. Financial Times ili WSJ), ili koristite private browsing/window, dok neke stranice zahtjevaju registraciju,
  • ako vam newsletter završi u spamu, najjednostavniji način da to riješite je da jednostavno kliknete reply i dojavite mi što mislite o newsletteru, odnosno da email adresu newslettera stavite u svoj adresar (tako će vaš spam filter skužiti da se dopisujemo pa će uz malo sreće prestati)
  • ako imate neki zanimljivi link ili komentar na newsletter, kliknite reply i dojavite
  • newsletter ima doista puno linkova, neke koje smatram bitnima podebljam (ne uvijek, ne garantiram da ću pogoditi vaš interes ali evo to su meni doista bitne stvari)
  • kriterij odabira linkova su teme o kojima se kod nas ne govori i ne piše, isprike ako ste na ovaj link već negdje naišli
  • pretplatnici koji nisu otvorili niti jedan newsletter više od pet mjeseci će biti automatski odjavljeni s popisa
  • ako netko ima potrebu malo uzvratiti za newsletter, ovo je moja Amazon wish lista, a ovo je moj bitcoin wallet.
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2019 Mračni blog, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp