Copy
Škola za život, izgaranje na poslu i kod kuće, Švedsko čišćenje smrti, trenutne i buduće potrebe za digitalnim vještinama, deepfake špijuni, virtualne banke, sovjetski fitness video i Frida Khalo.
Arhivu prethodnih newslettera možete vidjeti ovdje.
Pogledajte ovaj email u vašem browseru.
Dobro jutro <<Ime>>,

Nadam se da ste za razliku od mene pospajali sve što se pospajati moglo. Ja ću danas pokušati otići do kina i to bi mi trebalo biti najveće postignuće, a vi možete krenuti u dan s malo dobre muzike (podsjećam i na moju "other music" playlistu koja isto nije loša, prva stvar na listi je trenutno sjajna obrada "Perfect day" od Lou Reeda, a za nas koji slavimo evo i Bella Ciao u izvedbi Japanskog ska benda i bonus članak o tome kako fašizam funkcionira), napravite kavu ili čaj, natočite u omiljenu šalicu i bacite se na čitanje/gledanje/slušanje današnjeg newslettera:

1. Škola za život u kini; učenici elitne osnovne škole u kini tijekom nastave moraju nositi na glavi senzore koji očitavaju njihove moždane valove temeljem koji se navodno može očitati razina pažnje na predavanje. Strojevi koji čitaju vaše misli postoje (makar im treba još malo da budu doista korisni). A kad smo već kod učenja, pogledajte i ovu krivulju zaborava koja će vam pokazati zašto je učenje teško.

2. Denial nije rijeka u Egiptu; izgaranje na poslu je međunarodno priznata dijagnoza. Izgaranje na radnom mjestu je svuda oko nas i neka zanimanja su intenzivnije pogođena od drugih. I kad smo već kod radnog mjesta, dokazano je da hladna radna mjesta negativno utječu na ženske kognitivne sposobnosti (žene trebaju imati kontrolu nad klima uređajem), a mame/žene izgaraju češće od svih (i ne, samopomoć nije dovoljna).

3. Zašto žene češće oboljevaju od autoimunih bolesti (što bi dr. House rekao Lupus).

4. Za Marie Kondo ste sigurno čuli? No, da li vam je poznat koncept Švedskog čišćenja za smrt? Za Marie Kondo inače kažu i da je ona budućnost marketinga (ne znam za to ali znam da njezina ideja rezonira sa mnom), japanska estetika i etika su bitno drugačiji od ove naše pa nije čudo da je mnogi od nas ne razumiju. A ako vam je sve ovo prihvatljivo (ili ste barem voljni pokušati), pročitajte i članak o "Joy of missing out".

5. Za one koji žive u digitalnom svijetu i žele znati više: Reutersov digital news report. PWC kids digital media report. Trenutne i buduće potrebe za digitalnim vještinama na radnom mjestu (report - btw. kad ste vidjeli nešto slično od naših uhljeba?). Podcast prihodi od oglašavanja (istraživanje) - podcasti i videocasti su sve popularnija forma, sve mi dođe da i ja napravim jedan. Mobilne tehnologije i upotreba u kući (report).

6. Ideja za ZAMPovce: španjolski nogometni klub LaLiga je dobio prije par dana kaznu jer su putem aplikacije prisluškivali svoje fanove pokušavajući utvrditi lokacije kafića u kojima se ilegalno gledaju utakmice (kako bi valjda naplatili prava, a to im između ostalog omogućava nova EU direktiva, grrrr). Ideja je toliko dobra da je predobra :).

7. Kako vi odobravate prijatelje na facebooku ili linkedinu? Upoznajte Karie Jones, kompletno AI generiranu osobu koja je tražila razna prijateljstva po Facebooku da bi se u konačnici ispostavilo da je riječ o profilu iza kojeg stoji obavještajna operacija. Ništa više nije onako kako izgleda, a ako ste prošli vikend čitali o deep fake videu, bacite pogled na ovaj tekst (i kompletni kod koji vam je potreban) da na neku glavu namontirate tekstualne govorne instrukcije (doslovce mu natipkate i ovaj priča). Ja imam par deep fake ideja pa ako je netko voljan kolaborirati na tome neka se javi... U međuvremenu, bacite pogled i na SK-II influencericu koja je totalno AI, odoše nam influenseri na kvasinu :).

8. Sigurno ste čuli za Revolut, Monese, TransferWise? Upoznajte još dvije online-only banke; Monzo i Starling. Obje su bazirane u Velikoj Britaniji. Budućnost je u online bankarstvu i digitalna revolucija će vjerojatno zaplahnuti financijski sektor vrlo brzo i tko se ne prilagodi vrlo brzo će ostati usamljen i napušten. Ako nemate neku od poznatih online kartica (Revolut ili TransferWise), možete klinuti na ove linkove (ako kreirate ove besplatne kartice ja ću možda dobiti nešto - očigledna prednost je da možete primati i slati novce jako brzo i jednostavno, a osobito su im povoljni tečajevi promjene kune-eur i slično). Informirajte se malo o tome.

9. Info(grafike): otapanje Arktika je drastično ubrzano, vizualna povijest kapitalizacije najvećih kompanija, investicije u infrastrukturu stimuliraju razvoj, potrošnja energije u US, kartogram populacije početkom 20. stoljeća, ukupna proizvodnja nafte, globalne mape usjeva, 100 najvrednijih brandova (pojma nemate koliko ne volim tu riječ). najduže alpske rijeke,

10. Kratki filmići: novi video iz Area 51, nekoliko kratkih priča uz naraciju Tom Waitsa i Nick Cavea, promjene u distribuciji temperature zemljine površine kroz vrijeme ("it dances to out collapse"), virtualni žohari, traumatični život facebook moderatora, pogledajte samo ovog orla, sovjetski fitness video, jedina poznata audio snimka Fride Khalo, povijest VW bube.

Budite dobri pa na društvenim mrežama ili mailom preporučite svojim prijateljima ovaj newsletter, za one koji su to učinili za nagradu nekoliko fotogalerija koje su mi se prošlog tjedna učinile zanimljivima: fotošop bitke, zemlja zametnutih snova, dine.

Dobra zabava!

Marko

Par napomena:
  • neki od ovih članaka se nalaze na (paywalled) stranicama koje broje koliko ste članaka pročitali, ako ste dostigli limit (primjerice na Economistu), morate izbrisati cache od browsera (a osobito cookije), alternativno, da zaobiđete paywall (npr. Financial Times ili WSJ) koristite private browsing/window, dok neke stranice zahtjevaju registraciju,
  • ako vam newsletter završi u spamu, najjednostavniji način da to riješite je da jednostavno kliknete reply i dojavite mi što mislite o newsletteru, odnosno da email adresu newslettera stavite u svoj adresar (tako će vaš spam filter skužiti da se dopisujemo pa će uz malo sreće prestati)
  • ako imate neki zanimljivi link ili komentar na newsletter, kliknite reply i dojavite
  • newsletter ima doista puno linkova, neke koje smatram bitnima podebljam (ne uvijek, ne garantiram da ću pogoditi vaš interes ali evo to su meni doista bitne stvari)
  • kriterij odabira linkova su teme o kojima se kod nas ne govori i ne piše, isprike ako ste na ovaj link već negdje naišli
  • pretplatnici koji nisu otvorili niti jedan newsletter više od pet mjeseci će biti automatski odjavljeni s popisa
  • ako netko ima potrebu malo uzvratiti za newsletter, ovo je moja Amazon wish lista, a ovo je moj bitcoin wallet.
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2019 Mračni blog, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp