Copy
Megan Rapinoe i ženski nogomet, voda kao business koji se oteo kontroli, crvi iz vječnog leda, najseksi nacionalnosti, kutak za samorefleksiju, znakovi apokalipse, fotografija suza.
Arhivu prethodnih newslettera možete vidjeti ovdje.
Pogledajte ovaj email u vašem browseru.
Dobro jutro <<Ime>>, Jeste li na godišnjem ili ga barem planirate? Ja sam nešto dosta zauzet posljednjih dana ali je zov planina sve jači..Eto još jednog newslettera, dio newsletter folklora je muzička podloga (ubacio sam nešto novih stvari i na "other" playlistu, ili možda ovaj popis zaboravljenih 10 eurodance hitova), napravite kavu ili čaj, natočite u omiljenu šalicu i bacite se na čitanje/gledanje/slušanje današnjeg newslettera:

1. Apsolutno sam cijepljen protiv sporta ali morate fakat živjeti u pećini da niste znali da je bilo neko svjetsko prvenstvo u nogometu. Spoiler alert - pobijedila je nogometna ekipa iz amerike. Ono gdje postaje interesantno je njihova liderica Megan Rapinoe - možda ste vidjeli njezinu epsku fotografiju koja je u ovom članku. Megan utjelovljuje ne samo tu cijelu atletsku priču (koju ja jedva da prepoznam a kamoli razumijem), no istovremeno se zauzima i svojom pojavom vrlo jasno komunicira opće društvene teme poput jednakosti u plaćama - žena jednostavno ima stav i u stanju je kristalno jasno iskomunicirati što misli. Samo je pogledajte u ovom kratkom videu. Skoro da i meni dođe da gledam nogomet (nema opasnosti, brzo me prođe). Btw. gledanost ženskog prvenstva je veće od onog muškog prije godinu dana,

2. Kako se business s vodom u boci oteo kontroli (nije li suludo kako postoje stotine drugih proizvoda koje za istu količinu/masu koštaju bitno manje a daleko su kompleksnije za proizvesti). U ovom članku objašnjava kako korporacije otkupljuju prava na vodene izvore.

3. Sibirski vječni led se otapa, i unutar 41.000 godina stare smrznute mahovine nalazse se i crvi koji su oživjeli. Još jedan efekt klimatskih promjena; suše kreiraju prašinu u kojima se nalaze gljivice koje napadaju dišni sustav.

4. Zašto činjenice ne mijenjaju naše stavove?

5. Pedeset najseksi nacionalnosti na svijetu. Zašto su ženske grudi toliko velike? Orgazmi i seksualni užitak su ljudsko pravo.

6. Kutak za samorefleksiju: Što ste zuuzetiji to vam više treba samoća. Nemoguće je živjeti totalno etičan život (ali vrijedi probati). Ako niste zadovoljni životom vaša je odgovornost promijeniti ga. Oslobodite svoj um od sumnji. Naučite voljeti samu/samog sebe. Promjene mogu biti teške, zato ih treba raditi u malim, upravljivim koracima. Birajte empatiju, pa i onda kada je teško.

7. Znakovi apokalipse: od danas do recesije je 9-18 mjeseci, pad ekonomskog rasta Singapura zabrinjava, kako se pripremati za sljedeću krizu, masovno se revidiraju procjene prinosa obveznica, povjerenje u korporacije pada, Britanska ekonomija je u padu, rast tržišta nekretnina je pri kraju,

8. Fotografije suza. Mikroskopske slike sasušenih suza. Fotografije koje pokazuju istinsku ljepotu suza; bazalne (one koje su uvijek prisutne u oku), refleksne (one koje nastaju iritacijom oka), emotivne. Topografija suza.

9. Info(grafike): anatomija opere, kako provodite svoje vrijeme, španjolske i portugalske kolonije krajem 18. stoljeća. broj smrti po teritoriju u WW2, najveći američki uvoznici i izvoznici, prosječna starost automobila u europi (ne stojimo toliko loše), koliko podataka je generirano svaki dan, svjetska populacija početkom 20. stoljeća,

10. Kratki filmići: koze u vrtu (timelapse), zombiji za odgovornu vlast (i još), MRI rezolucije 100 mikrona, stranger things anime (Winona i David na wired autocomplete intervju), Mulan (film, trailer), Simpsoni kao ruski art film, svjetski rekorder u žabicama, portret s naljepnicama,

Budite dobri pa na društvenim mrežama ili mailom preporučite svojim prijateljima ovaj newsletter, za one koji su to učinili za nagradu nekoliko fotogalerija koje su mi se prošlog tjedna učinile zanimljivima: prepoznavanje uzoraka, molovi, kuća bez zore i sumraka, stvarne fotke s vjenčanja, nešto negdje daleko.

Dobra zabava!

Marko

Par napomena:
  • neki od ovih članaka se nalaze na (paywalled) stranicama koje broje koliko ste članaka pročitali, ako ste dostigli limit (primjerice na Economistu), morate izbrisati cache od browsera (a osobito cookije), alternativno, da zaobiđete paywall (npr. Financial Times ili WSJ) koristite private browsing/window, dok neke stranice zahtjevaju registraciju,
  • ako vam newsletter završi u spamu, najjednostavniji način da to riješite je da jednostavno kliknete reply i dojavite mi što mislite o newsletteru, odnosno da email adresu newslettera stavite u svoj adresar (tako će vaš spam filter skužiti da se dopisujemo pa će uz malo sreće prestati)
  • ako imate neki zanimljivi link ili komentar na newsletter, kliknite reply i dojavite
  • newsletter ima doista puno linkova, neke koje smatram bitnima podebljam (ne uvijek, ne garantiram da ću pogoditi vaš interes ali evo to su meni doista bitne stvari)
  • kriterij odabira linkova su teme o kojima se kod nas ne govori i ne piše, isprike ako ste na ovaj link već negdje naišli
  • pretplatnici koji nisu otvorili niti jedan newsletter više od pet mjeseci će biti automatski odjavljeni s popisa
  • ako netko ima potrebu malo uzvratiti za newsletter, ovo je moja Amazon wish lista, a ovo je moj bitcoin wallet.
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2019 Mračni blog, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp