Copy
Internet trendovi, deepfake video u politici, još malo o Černobilu, predator u vašem džepu, Unknown pleasures, tajna baza na Greenlandu, prava seks glavobolja i seksi kutak.
Arhivu prethodnih newslettera možete vidjeti ovdje.
Pogledajte ovaj email u vašem browseru.
Dobro jutro <<Ime>>,

Mislim da ću ovu nedjelju provesti vrlo aktivno lijenčareći, a vi možete krenuti u dan s malo dobre muzike (BBC emisija o skoroj 40 godišnjici Joy Division Unknown pleasures ili ovu izvedbu "Perfect day"), napravite kavu ili čaj, natočite u omiljenu šalicu i bacite se na čitanje/gledanje/slušanje današnjeg newslettera:

1. Internet trends report (333 slajda), Shopify state of eCommerce report (PDF).

2. Uletili smo u eru fake videa u politici. Ako niste još naišli na koncept deep fakes onda bacite pogled na ovaj članak gdje je to objašnjeno u detalje. Što to točno znači, kako izgleda svijet u kojem ne smijemo vjerovati u ono što vidimo? MIT istraživači su uz pomoć umjetne inteligencije kreirali generator govora za Ujedinjene narode (ispada da se i posao političara može automatizirati). I malo Mark Zuckerberg deep fakes, AI text deep fakes.

3. Ako niste, svakako pogledajte HBO seriju Černobil (najbolja televizija koju sam ikada gledao), a da se malo motivirate, pročitajte što preživjeli kažu o razlikama između serije i stvarnih događaja (što je bitno različito od Forbesovog članka koji je bio puno dijeljen kod nas). Ono što u seriji uopće nije spomenuto je uloga Kubanskih liječnika u perionu nakon katastrofe (usput, sigurno niste zapazili situaciju koja se dogodila u Brazilu ovih dana kada je Kuba "povukla" više od osam tisuća liječnika zbog političke napetorsi).

4. Predator u vašem džepu (pričamo o pametnim telefonima). Google je nedavno potvrdio kako su se neki malwarei ušuljali u core distribuciju Androida i došli tvornički embedani i predinstalirani s novim telefonima - evo i teksta o tome kako vas sve Google prati i kako to zaustaviti. Istovremeno, novinari Washington Posta su u samo sedam dana identificiriali 5.400 trackera na njihovom telefonu. Zapamtite dobro: pametni telefon je uređaj za praćenje koji se može koristiti i za komunikaciju (bacite pogled samo kako to rade u Londonu).

5. Kad smo već kod hakiranja, Radiohead ekipu su nedavno hakirali i tražili 150.000 dolara za povrat njihove audio arhive snimaka 1995-1998 (desetak sati muzike, demo snimaka, proba i slično). Umjesto da plate, Radioheadovci nude 1.8gb downloada za svega 18 funti. A jeste li pak ikada čuli za jednu drugu tragediju, veliki požar u Universal studios u 2008. godini, kada je planulo jedno od skladišta u čijem je jednom dijelu bilo spremište nekih od najznačajnijih muzičkih arhiva na svijetu. To je doista bio dan kada je muzika umrla.

6. Znakovi (nadolazeće) apokalipse: u Indiji se gomilaju neprodani automobili, rekordni broj amerikanaca ne plaća kredite na aute (to su prvi računi koje krenete kasniti plaćati, to je kanarinac u rudniku ekonomske krize), Britanska ekonomija se smanjuje po najvišim stopama još od 2002. godine, smanjenje narudžbi strojeva i alata u Japanu, Europski PMI indeksi su malo potonuli.

7. Tajni američki projekt za instalaciju nuklearnih projektila na Grenlandu koji je otvorio prostor za bitna klimatska istraživanja (long read). A kada smo već kod nuklearnog oružja, znanstvenici znaju kako ćete reagirati kada nuklearni rat počne.

8. Sex(y) kutak: prava glavobolja radi seksa, posljeratni hooneymoon resorti su  tematski parkovi heteroseksualnosti, oralni seks je dobar za vaše zdravlje (njegovo zdravlje :), vaša vagina je prekrasna, kako Netflix snima intimne scene, razgovor o seksu kojeg niste imali sa svojim roditeljima i ne baš tako seksi istraživanje o tome kako je nejednakost dohotka prediktor varijacije poljubaca usta na usta (PDF).

9. Info(grafike): mapa ljudi u UK, uzroci smrt vs. google vs. media, 9000 godina naše ljubavi prema alkoholu, povijesne rute Mississippija, karta Rimskog carstva iz 1356, kontaminacija Europe nakon Černobila (vidi gore), karta svijeta po zlatnoj rezervi, ultimativna checklista kritičkog razmišljanja, orbite solarnog sustava, popularnost društvenih mreža kroz godine.

10. Kratki filmići: Spectre (Trailer), deepfake Jon Snow se ispričava za osmu sezonu, Pee Weejeva Jurassic avantura, Doctor Sleep trailer (The Shinning sequel), Deborah Harry ne voli intervjue, stižu novi Looney Tunes, timelapse s ledolomca,

Budite dobri pa na društvenim mrežama ili mailom preporučite svojim prijateljima ovaj newsletter, za one koji su to učinili za nagradu nekoliko fotogalerija koje su mi se prošlog tjedna učinile zanimljivima: zakrivljeni prostori, NatGeo traveler 2019, put u centar zemlje.

Dobra zabava!

Marko

Par napomena:
  • neki od ovih članaka se nalaze na (paywalled) stranicama koje broje koliko ste članaka pročitali, ako ste dostigli limit (primjerice na Economistu), morate izbrisati cache od browsera (a osobito cookije), alternativno, da zaobiđete paywall (npr. Financial Times ili WSJ) koristite private browsing/window, dok neke stranice zahtjevaju registraciju,
  • ako vam newsletter završi u spamu, najjednostavniji način da to riješite je da jednostavno kliknete reply i dojavite mi što mislite o newsletteru, odnosno da email adresu newslettera stavite u svoj adresar (tako će vaš spam filter skužiti da se dopisujemo pa će uz malo sreće prestati)
  • ako imate neki zanimljivi link ili komentar na newsletter, kliknite reply i dojavite
  • newsletter ima doista puno linkova, neke koje smatram bitnima podebljam (ne uvijek, ne garantiram da ću pogoditi vaš interes ali evo to su meni doista bitne stvari)
  • kriterij odabira linkova su teme o kojima se kod nas ne govori i ne piše, isprike ako ste na ovaj link već negdje naišli
  • pretplatnici koji nisu otvorili niti jedan newsletter više od pet mjeseci će biti automatski odjavljeni s popisa
  • ako netko ima potrebu malo uzvratiti za newsletter, ovo je moja Amazon wish lista, a ovo je moj bitcoin wallet.
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2019 Mračni blog, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp