Copy

Nieuwsbrief                           Oktober 2016

  Met aandacht voor:

Geen goede weergave? Lees deze nieuwsbrief op internet.

Uitnodiging symposium
Beeldbepalende boerderijen
behouden voor de toekomst

 
 

Van harte uitgenodigd op donderdag 13 oktober
in Partycentrum Landlust, Nieuwdorp

Tijdens het symposium van de Boerderijenstichting (BSZ) in maart 2015 is de afspraak gemaakt om na een jaar weer bij elkaar te komen en de ontwikkelingen te bespreken.
Momenteel is de nieuwe Omgevingswet 2018 in voorbereiding. Deze wet zal van invloed zijn op het beleid van de Provincie en gemeenten inzake de instandhouding en herbestemming van de Zeeuwse boerderijen. Ook de eigenaren van (beeldbepalende) boerderijen krijgen met deze wet te maken. De BSZ wil tijdens dit symposium met alle betrokkenen van gedachten wisselen over de inhoud en invloed van deze nieuwe wet. Met name gemeenten worden uitgenodigd om mee te denken.

HET PROGRAMMA:
 • Ontvangst van 13.30 tot 14.00 uur met een kopje koffie of thee
 • Opening en welkom door Johanna Boogerd, voorzitter van de Boerderijenstichting Zeeland
 • "De betekenis van de nieuwe Omgevingswet 2018". Toelichting door wethouder Ad Schenk van de gemeente Borsele. Momenteel werkt deze gemeente mee aan een pilot met deze wet.
 • "Inventarisatie van cultuurhistorisch waardevolle boerderijen van provinciaal belang". Toelichting door Berit Sens en Patrick Broekhuis van de Provincie Zeeland. De Provincie is voornemens ca. 400 beeldbepalende boerderijen aan te wijzen.
 • Pauze
 • "Redt het omgevingsplan de beeldbepalende boerderijen?". Toelichting door Kees de Jonge en Levien de Putter als adviseurs van de Boerderijenstichting.
 • Gelegenheid om met elkaar van gedachten te wisselen over de toekomst van Zeeuwse boerderijen:
  • Welke boerderijen moeten behouden blijven?
  • Wat betekent dat voor de eigenaren, gemeenten en Provincie?
  • Hoe kunnen deze partijen omgaan met de nieuwe Omgevingswet 2018?
 • Conclusies met afspraken over het vervolg
 • Afsluiting rond 17.00 uur en napraten met een hapje en een drankje
We verwelkomen u graag! U kunt zich opgeven door een e-mail te sturen naar boerderijenstichting@scez.nl. Tot ziens in Partycentrum Landlust, Landlustweg 1 te Nieuwdorp (tel. 0113-612589).
 

Bent u onze nieuwe secretaris?Ja, waarom niet? Waarom zou u niet onze nieuwe secretaris worden?

Nu dient zich een mooie gelegenheid aan om iets meer te mogen betekenen voor ons mooie Zeeuwse boerenerfgoed.

 
De BSZ is voor de functie van secretaris op zoek naar een man of vrouw die:
 • enthousiast is over Zeeuwse boerderijen;
 • van communiceren houdt;
 • deel wil zijn van een bevlogen team;
 • gemiddeld    uur per week over heeft voor de BSZ;
 
Kennis over boerderijen is niet noodzakelijk. Uiteraard kunt u eerst eens kennis komen maken met het bestuur en later beslissen of u daadwerkelijk secretaris wilt worden. Ook behoort een proefperiode tot de mogelijkheden.

Interesse? Neemt u contact op met Johanna Boogerd, jla@boqua.nl.

Kleine weggetjes en brede kreken

 
 

Verslag donateursexcursie naar West-Zeeuws-Vlaanderen op 7 juni

Scherpbier
Het was een groot gezelschap in een volle bus dat opgewekt via kleine weggetjes en langs brede kreken door het mooie landschap van West-Zeeuws-Vlaanderen toerde.
Wij werden ontvangen bij de familie Verhage in Schoondijke, met een keur aan (zeer) oude en nieuwe gebouwen en dito activiteiten: zowel agrarisch als recreatief. Daarna voerde een touringcar ons naar de Vijverhoeve (Patois, Cadzand). Die hoeve is heel indrukwekkend mooi en stijlvol gerestaureerd, met zoet water in de vaate en de grachten.

Vandaar ging het via een wirwar van smalle wegen naar de Breydelhoeve in Retranchement. Daar is de Vlaamse hoeve uit 1880 voor een deel verbouwd tot appartementen en voor het andere deel nog een bedrijf ten behoeve van de akkerbouw. Dat alles bevond zich in de prachtige
omgeving van de ravelijnen en wallen van het oude vestingstadje. 

Aan de rand van het kleine pittoreske St. Anna ter Muiden stopten we bij de Maneschijnhoeve, met een prachtig boerenhuis, gelegen aan een romantische dijk met knotwilgen. Via de Marollenput ging de bus tenslotte naar Scherpbier, waar we gastvrij onthaald werden door An en Wim Risseeuw. De paptaart smaakte heerlijk en de expositie van Theo Jordaens op en rond het gerestaureerde wagenhuis was mooi.

Na een geslaagde excursiedag ging iedereen voldaan terug naar het startpunt en naar huis.

Verfijning boerderij-inventarisatie

 
 

Zeeuws project uniek
voor Nederland

Uniek
In 2004-2005 is door de Provincie een boerderij-inventarisatie uitgevoerd waarbij cultuur-historisch waardevolle Zeeuwse boerderijen in kaart zijn gebracht. Dit is uniek in Nederland.

De uitkomsten van deze inventarisatie zijn ondergebracht in de Cultuur-Historische Hoofdstructuur.

Geen ellenlange procedures
Op diverse bijeenkomsten van onze boerderijenstichting is gevraagd om een werkbare update van deze inventarisatie vooral voor de eigenaren, maar ook voor Gemeentelijk en Provinciaal gebruik. Dit om ellenlange procedures over behoud te voorkomen.

Momenteel heeft de Provincie Zeeland een opdracht verstrekt aan Stichting
Landschapsbeheer Zeeland (SLZ) en Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ) om op basis van een ondertussen uitgevoerde Quick scan de meest waardevolle cultuur-historische boerderijen in beeld te brengen. Het is de bedoeling om het grote aantal van 3000 boerderijen terug te brengen tot enkele honderden. Na selectie wordt met de eigenaren overleg gevoerd.

BSZ geeft advies
De BSZ is als adviseur betrokken bij dit project en brengt kennis in. De regionale bestuursleden geven onder andere informatie over verdwenen boerderijen en verdwenen onderdelen van boerderijen waardoor niet meer voldaan wordt aan de criteria. Ook kunnen wij als BSZ vergeten waardevolle boerderijen aandragen. Wilt u hier meer over weten? Neemt u dan contact op met het bestuurslid van uw regio. Zie onze website.
 

Ook de BSZ is te vinden op Facebook

 
 

Voor het meest recente nieuws

Voor ideeën, opmerkingen, foto's... 

en voor praktische tips,
bijvoorbeeld over het teren van een schuur...

Like ons op Facebook!

Hoeve uitgelicht, aflevering 1

Breydelhoeve: overnachtingen in (oude) stijl

Retranchement. Grote bomen flankeren de inricht van de Breydelhoeve. "1867" zie ik op een bordje staan. Als ik het erf op draai, valt het me gelijk op: dit landgoed is keurig onderhouden, maar ademt ook de sfeer van vroeger tijden.

Ginet Vercouteren heet me welkom en geeft graag uitleg. Samen met haar man, Jonny, en hun kinderen woont zij op de boerderij. Het bedrijf is in tweeën gesplitst: een agrarisch gedeelte dat gerund wordt door Jonny's broer en een toeristisch gedeelte in de vorm van vakantie-appartementen. "Ik neem vooral die toeristische tak voor mijn rekening", zegt Ginet. "Jonny werkt buitenshuis."
Breydel
De oorspronkelijke Breydelhoeve dateert van voor 1571 en was vanaf 1825 eigendom van de familie Breydel uit Brugge. Van dhr. Charles Breydel is bekend dat hij volksvertegenwoordiger was, als lid van de toenmalige Provinciale Staten van West-Vlaanderen. In 1870 brandde de grote schuur af, maar op de fundamenten daarvan werd de huidige grote schuur gebouwd. Het woonhuis op zijn beurt onderging een vernieuwing in 1892. Tussen deze twee gebouwen in bevond zich de oude stal van 1867. Die stal bood onderdak aan zowel koeien, paarden, een hooizolder en 't kevent, de verblijfplaats van de knechten.

                               
Herbestemming
De stal was echter vervallen. "Mijn schoonouders hebben hem afgebroken, maar delen van het oude bouwmateriaal wel hergebruikt voor het nieuwe gebouw", aldus Ginet. "Daar zitten nu vier vakantie-appartementen in voor vier of vijf personen en één groepsaccomodatie voor maar liefst zestien mensen." Het nieuwe gebouw bevat alle comfort en luxe die vakantiegangers zich maar kunnen wensen, maar heeft zoveel mogelijk dezelfde stijl als de oude stal. "We hebben wel meer trappen aan moeten leggen, omdat de groepsaccomodatie zich op de eerste verdieping bevindt.
Maar de ramen zijn hetzelfde als die van de oude stal en de oorspronkelijke stalvloer gebruiken we nu als terras. Eén appartement heeft zelfs een bedstee."

Ginet krijgt veel positieve reacties van haar klanten. "Er zijn er veel die regelmatig terug komen. De kinderen kunnen hier heerlijk spelen in de speelweide. We hebben een boomgaard met appel- en pruimenbomen, een wei voor de paarden en een groentetuin. En niet te vergeten een prachtige omgeving met het strand dichtbij, een natuurgebied in de buurt en iets verderop steden als Knokke, Brugge en Gent."
Artikel en foto's: Semper Scribo

Cursus Zeeuwse Boerderijen geslaagd

De cursus Zeeuwse Boerderijen van de Zeeuwse Volksuniversiteit (ZVU) werd ook in 2016 weer gehouden, in de bibliotheek van Middelburg.

Woensdagavond 18 mei was een theorie-avond over boerderijen in Zeeland, verzorgd door Gerard Smallegange. Op de avond van 25 mei werd de natuur op boerderijen behandeld onder leiding van Robert Wielemaker van Stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ).
De praktijkdag, die gewoonlijk onderdeel uitmaakt van de cursus, werd gehouden op zaterdag 28 mei. Eerst bezochten de deelnemers Hof Nieuwlandsrust te Nieuwdorp en vervolgens Popkensburg te Sint Laurens.

Op Popkensburg werd ook de Natuur-, Landschap- en Historiedag gehouden. Dat evenement stond in het teken van biodiversiteit. Zowel de SLZ als de Boerderijenstichting waren daar met een stand vertegenwoordigd.

Platform agrarisch erfgoed

 
 

Woensdag 23 en donderdag 24 november bij Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Dit jaar vormt het platform agrarisch erfgoed een combinatie met de afsluiting van het programma Wederopbouw. De titel van het tweedaagse evenement luidt "Wederopbouw, een kansrijke erfenis".
 
Zowel de stedelijke omgeving als het platteland zullen aan bod komen in presentaties en workshops. Donderdag 24 november zal grotendeels in het teken staan van het agrarisch erfgoed. Meer informatie vindt u op de website van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
Copyright © 2016 Boerderijenstichting Zeeland, All rights reserved.


Afmelden voor deze nieuwsbrief    Gegevens van mijn account bijwerken 

Email Marketing Powered by Mailchimp