Copy

Still uit videointerview met Jules Rijssen en Danielle Kuijten. Video door Luc Schraauwers.

Interview Imagine IC:
Erfgoed inzetten voor sociale verbinding

Verzamelnetwerker Jules Rijssen en waarnemend directeur en co-curator Danielle Kuijten van Imagine IC vertellen over hoe de erfgoedinstelling – met de Amsterdamse Bijlmer als vertrekpunt – allerlei soorten archiefmateriaal gebruikt om actuele sociale verhoudingen te documenteren. In de woorden van Danielle: “Mensen dragen hun eigen verhalen bij zich, die willen we deelbaar maken."

65f6fab0-6045-487b-ac04-291daaca9eda.png

Foto uit het archief van Sundaymorning@ekwc, Vanessa Kappler.

Op pad naar archiveren:
Tips en inzichten

Welke stappen kunnen culturele instellingen volgen om zelf te starten met een archief? Tijdens de kennissessie Op pad naar archiveren, op 15 juni schenen LIMA, NDE en DEN hun licht op de vraag hoe je als organisatie jouw gemaakte content op een duurzame manier kan archiveren en toegankelijk kan maken. In dit artikel delen we de belangrijkste tips en inzichten van de bijeenkomst.

Archieftraject: inventariseren, organiseren en ontsluiten

DEN Kennisinstituut cultuur & digitale transformatie begint in augustus 2021 met een nieuwe editie van het archieftraject, waarin het instellingen begeleidt en adviseert bij het inventariseren, organiseren en ontsluiten van hun archief. Vanaf deze editie kunnen naast podiumkunstinstellingen ook instellingen uit de architectuur, digitale cultuur en design aan het traject deelnemen. Aanmelden voor het programma kan tot 1 augustus.

65f6fab0-6045-487b-ac04-291daaca9eda.png

Beeld: Open Archief 2020-2021, Marius Schwartz.

NADD Summer Guide

Bekijk prachtige letterontwerpen in de tentoonstelling Letters van de art nouveau, maak een ommetje terwijl je leert over de ‘tuinstadgedachte’ in de podcast Groen in de stad of struin over de digitale Derde Verdieping van Design Museum Den Bosch. In dit artikel vind je een selectie van de mooiste tentoonstellingen, events, artikelen en podcasts op het gebied van Nederlands design en digitale cultuur-erfgoed, gemaakt door de partners van het Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur.

Agenda

Allard Pierson - de collecties van de UvA, Artez, BNO, DEN Kennisinstituut cultuur & digitalisering, Design Museum Den Bosch, Paulien Dresscher, Dutch Design Foundation, Eye Filmmuseum, Het Nieuwe Instituut, Het Utrechts Archief, Frederike Huygen, KB, nationale bibliotheek van Nederland, Riemer Knoop, LIMA, Louis Kalff Instituut, MacGuffin Magazine, Job Meihuizen, Museum Boijmans Van Beuningen, Nadine Roestenburg, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Netwerk Digitaal Erfgoed, Poppe en Partners, Research Centre Willem de Kooning Academy, professorship Autonomous Practices, Robert van Rixtel, Floor van Spaendonck, Stichting Cool Mediators, Sundaymorning@ekwc, TextielMuseum, Thonik, AnjaTollenaar, Universiteit van Amsterdam, Archival and Information Studies, V2_Lab voor de instabiele media, Waag, Wim Crouwel Instituut

Deelnemen aan het Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur?
www.netwerkadd.nl

Uitschrijven    Wijzig gegevens

Op al onze uitingen is het privacystatement van Het Nieuwe Instituut van toepassing.

1cb8c836-2440-49ef-8dd2-5c881da9f62c.png