Copy
Nieuwsbrief Archieven Design en Digitale Cultuur

Glazuurbibliotheek in het archief van Sundaymorning@ekwc. Foto: Vanessa Kappler.

Kasten vol kennis, wachtend op publiek

Werkplaatsen en medialabs, die projecten of residenties organiseren met makers, vormen een belangrijk onderdeel van de Nederlandse design en digitale cultuursector. Sundaymorning@ekwc, een internationale artist-in-residence en kenniscentrum voor keramiek, is zo’n plek. Fotograaf Vanessa Kappler dook het archief van Sundaymorning@ekwc in om delen ervan vast te leggen. Haar foto’s tonen de diversiteit en rijkdom van zowel archief als het hele centrum.

Toen en straks. Ontwerpers over hun werkarchief

Hoe bewaren makers en ontwerpers de digitale en fysieke materialen die met hun werk te maken hebben? In opdracht van Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur sprak onderzoeker en projectleider Tanja Zuijderwijk met ontwerpers Silvio Lorusso, Alex de Witte en Marieke Stolk, Erwin Brinkers en Danny van den Dungen (Experimental Jetset) en Maarten Dullemeijer en Rob Stolte (Autobahn Studio) over hun werkpraktijk en archief.

65f6fab0-6045-487b-ac04-291daaca9eda.png

Dossier van Betty Woodman in het archief van Sundaymorning@ekwc. Foto: Vanessa Kappler.

Kennissessie:
Op pad naar archiveren

Welke tools en stappenplannen kunnen instellingen gebruiken bij het beginnen van een eigen archief? Op 15 juni wordt de eerste kennissessie van het Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur georganiseerd om je verder op weg te helpen. Het programma is bestaat uit verschillende presentatie van onder andere Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) en Digitaal Erfgoed Nederland (DEN). Meld je aan via de website.

Still uit het interview met Arie Altena (V2_Lab voor de instabiele media). Video door Luc Schraauwers. 

Video interview:
Waaruit bestaat het toekomstige Nederlandse ontwerperfgoed?

“We moeten niet alleen in een archief stoppen zodat iemand daar naar toe kan komen en dat kan zien, we moeten er ook voor zorgen dat het levend gemaakt wordt, dat mensen er over schrijven, dat er tentoonstellingen gemaakt worden. Dat doe je door het toegankelijk te maken” vertelt Arie Altena, webredacteur bij V2_Lab voor de instabiele in een nieuw video-interview.

65f6fab0-6045-487b-ac04-291daaca9eda.png

Agenda

Aanbevelingen

  • Wandelen naar de toekomst: met de datawandeling van Waag kun je op vier verschillende plekken in Nederland meedenken over de toekomst van ons datalandschap. Meld je aan om het wandelpakket te ontvangen.
  • Hoe de – op dat moment nieuwe – internetprovider XS4ALL het in 1993 voor 500 gewone Nederlanders mogelijk maakte het internet te gebruiken lees je in de nieuwe blogpost van de Nationale Bibliotheek.
  • Roots #56 staat in het teken van Joep Bergmans, één van de meest gewaardeerde en toonaangevende ontwerpers op het gebied van packaging design. Bestel Roots gratis via de website van het Wim Crouwel Instituut.

Allard Pierson - de collecties van de UvA, Artez, BNO, DEN Kennisinstituut cultuur & digitalisering, Design Museum Den Bosch, Paulien Dresscher, Dutch Design Foundation, Dutch Graphic Roots, Dutch Invertuals, Eye Filmmuseum, Het Nieuwe Instituut, Het Utrechts Archief, Frederike Huygen, KB, nationale bibliotheek van Nederland, Riemer Knoop, LIMA, Louis Kalff Instituut, MacGuffin Magazine, Job Meihuizen, Museum Boijmans Van Beuningen, Nadine Roestenburg, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Netwerk Digitaal Erfgoed, Poppe en Partners, Research Centre Willem de Kooning Academy, professorship Autonomous Practices, Robert van Rixtel, Floor van Spaendonck, Stichting Cool Mediators, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Sundaymorning@ekwc, TextielMuseum, Thonik, AnjaTollenaar, Universiteit van Amsterdam, Archival and Information Studies, V2_Lab voor de instabiele media, Waag, Wim Crouwel Instituut

Deelnemen aan het Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur?
www.netwerkadd.nl

Uitschrijven    Wijzig gegevens

Op al onze uitingen is het privacystatement van Het Nieuwe Instituut van toepassing.

1cb8c836-2440-49ef-8dd2-5c881da9f62c.png