Copy
DIY hoodie-print met Farida Sedoc | Veldonderzoek naar de 'unisex' capuchontrui | 'Hooded Histories' van kunsthistoricus Alexandra van Dongen

Fotografie/film: Erik De Hart / Edit: Lars Pels / Muziek: Okwaro Macnack


DIY hoodie-print met Farida Sedoc

Beeldend kunstenaar Farida Sedoc heeft een voorliefde voor hoodies en textielbewerking. In de instructievideo die zij speciaal voor The Hoodie heeft gemaakt, transformeert zij haar huis tot tijdelijke textieldrukkerij. Do try this at home! Deel het resultaat via thehoodie@hetnieuweinstituut.nl.

65f6fab0-6045-487b-ac04-291daaca9eda.png

Onderdeel van de vooronderzoeksfase waarin het lokale retaillandschap verkend en uitgebreid in kaart gebracht is


Veldonderzoek naar de ‘uniseks’ capuchontrui op de vrouwenafdeling

Researcher Chinouk Filique de Miranda onderzoekt de 'genderneutrale' reputatie van de hoodie in de context van het Rotterdamse retaillandschap. Uit haar bevindingen blijkt dat het ‘uniseks’ imago dat merken en winkeliers aan het kledingstuk willen meegeven nogal afwijkt van de werkelijkheid.

65f6fab0-6045-487b-ac04-291daaca9eda.png

Houtsnede, uit ‘Vita alme virginis Liidwine’ door Johannes Brugman uit 1498, gedrukt door Schiedamse priester en drukker Otgier Nachtegaal, met vrouw in huik bij het sterfbed van Lidwina van Schiedam.


Hooded Histories

De associaties die de hoodie oproept met kuisheid of bescheidenheid, met sociale status, met genderrollen, culturele uitwisseling en ontwikkelingen in beeldvorming zijn geworteld in een eeuwenlange en wereldwijde geschiedenis. Lees het artikel dat kunsthistoricus Alexandra van Dongen op verzoek van Het Nieuwe Instituut en hoodie-curator Lou Stoppard heeft geschreven.

65f6fab0-6045-487b-ac04-291daaca9eda.png

Bogomir Doringer, ‘The Hoodie’, 2019. Montage: Rafael Kozdron. Sound design: Michael Bucuzzo. AI GAN: Selam-X. Onderzoek i.s.m. Lou Stoppard. In opdracht van Het Nieuwe Instituut en mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds. Foto: Johannes Schwartz.


Arna Mačkić en Ines Cox

Het tentoonstellingsontwerp van Arna Mačkić  en de grafische identiteit van Ines Cox weerspiegelen de positieve en negatieve associaties die de hoodie oproept, en spelen met het begrip interieur (de drager) en exterieur (de toeschouwer). 

65f6fab0-6045-487b-ac04-291daaca9eda.png

Concrete Blossom x Brand New Guys, 'Olympia', in 'The Hoodie Unravelled [QUARANTINED]', 2020.


The Hoodie Unravelled [QUARANTINED]

The Hoodie Unravelled [QUARANTINED] is een reeks online reflecties op de onwerkelijke actualiteit van een wereld in de greep van het nieuwe coronavirus. In negen korte films ‘ontrafelen’ jongeren Olympia, Imro, Jewel, Jari, Otmar en Quinna hoe de ontwikkelingen rond het coronavirus zich verhouden tot de vraagstukken van The Hoodie.

65f6fab0-6045-487b-ac04-291daaca9eda.png

Aanbevelingen

Scroll door de dynamische digitale tijdlijn waarin HYMAG een selectie van kenmerkende hoodies op tijdschriftomslagen bij elkaar heeft gebracht

Bogomir Doringer over verborgen gezichten, angst en verleiding in tijden van Corona

Geïnspireerd door The Hoodie: het lespakket van The New York Times

Bekijk het video-interview met Lou Stoppard, curator van The Hoodie

Scholen en families kunnen vanaf vandaag een online tour door The Hoodie volgen.

Reageer op deze nieuwsbrief via Facebook, Twitter en/of Instagram, tag Het Nieuwe Instituut en gebruik de hashtag #TheHoodieatHome.
1cb8c836-2440-49ef-8dd2-5c881da9f62c.png