Copy

De Digitale Stad in de tentoonstelling Het Ontwerp van het Sociale in Het Nieuwe Instituut. Foto: Johannes Schwartz.

Event: Archiving the Social

Tijdens het evenement Archiving the Social op 2 december 2021 neemt NADD het project De Digitale Stad als vertrekpunt om het belang van het behoud van digitale cultuur aan de kaak te stellen. Het project werd in 1994 geïnitieerd door cultureel centrum De Balie en computertijdschrift Hack-Tic, en is nu onderdeel van de tentoonstelling Het Ontwerp van Het Sociale in Het Nieuwe Instituut.

 Still uit videointerview met Frederic Baas en Reint Boven van Design Museum Den Bosch. Video door Luc Schraauwers.

Meet the partners: Interview met Design Museum Den Bosch

In een nieuw videoportret nemen conservator en curator Frederic Baas en Reint Boven, verantwoordelijk voor het archief en de Derde Verdieping van Design Museum Den Bosch ons mee voor naar het depot van het museum en geven een kijkje op de Derde Verdieping. Op dit digitale platform leven de tentoonstellingen van het museum voort na de sluitingsdatum.

Verslag kennissessie: Preserving Experience

Hoe bewaar je – virtuele en echte – geleefde ervaringen? Op 5 oktober organiseerde NADD een kennissessie waarin Eric Kluitenberg (Tactical Media Files), Susanne Neugebauer (Atria) and Zack Lischer-Katz (University of Arizona) aan de hand van praktijkvoorbeelden ingingen op het archiveren van 'levend geheugen'. In het verslag van de kennissessie worden relevante inzichten en strategieën gedeeld.

65f6fab0-6045-487b-ac04-291daaca9eda.png

Still uit Tactical Recollections, Robert M. Ochshorn, 2017.

Captured Alive: On Living Memory and Digital Archives

In Captured Alive: On Living Memory and Digital Archives schrijft Eric Kluitenberg (hoofdredacteur Tactical Media Files) over een archiefvraagstuk dat hem al lange tijd bezighoudt: het onvermijdelijke verlies van context dat gepaard gaat met het archiveren van objecten. Het essay is beschikbaar in het Engels.

Foto: Imagine IC

Kennissessie: Stap voor stap emotienetwerken door Imagine IC

Op 18 januari organiseert Imagine IC namens NADD een kennissessie over emotienetwerken, een methode ontwikkeld door Imagine IC en de Reinwardt Academie. Tijdens deze sessie maken deelnemers kennis met deze gespreks- en onderhandelingsmethode en gaan er in kleine groepen zelf mee aan de slag. De sessie vindt plaats op locatie bij Imagine IC in Amsterdam.

The Evening of the V2_Archive

Op donderdag 20 januari vindt bij V2_Lab voor de instabiele media in Rotterdam The Evening of the V2_Archive plaats. Wat voor beeld levert het archief van V2_ op over de ontwikkeling van de elektronische kunst, en de artistieke experimenten op het snijvlak van kunst, technologie, en maatschappij? Het programma is onderdeel van archiefonderzoek dat in het kader van het 40-jarig bestaan van V2_ wordt uitgevoerd.

65f6fab0-6045-487b-ac04-291daaca9eda.png

Aanbevelingen

  • ​​In aflevering twee van Groen in de stad gaat podcaster Naomi Steijger in gesprek met conservatoren, landschapsarchitecten en planologen over de groenvoorzieningen in de Amsterdamse Bijlmer. De Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw van Het Nieuwe Instituut, dient als vertrekpunt.
  • Het RKD verwierf onlangs het archief van de in 2017 overleden keramist Geert Lap. Het archief bevat o.a informatie over zijn werkproces in ontwerptekeningen en glazuurrecepten. In de expositie van het RKD is een vitrine ingericht met enkele stukken uit het archief.
  • Nieuwe fragmenten uit de tekst Bij de plattegrond van het Paleis door grafisch ontwerper Richard Niessen zijn nu te lezen op de website van het Paleis van Typografisch Metselwerk.
  • Holland Festival gaat verhalen vertellen aan de hand van het archief: Het festival startte vorig jaar met het digitaliseren van verschillende bedrijfsprocessen. DEN volgt dit traject en legt belangrijke leerpunten voor de sector vast.

 

Agenda

Allard Pierson - de collecties van de UvA, Artez, BNO, DEN Kennisinstituut cultuur & digitalisering, Design Museum Den Bosch, Paulien Dresscher, Dutch Design Foundation, Dutch Graphic Roots, Dutch Invertuals, Jantiene van Elk, Eye Filmmuseum, Sandra Fauconnier, Het Nieuwe Instituut, Het Utrechts Archief, Frederike Huygen, KB, nationale bibliotheek van Nederland, Riemer Knoop, LIMA, Louis Kalff Instituut, MacGuffin Magazine, Job Meihuizen, Museum Boijmans Van Beuningen, Nadine Roestenburg, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Netwerk Digitaal Erfgoed, Podiumkunst.net, Poppe en Partners, Research Centre Willem de Kooning Academy, professorship Autonomous Practices, RKD, Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Robert van Rixtel, Niels Schrader, Floor van Spaendonck, Stichting Cool Mediators, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Sundaymorning@ekwc, TextielMuseum, Thonik, AnjaTollenaar, Universiteit van Amsterdam, Archival and Information Studies, V2_Lab voor de instabiele media, Waag, Wim Crouwel Instituut.

Deelnemen aan het Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur?
www.netwerkadd.nl

Uitschrijven    Wijzig gegevens

Op al onze uitingen is het privacystatement van Het Nieuwe Instituut van toepassing.

1cb8c836-2440-49ef-8dd2-5c881da9f62c.png