Copy
Tanderuis vzw Nieuwsbrief.
Niet goed leesbaar? Bekijk deze mail in uw browser.

Tanderuis vzw nieuwsbrief

't een & 't ander

December 2014 – nº 1

 

AUTISME EN TALENTEN

Inhoud

Tanderwoord


Beste,

Met fierheid presenteren wij u hierbij ’t een & ’t ander, de eerste nieuwsbrief van Tanderuis vzw. Het is niet zo vanzelfsprekend om in deze drukke tijden alweer met een nieuw initiatief naar buiten te treden. We worden immers overstelpt met heel wat nieuwe ontwikkelingen in een sterk evoluerend zorglandschap (Integrale Jeugdhulp, modulering, Persoonsvolgende Financiering, RTH versus NRTH, kwaliteitszorg, MFC’s, FAM, …). Tanderuis vzw moet zich binnen al die nieuwe ontwikkelingen zien te positioneren. Het heeft dan ook heel wat voeten in de aarde gehad maar met een sterk redactieteam en bijdragen van heel veel medewerkers en sympathisanten van Tanderuis vzw is het ons toch gelukt.

foto Danny AelvoetBedoeling is dat we jullie via deze nieuwsbrief op de hoogte houden van het reilen en zeilen binnen Tanderuis vzw. We hopen om op die manier informatie gebundeld te kunnen doorgeven en zodoende onze externe communicatie te optimaliseren.
We hebben gekozen voor een elektronische nieuwsbrief. Dit maakt het mogelijk om via het systeem van ‘doorklikken’ ook heel wat extra verdiepende informatie op te nemen voor de sterk geïnteresseerde lezer. Ook vanuit ecologisch standpunt leek een elektronische nieuwsbrief beter. We zullen deze nieuwsbrief niet ongewenst in uw mailbox droppen. U kan zich inschrijven via het formulier op onze site. Uitschrijven kan u ten allen tijde via de link onderaan elke nieuwsbrief. We voorzien 2 tot 3 nieuwsbrieven per jaar.


In elke editie zal een bepaald werkingsaspect in de kijker worden gezet. Voor deze editie is dit onze vroegbegeleiding voor gezinnen met een kind met autisme tussen 0 en 4 jaar. U vindt er niet de traditionele informatie die u reeds in onze folder kon lezen maar u zal merken dat dit op een echt creatieve manier wordt aangepakt. In elke editie zal ook een inhoudelijk thema worden behandeld. In onze eerste uitgave focussen we op de talenten van mensen met autisme. Op de Wereld Autisme Dag (WAD), 2 april 2015, zal dit thema binnen Tanderuis vzw ook centraal staan. Noteer deze datum alvast in uw nieuwe agenda en kom dan een kijkje nemen op onze site te Melle. Ook onze ASStheek, die op 15 november 2014 feestelijk werd geopend voor het brede publiek, zal een vaste rubriek vormen. Karen Uylenbroeck, coördinator van ons onthaal- en informatiecentrum, zal u steeds uitgebreid informeren over toegankelijkheid, lidmaatschap, outreach, nieuwe aanwinsten, etc… binnen onze ASStheek. Daarnaast laten we de mama van Len, een jongen van 12 jaar met autisme, aan het woord in onze column. Deze stem vanuit gebruikersinvalshoek zal een steeds terugkerende rubriek vormen in onze nieuwsbrief. Tot slot zal je vaste rubrieken tegenkomen zoals : administratieve weetjes, nieuws van onze administratie en contactpersonen, interessante links, activiteitenkalender, sponsors.

Ik wens jullie veel leesgenot!


– Danny Aelvoet, directeur Tanderuis vzw

Administratie


gebouw MelleBereikbaarheid
Algemene vragen of informatie kan je steeds verkrijgen op het secretariaat van Tanderuis vzw. Het secretariaat is elke werkdag telefonisch bereikbaar tussen 9 en 12u30 op het nummer: 09.228.18.33.
Op andere tijdstippen kan u steeds een boodschap inspreken op het antwoordapparaat. Laat je gegevens zeker na, dan nemen we contact met u op.
U kan ook een email sturen naar tanderuis@thuisbegeleidingautisme.be.
 
Administratieve wijzigingen

Contactpersonen


Als contactpersonen begeleiden wij u gedurende uw wachttijd in het proces dat van start gaat bij uw aanmelding op onze dienst. Wij zullen als het ware uw eerste aanspreekpunt zijn voor al uw vragen of acute problemen. Aarzel dan ook niet om ons te contacteren.
Wat wij voor u als contactpersoon kunnen betekenen hangt af van het werkingsaspect waarin u terecht komt wanneer u zich bij ons aanmeldt.
Sinds maart 2014 is er in het zorglandschap heel wat veranderd. Daarom hebben wij voor u een document waarin we alle veranderingen op een rijtje hebben gezet, opgesteld. Dit om u enerzijds in dit kluwen van informatie wat wegwijs te maken, en anderzijds om u te informeren over wat uw contactpersoon voor u kan betekenen.


Uw contactpersonen

Stephanie D’hondt: s.dhondt@thuisbegeleidingautisme.be
Marijke Vercauteren: m.vercauteren@thuisbegeleidingautisme.be
09.339.15.76

Tanderuis alfabet


We nemen je mee doorheen ons Tanderuis van A tot Z!
A: Ambulante begeleiding
B: Belangen behartigen
C: Contextueel gedachtengoed
D: Dynamische dienst
E: Eigenheid gebruiker
F: Facebook: Volg ons op!
G: Gezinsgericht handelen
H: Het ‘ andere huis’ of ‘Huis voor mensen die anders zijn’
I: Interdisciplinaire visie/ Inclusie
J: Je kan op onze website www.tanderuis.be veel informatie vinden
K: Kwaliteit
L: Levensvreugde
M: Mobiele begeleiding
N: Na elke thuisbegeleiding een tevredenheidsbevraging
O: Opvoedingsondersteuning
P: Persoon met Autisme
Q: Quasi 10.362 begeleiding werden in 2013 gepresteerd
R: Respect
S: Systemisch gedachtengoed
T: Totale Tanderuis-team bestaat uit 45 personeelsleden
U: Uitbouw sociaal netwerk
V: Verschillende specifieke werkingsaspecten
W: Wachtenden: 670 gezinnen (einde werkjaar 2013)
X: X x x met liefde voor ons vak
Y: youtube.com
Z: Zeshonderd en acht gezinnen (608) in begeleiding in 2013

 

Thema: Autisme en talenten

Si tu diffères de moi, mon frère, loin de me léser, tu m’enrichis.
– Antoine de Saint-Exupéry

*Je anders-zijn deert mij niet broeder, het maakt mij rijker.
Hoe kan je de start van een nieuwsbrief beter vieren dan het thema Talenten en Sterke kanten centraaI te stellen. We kunnen het niet ontkennen maar mensen met autisme hebben het vaak moeilijk met het begrijpen van de wereld om zich heen… Toch heeft iedere persoon met autisme een schat aan talenten… Er zijn tal van bekende mensen met autisme die verbluffende talenten hebben, denk maar aan Temple Grandin, Stephen Wiltshire, Daryl Hannah, Tim BurtonSusan Boyle.
Toch staan zij in dit thema niet centraal… we kijken om ons heen, naar de bijzondere personen met autisme… naar hun eigen talenten en sterke kanten… naar hun eigen unieke zelf!
Lees meer op de site van Participate...
 
Met dank aan schildertalent Ines Kreike en tekentalent Len.

In de kijker: vroegbegeleiding


In elke nieuwsbrief stellen we een andere werking aan u voor. Deze keer is dit de Vroegbegeleiding. 
We vroegen aan onze cliënten wat onze Vroegbegeleiding voor hen betekent. Hanne Vermeulen zette enkele van deze antwoorden om in een prachtige tekening.
 • voor ons een luisterend en ondersteunend oor om ons zoontje een pad te laten bewandelen zonder remmingen en beperkingen.
 • ONONTBEERLIJK
 • het zeggen met [picto's] 
 • als het even niet meer gaat, er zijn
 • een picto op de weekkalender
 • een grote steun
 • topbegeleiding
 • ontspannen bijleren over uw kind
 • ... soms een noodzaak, … soms een voorzorg voor later, maar altijd een manier om het pad niet alleen te moeten bewandelen!!!!
 • een grote hulp!
 • chapeau, voor de professionaliteit, de kennis, de hulp,...
 • verlichten waar het nodig is
 • een verrijking
 • een meerwaarde
 • er samen beter van worden
 • samen zoeken naar de beste aanpak voor je kind, met vallen en opstaan, maar zo’n gelukzalig gevoel bij elk stapje vooruit
 • alle kansen krijgen en geven aan het volledige gezin
 • ondersteunen in de opvoeding van het ganse gezin
Met dank aan tekentalent Hanne Vermeulen.
Bekijk alle tekeningen op ware grootte op onze site.

Column


Jo is de mama van Len, een kerel van 12 met ASS en dyslexie, die bruist van talent. In elke nieuwsbrief laten we haar aan het woord. 

Reeds maanden vooraleer hij 't levenslicht zag, lagen z'n talenten al vast....en dan vooral in ónze dromen en gedachten.

En ze waren hoog gespannen die verwachtingen van ons.

Hij zou vast en zeker een sociale kerel worden en naar de Chiro gaan. Daar hadden wij toch zelf ook onze mooie jonge jaren doorgebracht. Eigenlijk waren we er tijdens de zwangerschap nog steeds niet mee gestopt, als kookouder op zomerkamp en wekelijks op de leiderskring als volwassen begeleidster, ter ondersteuning van een bende enthousiaste leidsters. 

We voorzagen dat hij een eigen willetje zou hebben en zou kunnen opkomen voor zichzelf en voor diegenen die het nodig hadden. Sterk genoeg om z'n eigen ideeën, waarden, normen te volgen, z'n idealen na te streven en de kudde af en toe de rug te keren.

Et puis...een talenknobbel die het driedubbele volume zou hebben dan die van mij en mijn man tezamen, zodat we ons op reis niet meer enkel met handen en voeten verstaanbaar zouden moeten maken. In 'onze tijd' lag de nadruk in het secundair onderwijs binnen de richting moderne talen namelijk niet op het oefenen van conversaties. 

Creativiteit en handigheid mochten uiteraard niet aan dit lijstje ontbreken.

En zo vlogen de 9 maanden 'in verwachting' voorbij.

11 dagen te vroeg kwam hij ter wereld. Dat bleek dan de eerste én tevens de enige keer dat hij het aspect 'tijd' wat uit het oog was verloren zonder er een scène van te maken, alhoewel, de roze wolk dreef al snel voorbij, de dagen én nachten vulden zich met het geluid van een huilbaby.

Al snel werd die eigen wil duidelijk toen hij 't vertikte om te slapen wanneer we hem in z'n bedje legden, wanneer hij zich bij elke verplaatsing als een plank opspande, waardoor we hem bijna niet in z'n autostoeltje kregen, of wanneer hij wild krijste en om zich heen schopte wanneer we hem tegen de koude wapenden met muts en sjaal.

Creativiteit alom, wanneer hij in de kleuterklas ook nog ver na het belsignaal van de speeltijd in z'n leeuwenrol bleef hangen. En hoe hij ons bezoek met touwen aan de zetel vastmaakte telkens ze aanstalten maakten om te vertrekken...want ze mochten nog niet vertrekken, het was nu net zo leuk. Of zijn oplossing tijdens die keer dat hij en zijn vriendin een bijtje hadden gevonden en hij het mooi in twee deelde.

In tekenen, schilderen en knutselen leek hij echt uit te blinken t.o.v. zijn leeftijdsgenootjes.

De jeugdbeweging bleek niets voor hem te zijn. Als kookouder namen we hem mee tijdens de zomerkampen. Hij bouwde er voor zichzelf een kampje en hield het hele Chiro-gebeuren het liefste vanuit dat veilige plekje 10 dagen in het oog. En even...dachten we zelfs, als grote Chiro-voorstanders, aan de scouts.

De talenknobbel die we droomden, gaf in de 3e kleuterklas aan dat z'n mama, papa en zusje van een andere planeet leken te komen. “We praten allemaal dezelfde taal, maar toch versta ik jullie vaak niet” 

Op dat moment drong het tot mij door wat voor een moeite hij al die tijd al had gedaan om zich aan ons aan te passen en ons soms zo onopvallend mogelijk gewoon na te doen tijdens het niet-begrijpen van emoties, verschillende situaties en de onvoorspelbaarheid in ons gezinsgebeuren. Een waar talent op zich, dat hij zelf had ontplooid vanuit een zekere overlevingsdrang.

Hoe hard je ook kunt dromen als ouder, opvoeden blijft continu meegroeien en je verwachtingen aanpassen en bijsturen, op maat van je kind, afhankelijk van zijn talenten, mogelijkheden, interesses en beperkingen. En af en toe zelfs een niet verwachten maar afwachten, gewoon bekijken en genieten van dag tot dag...'als hij maar gelukkig is'. 

Vorige week bracht hij z'n eerste rapport mee. Hij zit in het 1e jaar van het secundair onderwijs, in een school waar hij zijn reeds aanwezige creativiteit nog meer kan ontplooien en waar hij de richting grafische technieken heeft gekozen. Want, mede door zijn oog voor detail maakt hij pareltjes van tekeningen.

“Een modelleerling met een hart van goud, die een fantastische start heeft gemaakt. Hij durft zijn mening te formuleren en vragen te stellen, en is zeer hulpvaardig, zowel naar de medeleerlingen als naar de leerkrachten toe.”

Op onze volgende reis zullen we het allemaal weer met handen en voeten moeten uitleggen, maar we zijn maar wat fier op die zoon van ons! We zien je graag, taLENt van ons!

Links en weetjes

Music For Life is er dit jaar van 18 tot en met 24 december. De week voor Kerstmis wordt opnieuw de Warmste Week van het jaar. Net als vorig jaar kies je zelf welk goed doel je wil steunen met Music For Life. Lees hier hoe je te werk gaat om een actie op touw te zetten voor Tanderuis vzw.
Tanderuis heeft een nieuwe peter! Acteur David Cantens, ondermeer gekend door zijn rol van nonkel Rudy in de één reeks Marsman neemt deze taak op zich.
Op donderdag 2 april 2015 is het Wereld Autisme Dag. Tanderuis vzw wil deze gelegenheid gebruiken om de krachten en talenten van personen met autisme extra in de verf te zetten. Hou deze datum vrij en kom regelmatig eens ‘piepen’ op onze website en facebookpagina voor meer informatie!
Een duidelijke gids in 101 tips om samen met mensen met autisme op weg te gaan. Een geruststelling voor hen die even vastzitten, een duwtje in de rug voor wie aarzelt. Geschreven door Kathleen Peeters, thuisbegeleidster bij Tanderuis vzw. 
Meer info en bestellen...

 

ASStheek

Op zaterdag 15 november 2014 werd ons onthaal- en informatiecentrum autisme, kortweg ASStheek, feestelijk geopend. Meer dan 85 mensen waren aanwezig op de openingstoespraken en zagen onze peter David Cantens het lintje doorknippen. Ook de eerste editie van onze autismebeurs mag een succes genoemd worden met tevreden standhouders en geïnteresseerde bezoekers. Allerhande informatie aangaande de ASStheek kunt u voortaan ook terugvinden op de ASStheek-pagina op onze website en in onze ASStheek-folder. Hier alvast onze openingsuren:
 • Woensdag van 14u tot 17u
 • Donderdag van 16u tot 19u
 • Zaterdag van 9u30 tot 12u
(Opgelet: aangepaste uurregeling tijdens kerstverlof)
Bekijk alle foto's

Activiteitenkalender

 
Ook in de winter zitten we niet stil bij Tanderuis. Raadpleeg de activiteitenkalender op onze site om de meest recente informatie te raadplegen.

Kwaliteitszorg


De zorg voor kwaliteit is onze tweede natuur.
We vertrekken vanuit een gemeenschappelijke visie, om de begeleiding vorm te geven. Deze visie is door de jaren heen gegroeid, uitgediept, mee geëvolueerd. Alle medewerkers zijn er van doordrongen.
Sinds 2000 hebben we de voornaamste processen uitgeschreven. De verschillende procedures en documenten zijn uitgewerkt door verschillende medewerkers, vanuit de praktijk. De bundeling daarvan, het kwaliteitshandboek, voldeed en voldoet aan de kwaliteitseisen van de overheid.

Aanpassing aan het nieuwe geharmoniseerd kwaliteitsdecreet.
Dit proces verliep geleidelijk de afgelopen jaren. We zijn niet van een blanco lei begonnen, maar hebben de vrijheid benut om de bestaande procedures en documenten te herwerken, om niet nodeloos de huidige goede praktijken te onderbreken of te veranderen. De inhoudstafel van het kwaliteitshandboek levert daarover informatie.

Kwaliteit is nooit af
Het kwaliteitshandboek beschrijft ook de methodiek van het steeds weer verder verbeteren van de kwaliteit van werken. Systematisch worden documenten vernieuwd, worden procedures intern en extern geaudit, worden verbeterprojecten opgezet.  Om dit alles in goede banen te leiden is er een kwaliteitscoördinator, met een maandelijks overleg met de directie, en een kwaliteitsjaarplan. Daarin worden alle medewerkers betrokken, zodat het een gedeelde verantwoordelijkheid wordt, en een garantie dat procedures geënt zijn op de dagelijkse realiteit. Voor de gebruikersgerichte procedures en documenten wordt ook advies gevraagd aan de gebruikersraad (maar daarover meer in een volgende nieuwsbrief).
 


Voor een vzw als Tanderuis is de steun van sponsors onontbeerlijk voor het realiseren van diverse projecten. We bedanken dan ook volgende sposors voor hun bijdrage in het afgelopen jaar:
Brady Company, Steunraad KBS, Electrabel GDF-Suez, Kindergeluk vzw, United Fund for Belgium, Belgacom Close The Gap, Beschermcomité voor het Gehandicapte Kind, Bron van Hoop, Music for Life - Studio Brussel, Les Pilotes du CoeurSociale Commissie van Cortina NV, BNP Paribas Fortis, ING solidarity Award, Volvo Classic Club Belgium, Inner Wheel Oudenaarde, Inner Wheel Lokeren, Lions Dirk Martens, Kiwanis Oudenaarde, Rotaract Lokeren, Rotary NVSG, Kiwanis St-NiklaasAblynx NV, familie Koppens, Christine en Wilfried, en 147 gezinnen die vrijwillig een extra bijdrage leverden.

Project in de kijker: ASStheek


In elke nieuwsbrief stellen we een van onze projecten voor die mede mogelijk werden gemaakt dankzij de steun van onze sponsors. De ASStheek is een onthaal- en informatiecentrum met documentatie over autisme ten dienste van hulpverleners, mantelzorgers, ouders en iedereen die iets wil weten over autisme. De ASStheek omvat een spelotheek, mediatheek, bibliotheek en snoezeltheek. Je kan er ook advies op maat krijgen als je vragen hebt over autisme. Met de opbrengst uit sponsoring bouwen we ons onthaal-en informatiecentrum verder uit met aangepast materiaal.
Website
Website
Facebook
Facebook
Email
Email
Copyright © 2014 Tanderuis vzw Alle rechten voorbehouden.


uitschrijven    uw gegevens aanpassen 

Email Marketing Powered by Mailchimp