Copy
Nieuwsbrief 3 Stichting Kidshare  - oktober 2014
View this email in your browser

Ik ben gelukkig

 

“Ik ben gelukkig” hoor ik mezelf zeggen. Het is 25 juni 2014. We zitten in de nieuwe school in Isaku, Kenia. Zojuist heeft John Mahero van onze partner ADC het woord genomen.
 

"De eerste keer dat ik dat ik hier kwam zaten we in de kerk met de kinderen, het ging regenen en het water stroomde naar binnen. Nadat Kidshare hier was gekomen en hun steun had toegezegd, is het parlementslid van het district hier op bezoek geweest. Dat was de eerste keer dat er iemand uit de politiek hier kwam. Hij heeft er voor gezorgd dat er een weg werd aangelegd naar het dorp. De gouverneur van de provincie is toen ook gekomen en heeft er voor gezorgd dat de grond hier met een bulldozer is gelijk gemaakt. Hij heeft ook geregeld dat ze alvast een klaslokaal gingen financieren. Zo staan er binnenkort al 5 klaslokalen in dit dorp. Als Kidshare hier niet was gekomen, was dit nooit mogelijk geweest.”

Dan is het mijn beurt wat te zeggen: “Ik ben gelukkig. Ik ben heel blij met het initiatief van ADC hier een school te willen bouwen. ADC doet geweldig werk omdat ze omzien naar kinderen die geen kansen hebben. Kidshare kan dit werk alleen doen omdat mensen in Nederland ons van harte steunen: de basisschool in Anloo, vermogensfondsen  Als we samenwerken dan boeken we resultaat!”
 

 

Schoon water voor Woonzere

In juni was het bestuur van Kidshare in Kenia. We hebben in drie dorpen een “spring” geopend. Een spring is een schoon water tappunt. Op de foto is dat goed te zien.

In het dorp Woonzere lopen we naar beneden, de heuvel af. Daar is de spring. Het ziet er erg goed uit, de aannemer heeft  fantastisch werk geleverd. Beneden de spring zie ik het riviertje, daar haalden de mensen tot voor kort hun water. Ik schrik, het water is van een vieze kleur bruin. De voorzitter van het watercomité neemt het woord: “We zijn heel blij met deze spring. Het water uit het riviertje leverde veel ziektes op zoals diarree. Ook kregen veel mensen tyfus. Die ziektes zijn er nu totaal niet meer. We zijn heel dankbaar.” Even later duwt hij me een kip in de hand. “Bedankt” stamelt hij. In dit dorp Woonzere hebben nu 500 mensen schoon drinkwater. Dit is te danken aan de inzet van mensen in de Haarlemse kerken die geld inzamelden met de Broodbankactie in de Grote kerk onder het motto: de dorstigen te drinken geven. Het is mooi om met eigen ogen het resultaat daarvan te zien.
Jullie zijn TOP!

Het was een fantastische ervaring de Kilimanjaro te beklimmen met zo’n geweldige groep klimmers. Samen stappen te zetten om ons doel te bereiken. We hebben de TOP van Afrika bereikt. Ik zal het nooit vergeten.

Wat een mooie zonsopgang, na een nacht lopen in het donker zag ik ineens de contouren van de berg in rood. Daarna was er links van me een muur van ijs en sneeuw: een tientallen meters hoge gletsjer. Dan de emotie bij de laatste stappen naar de TOP. Toen was het nog een lange weg naar beneden. De laatste ochtend van onze tocht werden we toegezongen door onze Tanzaniaanse gidsen. We maakten foto’s. Jullie zien hier onze vrolijke gidsen, ze hebben ons er doorheen gesleept.

Jullie hebben ons doel ook ruimhartig gesteund. We hebben geld opgehaald om de middelbare schoolopleiding te kunnen bekostigen voor 20 slimme meiden, wiens ouders zo arm zijn dat ze het schoolgeld niet kunnen betalen. En dat is gelukt ! De teller staat nu op een opbrengst (ontvangsten en toezeggingen) van € 32.208. Een fantastisch resultaat! Hiermee hebben we ons doel gehaald. De Tanzaniaanse gids op de foto wijst op ons logo: you care. Omdat jij je bekommert om arme meiden in Kenia is dit gelukt. Bedankt!

Mijn droom

We rijden in Kenia naar de stad Kakamega. Daar praten we met de directeur van een basisschool. Zij heet Margaret. Ze vertelt: “De kinderen op mijn school komen uit de armste gezinnen. Er zijn veel alleenstaande ouders, veel weeskinderen. Veel ouders moeten elke dag vechten om wat geld te verdienen. Ze komen uit die sloppenwijk daar.” Ze wijst en ik zie het, een zee van lemen hutten met oude golfplaten daken.

“Veel kinderen die van mijn basisschool afkomen, stoppen met leren. Ze lopen de hele dag op straat rond. Er zijn een paar middelbare scholen hier in Kakamega, maar daar moet je veel schoolgeld betalen. Het is mijn droom om hier een middelbare school voor meiden te beginnen, waar ook de armste meiden welkom zijn.”  Kidshare gaat haar droom waarmaken. We hebben het project voorgelegd aan het Eckart college in Eindhoven. Zij hebben al € 3.000 ingezameld. We hebben nu vermogensfondsen aangeschreven. Het doel is om volgend jaar een nieuwe middelbare school voor meiden te starten in Kakamega. De droom van Margaret is te mooi om niet in daden om te zetten!

We bouwen door

Eind juni waren we op bezoek in het dorp Galilaya in het westen van Kenia. Daar is een nieuwe school in aanbouw die door Kidshare is gefinancierd. We bezoeken de bouwplaats en zien het resultaat. 

Twee blokken fundering voor tweemaal twee klaslokalen. De basis is stevig. De ontvangst is zeer hartelijk. De kinderen juichen en dansen, we horen vreugdekreten. We krijgen een update van het nieuwe hoofd van de school. Zijn naam is David. Hij vertelt. “Het gaat goed met de school. We zijn in 2010 begonnen met een klasje van de kleuterschool op de vloer van de kerk. We hebben nu al 113 leerlingen.” Ik vraag hem wat de uitdagingen zijn voor de school. Hij vervolgt zijn verhaal: “onze klaslokalen zijn klein en donker in lemen hutten. We hebben veel te weinig tafels en stoelen voor de kinderen. Veel van hen zitten op de grond. We hebben te weinig leermaterialen en boeken, zelfs voor de leerkrachten. De ouders betalen bijna geen schoolgeld, waardoor de leerkrachten in feite vrijwilligers zijn.” “Er zijn veel weduwen in dit dorp, de mensen hier zijn heel arm.” Namens het bestuur van Kidshare overhandig ik hem een doos met schriften en pennen voor alle leerlingen. Ook vraag ik hem een begroting te maken voor de meest noodzakelijk leermaterialen. “Wij zorgen dat jullie die krijgen” beloof ik hem. Zijn gezicht straalt. 

Kinderen hebben de toekomst

Op de foto zie je de kinderen uit het dorp Galilaya. Zij hebben de toekomst. Tenminste als ze naar school kunnen gaan, kunnen leren. Kidshare bouwt meer scholen in dorpen waar geen school is. Kidshare bouwt verder aan de toekomst van de armste kinderen. Bouw met ons mee. Hartelijk bedankt voor jullie steun! 
Stichting Kidshare Ripperdapark 39 2011KE HAARLEM The Netherlands
ING bank NL37 INGB 0004 205371 KvK 34372407 www.kidshare.nl gsm +31646922192

unsubscribe from this list    update subscription preferences