Copy

Digitale nieuwsbrief Rondje Valuas

Muziekvereniging Valuas
Brassband * Percussiongroep

View this email in your browser
Header Rondje Valuas

Rondje Valuas - oktober 2019

Beste muzikanten, vrienden, familie, leden en ereleden,

Na een lekkere wandeling en aan het einde van een soort van Indian summer kijk ik even terug op de laatste paar weken zittend bij de open haard. Het is een periode waar alle geledingen op volle toeren draaien bij de voorbereiding van onze tweede MV Valuas Xperience. Van het maken van de poster, social media berichten en het opstellen van ut dreijbook tot en met het tapen van de podia in de Valuaszaal. Dit zijn enkele taken die door de eigen leden worden opgepakt en die daarbij ook nog even zelf moeten repeteren. Door de beide dirigenten wordt er dan ook de nodige aandacht, focus en inzet verwacht. Dit betekent dat er veel aandacht is voor de komende Xperience: Film!  

Tussendoor hebben we ook nog een super leuke break gehad die in het teken stond van "Wie is de mol?". Zelfs met de nodige onderonsjes en bondjes was het toch moeilijk om de echte mol te ontdekken. Zelfs met de nodige aanwijzingen en "munten" werd de mol maar door enkele leden geraoje. Het was voor mij de eerste keer om zelf een act met de groep te bedenken voor de bonte aovend. De nieuwe kamporganisatie heeft het in elk geval zorgvuldig aangepakt, hiervoor mijn dank.

Als bestuur hebben wij deelgenomen aan de bijeenkomst georganiseerd door het GVMO in combinatie met de gemeente. De gemeente staat in elk geval open voor een dialoog en vraagt dan ook hulp bij het nog op te stellen cultuurbeleid. Een positieve ontwikkeling voor de cultuur binnen groeët Venlo. Voorlopig is de subsidiekorting in elk geval nog niet definitief vastgelegd. Er komt dus nog een vervolg met zowel het GVMO en de gemeente.

Ik wens jullie veel succes met de speculaasactie en de voorbereiding voor de volgende MV Valuas Xperience in Domani.
 

Van jullie voorzitter, 

Twan Beurskens

Inhoud Rondje Valuas

Agenda

2 nov: Speculaasactie Winkelplein Venlo-Zuid
2 en 4 t/m 6 nov: Speculaasactie Venlo-Zuid
8 nov: Sintermerte Venlo-Zuid
24 nov: MV Valuas Xperience FILM, 15.00 uur in Domani
29 nov: Caeciliafeest
24 dec: Mis Kerstavond, OLV kerk Venlo-Zuid

2020
3 jan: Nieuwjaarsborrel, 20.00 uur in Ut Tref
16 feb: Werken Maaspoort Fortissimoconcert
24 feb: Vastelaovesoptoch in de binnenstad van Venlo
5 apr: Valuas Break
28 nov: 3e MV Valuas Xperience

2021
21 t/m 24 mei: Concertreis

* Wijzigingen zijn te herkennen aan het kleurtje!

Muziektip!

Percossa trailer
Percossa in de Maaspoort (woensdag 29 januari, 20.15 uur)

Deadline


Lever je kopij voor het volgende Rondje Valuas uiterlijk woensdag 18 december in bij de Redactie.
Verjaardagen

De verjaardagen zijn overgenomen uit het Rondje Valuas van het vorig jaar wegens het ontbreken van actuele gegevens.

Oktober:
28. Henk Mertens (38)
        Dirigent brassband
31. Arno Kuijpers (54)
        Algemeen lid

November:
12. Lucas Houben (21)
        Percussiongroep en sponsorcommissie
17. Ron Maters (57)
        Brassband en facilitair beheer
19. Wiel Wijlaars (75)
        Algemeen lid
24. Amy Burhenne (11)
        Percussiongroep
25. Hay Titulaer (56)
        Percussiongroep

December:
1.   Ramon de Brouwer (22)
        Percussiongroep en brassband
3.   Twan Beurskens (55)
        Brassband en voorzitter
19. Steef Backus (60)
        Algemeen lid
20. Carlo Jacobs (61)
        Brassband
25. Willy Woddema (47)
        Algemeen lid en activiteitencommissie
27. Geert Kessels (79)
        Erelid
Muziek quote

Onze sponsoren


Onderstaande sponsoren hebben Muziekvereniging Valuas financieel een hart onder de riem gestoken. Dat u of uw bedrijf op talloze manieren kunnen profiteren, behoeft geen betoog.

Hoofdsponsor

T-Trex BV Venlo

Deltakade 3, Venlo
Logo T-Trex Transport BV

Maxi sponsor

Seacon Logistics
Celsiusweg 60, Venlo
www.seaconlogistics.com

Admie

Pontanusstraat 3, Venlo
www.admie.nl
 

Woddema Renovatie en Onderhoud

Langstraat 129, Venlo
www.woddema.nl

 

Hovens Collin Verpakkingen

Huiskensstraat 57, Venlo
www.hovenscollin.com
 

Marcel Maurmair Ambach-telijk Stukadoorsbedrijf

Jade 19, Venlo
www.mmstukadoor.nl

 

Bloemenboetieks Jan Bijl

Emmastraat 59, Venlo
Centrumpassage, Tegelen
www.bloemenboetieksjanbijl.nl

Ineke's Stoffekraom

Straelseweg 63a, Venlo
www.inekesstoffekraom.nl


Bannerwereld

Akkerwinde 13, Venlo
www.bannerwereld.nl
 

Pearl Music

Craenakker 28-30, Belfeld
www.pearleurope.com
 

Tebben Kaashandel

Molenbossen 622, Venlo
www.tebbenkaas.nl

 

Bouwcenter Driessen

Van Heemskerckweg 57, Venlo
www.bouwcenterdriessen.nl
 

Café 't Ven

Straelseweg 359, Venlo
www.cafehetven.nl

Voor informatie kunt u contact opnemen met Jan Tebben via: sponsor@mvvaluas.nl.

Speculaasactie

Hoe spannende en enge muziek werkt in horrorfilms en thrillers

Een blog over één van de filmcomponisten waarvan je tijdens de MV Valuas Xperience zult kunnen genieten. Bron: Bax Music, 15 augustus 2019.
 

Drie soorten enge muziek

Horror is wellicht een beetje een vergeten muzikaal genre omdat horrorfilms zelden de mainstream halen. Terwijl klassiekers als Star Wars, ET, Indiana Jones en Harry Potter de concertzalen domineren, blijven de horror-soundtracks wat achter. Het is ook wel een beetje logisch. Je zou grofweg drie categorieën horror-filmmuziek kunnen onderscheiden: oude cheesy meuk, minimalistische soundscapes, en stijlvolle muzikale klassiekers.

Cheesy meuk

De cheesy meuk kennen we allemaal wel; oude B-films waar dikke synthpop achter is gezet. Want… tja… geen mainstream, dus low-budget, dus geen geld voor een orkest met bijpassende componist. Je kunt je afvragen wat enger is, die B-film zelf of het feit dat de componist de Fantasia-preset uit de D-50 heeft gebruikt! Deze soundtracks zullen weinig luisteraars kunnen bekoren, waardoor het genre als geheel ook weer een slechte naam krijgt.

Minimalistische soundscapes

De minimalistische soundscapes zijn eigenlijk al decennia de trend; diffuse klankenclusters, een zachte piano met een bak galm erachter, en flink wat luide effecten als er na een intense stilte ineens een griezel verschijnt; de welbekende ‘seatjump’. Goed geproduceerd, effectief in de film, maar op zichzelf niet altijd interessant luistervoer.

Stijlvolle klassiekers

En dan is er de derde categorie: stijlvolle muziek, memorabel, goede arrangementen, goede orkestratie, boeiend om opnieuw naar te luisteren op album. Vergeleken met de andere twee soorten klinkt dit genre nog het meeste als de conventionele muziek van de oude stempel.

Het clichébeeld van horror-muziek

Chaotisch, druk en atonaal. Dat is een beetje het klankbeeld dat velen in hun hoofd hebben, naast die klok die ze hebben horen luiden zonder te weten waar de klepel hangt. De realiteit is dat goede horror op de enge momenten juist heel weinig muziek heeft. Je hoeft een creep niet nog enger te maken met rommelige muziek. Als een creep een paar mensen aan het doorzagen is (om maar eens een scenario te noemen), dan hoeft daar niet een stuk muziek achter. Er is niet een dirigent die tijdens de opname tegen z’n orkest zegt: “de nu volgende melodie is het doorzaagthema, zit u allen klaar?” Waarom is dat eigenlijk?

Minimalistisch op de juiste momenten

Was het je ooit opgevallen dat de menselijke slachtoffers in horror-films doorgaans moederziel alleen zijn als er iets engs dreigt te gebeuren? Dat is een primaire angst van mensen: in de problemen raken, alleen zijn, en niemand om hulp kunnen vragen. Daar maken de scriptschrijvers dan ook gretig gebruik van. En daarom ook is muziek bij zulke scènes vaak minimalistisch, monotoon en diffuus: zo schep je afstand en vervreemding. De acteur loopt rond, in een donker huis, een grot of een eng bos, en je hoort die minimalistische soundscape. Zachtjes. En dát is het moment om je billen samen te knijpen, want dat is het moment waarop er een meteorietinslag aan geluid op je afkomt, terwijl een creep in beeld verschijnt. Eerst een minutenlange mysterieuze stilte, daarna breekt de hel los. Bij veel horrors schrik je meer van het geluid dan van het beeld.

Minder seatjump, meer verhaal

De stilte voor de storm is dus een veelgebruikte methode, maar een meer traditionele benadering bestaat ook. Doorgaans is dat wat minder seatjump en wat meer verhaal. Qua muziek zijn dit doorgaans ook de mooiere films, leuker om naar te luisteren op album. Deze muziek kan erg normaal en conventioneel zijn. Het is ook niet zo dat het verhaal van een horror-film alleen maar kommer en kwel is. Als de hele film zo gitzwart is, dan heb je totaal geen contrast. Een beetje positieve vibe, zelfs wat humor zoals in Poltergeist (1982), maakt van een horror-film een complete film. Als je als kijker door wat positivisme en humor erg relaxt bent, dan is de impact van een schrikmoment alleen maar groter – hét moment om een schone broek aan te trekken. Jaws (1975) is een mooi voorbeeld; “Come on down here and chum some of this shit.” Lachen. En een seconde later kijk je in de bek van een grote witte haai. Collectieve seatjump in het theater. Gevolgd door, in feite, het hart van de film: een groot avontuur.

Wie is het?

Wie is het?

Lees je altijd onze wistjedatjes en heb je De Pen een beetje gevolgd? Dan weet je vast wie wij zoeken! Laat het weten via de link hieronder en wie weet maak jij kans op een eervolle vermelding als "beste insider"!

In het vorige Rondje zochten we de volgende persoon:

Deze persoon moet je geen blote voetenpad laten lopen. Al helemaal niet in zijn/haar ondergoed. Soms weet hij/zij niet zo goed dat deel 4 niet deel 3 is, en deel 3 ook niet deel 1. De rolschaatsen kunnen beter thuisgelaten worden. Wel is deze persoon goed in het uitbeelden van "Eye of the tiger". Op kamp verandert hij/zij in een grote beer (niet de echte), die de brandweer gaat bellen voor een vleermuis. Net als een echte beer houdt deze persoon van knuffels en deelt ze zo af en toe ook gratis uit. Tot slot drinkt hij/zij graag een glaasje rode spa blauw, maar ook de gele gaat er altijd wel in.

Deze beschrijving ging uiteraard over Jan T.! Vijf personen hebben dit goed geraden, dus op naar de volgende. Ra ra, wie zoeken we dit keer?

Deze persoon wordt tegenwoordig buitengesloten tijdens repetities. Wanneer hij/zij er niet is, wordt er gerepeteerd zonder zijwieltjes. Deze persoon hoort je met een beetje geluk wel wanneer je heel hard uit het raam van de Valuaszaal roept. Hij/zij is sinds kort een bekende BL'er (bekende Limburger). In een grijs verleden was deze persoon lid van de scouting, maar besloot toen gelukkig dat een carrière als muzikant beter bij hem/haar paste.

Stemmen kan via deze link.

Venloos hukske

Een bijzonder record voor onze erevoorzitter!

MV Valuas Xperience FILM


Het was 6 januari 2015 toen Jurek via het welbekende gezichtenboek vroeg wie er een kaartje voor hem wilde betalen voor de Avond van de Filmmuziek in het Concertgebouw te Amsterdam. Hij had zin in een avondje ‘supermachtige filmmuziek’. Voor de grap reageerde Linda daarop met een “ik wil wel mee hoor, als jij betaalt”. “Regel jij het vervoer dan?”, was de reactie van Jurek. Wat die dag begon met een grapje, resulteerde in vijf jaar op rij naar Amsterdam toeren om te luisteren naar het Metropole Orkest. Soms met z’n tweeën, maar steeds vaker gingen ook andere muzikanten van MV Valuas mee. Langzaam begon de filmmuziek te leven binnen de club en werden de eerste plannen gesmeed voor een eigen filmmuziekconcert. Na de zeer succesvolle eerste editie van de MV Valuas Xperience, Oorlogswinter (in december 2018), werd besloten dat de volgende editie klaar was voor het thema filmmuziek. Na een heel jaar aan voorbereidingen en jaren aan educatieve tripjes richting Amsterdam, kunnen we eindelijk onze tweede MV Valuas Xperience presenteren: FILM.
 
Zoals bij een echte MV Valuas Xperience hoort, zult u haast letterlijk worden ondergedompeld in de wereld van de filmmuziek. De combinatie van woord, beeld en geluid laat u beleven wat muziek met filmbeelden kan doen. Filmmuziek is een genre waar je elke dag wel iets van hoort. Radio, reclames en televisieprogramma’s, overal is filmmuziek te horen. Het genre wordt populairder en spreekt veel mensen aan. Daarnaast wordt het genre breder; naast muziek van de oude meesters, zoals John Williams en Ennio Morricone, komt er ook geregeld meer popachtige muziek voorbij. Kijk maar eens naar films als Bohemian Rhapsody.
 
De brassband zal het brede genre van de filmmuziek verkennen met o.a. muziek uit de films “The Pirates of the Caribbean”, “Out of Africa” en “Forrest Gump”. De percussiongroep zal een aantal odes brengen aan films als “Moonwalker” en “Whiplash”. Daarnaast zal het jonge en nog onbekende Limburgse talent Marjolein van den Hombergh, zelf een groot fan van componist Ludovico Einaudi, een aantal prachtige soundtracks op piano vertolken. FILM wordt gepresenteerd door Mat van Rhee, bekend als radioverslaggever van Omroep Venlo bij de wedstrijden van VVV-Venlo. Mat is een grote liefhebber van filmmuziek en zal u met zijn passie voor dit prachtige genre meenemen op een muzikale reis door de filmmuziek.
 
FILM vindt plaats op zondag 24 november in Domani, aanvang 15.00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar via https://mvvaluas.nl/kaarten. Daarnaast zijn ze te koop bij Ut Tref en Primera Sinselveld in Venlo-Zuid. Ze kosten in de voorverkoop € 13,50 incl. consumptie (kinderen 6 t/m 16 jaar € 5,-). Aan de dagkassa kosten kaarten € 15,-.

Recept - Goulashsoep à la moder Cornet

Wist je dat

 • Sharon tegenwoordig de bitch van de achterste rij wordt genoemd?
 • Carla als projectspeler voor de MV Valuas Xperience ook aansluit op deze beruchte achterste rij?
 • Kay met zijn rug naar de brassband toe moet repeteren?
 • Marjolein van den Hombergh al twee keer heeft meegerepeteerd met de brassband?
 • ze het de eerste keer best wel spannend vond?
 • Ramon het maar druk heeft met tapen?
 • de MV Valuas Xperience zo langzaam steeds meer vorm krijgt?
 • de kaartverkoop zeer voorspoedig verloopt?
 • je nog kaarten kunt kopen bij Ut Tref, Primera Sinselveld of via de website?
 • we een tweede banner hebben aangeschafd?
 • er ondertussen al hard wordt gewerkt aan een concert dat volgend jaar gaat plaatsvinden?
 • jullie daar vast een keer iets over gaan horen?
Niejaorsborrel 2020

Kampverhalen!


# 1 Oren dicht!


#2 Vors Joeccius Juniores XI was here, samen met de jarige job


#3 Stiekeme hint via het groene boekje


#4 Review


#5 Amy's eerste kamp


#6 Ra ra, wat was Kay?


# 7 Inkijkje in een mollenboekje


#8 Een woordje van de enige echte Mol

Wist je dat - kamp

 • het kamp dit jaar voor het eerst werd georganiseerd door Kelly en Ramon?
 • Annejelle hen als kampdeskundige nog even goed heeft ondersteund?
 • we eindelijk bekend kunnen maken waar we op kamp zijn geweest?
 • het weer in Haelen was bij De Spar?
 • het bij het groepje in de auto van Jan niet zo goed ging met het rijden op de heenweg?
 • ze niet als laatste weg mochten bij Ut Tref, maar wel zeer ruim later dan de rest arriveerden in Haelen?
 • Ramon bij de grote weg moest gaan zitten omdat hij anders geen bereik had en hij wel iedereen nieuwe coördinaten moest sturen?
 • we fantastisch weer hadden?
 • er enorm gemold is op het kamp?
 • Twan en Petra zo leuk waren om een anti-mol campagne op te zetten en hun eigen molmunten zijn gaan verspreiden?
 • er een molmunt werd gevonden in de mannenwc?
 • de molboekjes zeer verschillend waren?
 • ze uiteenliepen van schriftjes tot telefoons en van notitieblaadjes tot notitieboekjes?
 • het bezoek op vrijdagavond en op zaterdagavond enorm genoten heeft?
 • er niemand heeft gewonnen bij de spellen op vrijdagavond?
 • de jeugd tegenwoordig schijnbaar minder slaap nodig heeft dan de "wat oudere jeugd"?
 • Ramon midden in de nacht nog scoutingspellen introduceert?
 • daar aardige breinkrakers tussen zaten?
 • het de moeders wel goed uitkomt als de kids met ons mee op kamp zijn?
 • Linda heeft opgeschreven dat er iets over kunstgebitten in de wistjedatjes moest, maar niet meer weet waar het over ging?
 • "oogjes dicht en pruimpjes toe"?
 • dat een uitspraak van Kay is?
 • je maar eens het woord 'pruimen' tegen hem moet zeggen en moet kijken wat er gebeurt?
 • de wandeling door het dorp erg 'droog' was?
 • ijsjes van de Coop er dan ook wel ingingen?
 • de visgraatplattegrond niet zo makkelijk was?
 • geen enkel groepje in één keer op de goede plek aankwam?
 • Mario haar wenkbrauwen nog even bijgewerkt heeft?
 • vuur geen moeite heeft met haren?
 • het gelukkig allemaal goed afliep?
 • Owen bij de optredens 's avonds het meest opviel in positieve zin, maar eigenlijk helemaal niks heeft gedaan?
 • het optreden van Jan het meest opviel in negatieve zin?
 • iedereen daarna pijn had aan zijn/haar ogen?
 • de groepjes bijna unaniem van mening waren dat ook de organisatie een actieve rol verdiende bij de optredens?
 • ze dit dan ook zeer subtiel verwerkten in hun act?
 • er nogal veel ziektes uitbraken tijdens de optredens? (zoals Valuasziekte, Molleritis)
 • de jury, bestaande uit Tiny, Henk en Annejelle, een groot compliment verdiende voor hun commentaar?
 • Jan last had van Sjuul de la Tourette?
 • Jurek geen spek met eieren meer kreeg op zondagochtend?
 • hij niet de enige was die zich versliep?
 • Pieter zich onder de corvee uit wilde slapen?
 • alleen mannen ervan verdacht werden de mol te zijn?
 • de allereerste hint van Annejelle was 'dat je Munten kon vinden'?
 • dit wel door een enkeling werd opgepikt?
 • er flink bondjes gesmeed werden?
 • Amy waarschijnlijk de meeste bondjes had?
 • ze het hele weekend scherp in de gaten heeft gehouden wat iedereen deed?
 • Owen steeds weer opnieuw met munten aan kwam zetten?
 • uiteindelijk acht leden de goede mol hebben weten aan te wijzen?
 • Ron Munten het er goed vanaf gebracht heeft?

Laatste Tweets @MVValuas


MV Valuas

76 followers
659 tweets
following 98 people
follow


 

Vrinde van Valuas


Mevr. Mario Alberts
Dhr. Peter Houben
Mevr. Beurskens
VG de Kwas
Dhr. Marco Beurskens
Dhr. Ger Peters
Dhr. Michel Comuth
Dhr. Theo Peters
Dhr. Luc Steegh
Dhr. Hay Geritz
Mevr. Mara Spaaij
Dhr. Jimmy Ingenpasz
Mevr. Jill Peeters
Familie Minderman
Dhr. Bart Baeten

 


Dhr. Jan Peeters
Mevr. Tiny Driessen
Mevr. Teeuwen
Dhr. Fried Driessen
Dhr. Jan Tebben
Mevr. Marie José van Gent
Dhr. Peter Tiggelers
Dhr. Sjaak Vercoulen
Mevr. Nelly Christis
Stan Pisa Sanitair- en Tegelhuis
Mevr. Carla Munten-Teeuwen
Familie Ingenpasz
Familie Spaaij
Dhr. Henny van der Vorst
Dhr. Mario Franssen
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Instagram
Instagram
YouTube
YouTube
Flickr
Flickr
Website
Website
Shop met je hart

Contactadressen

Activiteitencommissie Activiteitencommissie
Brassband Brassband
Concertcommissie Concertcommissie
Dirigent brassband Dirigent brassband
Facilitair beheer Facilitair beheer
Instructeur percussiongroep Instructeur percussiongroep
Opleidingencoördinator Opleidingencoördinator
Penningmeester Penningmeester
Percussiongroep Percussiongroep
PR-commissie PR-commissie
Redactie Rondje Valuas Redactie Rondje Valuas
Secretaris Secretaris
Sponsorcommissie Sponsorcommissie
Uniformbeheer Uniformbeheer
Voorzitter Voorzitter
Websitebeheer Websitebeheer
Copyright © 2019 Muziekvereniging Valuas, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp