Copy

Digitale nieuwsbrief Rondje Valuas

Muziekvereniging Valuas
Brassband * Percussiongroep

View this email in your browser
Header Rondje Valuas

Rondje Valuas - december 2019

Beste muzikanten, vrienden, familie, leden en ereleden,
 
Aan de veuravovend van de kerst is het jaar 2019 alweer bijna voorbij. Het lijkt wel alsof ik vorige week nog het voorwoord van 2018 geschreven en ingeleverd heb. Dat betekent eigenlijk dat time flies when you are having fun. Dat laatste klopt wel als ik de laatste twee activiteiten de revue laat passeren. 

Het Xperience concert was wederom tot in de puntjes georganiseerd. De muzikale invulling en uitvoering van zowel de percussiongroep als ook de brassband waren Oscarwaardig met een geweldige afwisseling op de piano. Ik waande mij zelfs soms alsof ik in de bioscoop zat te kijken naar de fillum 🎥.

Dan het Caeciliafeest georganiseerd door de jeugd met als thema "365 daag MV Valuas". De seizoenen vlooge veurbeej, van de Vastelaovend tot en met het vieren van het nieuwjaar. Als MV Valuas hebben we zelfs ons eigen dreejspan veur het seizoen 2019🎉

Als vereniging hebben we toen nog drie leden gehuldigd voor hun 12½-jarig lidmaatschap van MV Valuas [Gertie, Tiny en Fried, red.].

Komende dinsdagavond zullen wij nog een optreden verzorgen en dat is het opluisteren van de kerstmis in de OLV kerk van Venlo-Zuid. Dat zal dan ook het laatste zijn waar wij 2019 mee gaan afsluiten. Ik wil jullie bedanken voor jullie muzikaliteit, inzet en het hebben van veel plezier bij onze vereniging. 

Voor de komende week wens ik jullie fijne feestdagen met familie en vrienden en op 3 januari gaan we samen toasten en proosten op een muzikaal 2020.
 

Van jullie voorzitter, 
Twan Beurskens

Inhoud Rondje Valuas

Agenda

24 dec: Mis Kerstavond, 21.00 uur in de OLV-kerk Venlo-Zuid

2020
3 jan: Nieuwjaarsborrel, 20.00 uur in Ut Tref
22 jan en 23 jan: pimpen Vastelaoveshoeden, vanaf 19.00 uur in de Valuaszaal
15 feb: Vastelaovesmis in de OLV-kerk Venlo-Zuid
16 feb: Werken Maaspoort Fortissimoconcert
24 feb: Groëten Optoch in de binnenstad van Venlo
5 apr: Valuas Break
28 nov: 3e MV Valuas Xperience "Welkom in Limburg"

2021
21 t/m 24 mei: Concertreis

* Wijzigingen zijn te herkennen aan het kleurtje!

Muziektip!

Jong geleerd is oud gedaan!
 
Verjaardagen

De verjaardagen zijn overgenomen uit het Rondje Valuas van het vorig jaar wegens het ontbreken van actuele gegevens bij de redactie.

December:
25. Willy Woddema (47)
        Algemeen lid en activiteitencommissie
27. Geert Kessels (79)
        Erelid

Januari:
17. Sharon Munten (31)
        Brassband en activiteitencommissie
17. Ruben Verwijst (18)
        Percussiongroep
19. Jeu Peeters (98)
        Erelid
25. Annejelle Maas (47)
        Brassband en sectieleidster brassband

Februari:
4.   Frank Janssen (48)
        Algemeen lid
8.   Ron Munten (58)
        Brassband, muziekcommissie en erelid
14. Mevr. Ria Thissen (80)
        Beschermvrouwe
22. Jack Pennarts (62)
        Brassband
23. Theo Bisschops (75)
        Erelid en vertrouwenspersoon

Deadline


Lever je kopij voor het volgende Rondje Valuas uiterlijk woensdag 5 februari in bij de Redactie.

Onze sponsoren


Onderstaande sponsoren hebben Muziekvereniging Valuas financieel een hart onder de riem gestoken. Dat u of uw bedrijf op talloze manieren kunnen profiteren, behoeft geen betoog.

Hoofdsponsor

T-Trex BV Venlo

Deltakade 3, Venlo
Logo T-Trex Transport BV

Maxi sponsor

Seacon Logistics
Celsiusweg 60, Venlo
www.seaconlogistics.com

Admie

Pontanusstraat 3, Venlo
www.admie.nl
 

Woddema Renovatie en Onderhoud

Langstraat 129, Venlo
www.woddema.nl

 

Hovens Collin Verpakkingen

Huiskensstraat 57, Venlo
www.hovenscollin.com

 

Bouwcenter Driessen

Van Heemskerckweg 57, Venlo
www.bouwcenterdriessen.nl
 

Café 't Ven

Straelseweg 359, Venlo
www.cafehetven.nl
 

Witte Hal Venlo

Roermondsestraat 56, Venlo
www.wittehal.com

Ineke's Stoffekraom

Straelseweg 63a, Venlo
www.inekesstoffekraom.nl


Bannerwereld

Akkerwinde 13, Venlo
www.bannerwereld.nl
 

Pearl Music

Craenakker 28-30, Belfeld
www.pearleurope.com
 

Tebben Kaashandel

Molenbossen 622, Venlo
www.tebbenkaas.nl
 

Marcel Maurmair Ambach-telijk Stukadoorsbedrijf

Jade 19, Venlo
www.mmstukadoor.nl

 

Bloemenboetieks Jan Bijl

Emmastraat 59, Venlo
Centrumpassage, Tegelen
www.bloemenboetieksjanbijl.nl

Voor informatie kunt u contact opnemen met Jan Tebben via: sponsor@mvvaluas.nl.

De geschiedenis van het kerstlied

Bron: Saskia de Laat op Christmaholic.nl, 9 november 2019
 

t’s beginning to look a lot like Christmas… Als de eerste kerstliedjes op de radio komen dan weet je het: Kerst is nu echt dichtbij! Er is geen enkel ander seizoen waarvoor we speciale muziek maken. Zo bijzonder is dat! En een kerstlied is ook echt heel anders dan een gewoon lied. Maar waarom luisteren we in deze periode kerstliedjes? Hoe lang doen we dat al? Kortom: wat is de geschiedenis van de kerstmuziek? Ik zocht het voor je uit!
 

Voordat je verder leest…

Oké, voordat je verder leest, zet eerst even een mooi kerstmuziekje op. Het maakt niet uit waar je het vandaan haalt, maar dit blogje moet eigenlijk gelezen worden met kerstliederen op de achtergrond. Dan komt het verhaal nog veel beter aan, dat weet ik zeker! Muziekje aan? Dan gaan we beginnen…
 

Christmas carols

De eerste ‘kerstliederen’ werden duizenden jaren geleden voor het eerst hier in Europa gezongen. Je zag het misschien al aan de aanhalingstekens, je kon ze toen namelijk niet echt kerstliederen noemen. Het waren heidense liederen. Rond de kortste dag van het jaar – de winterzonnewende –  zongen mensen ze uit volle borst, terwijl ze dansten rond cirkels van stenen.

Het Engelse woord voor kerstlied ken je vast wel: christmas carol. Carol betekent eigenlijk ‘zingen en dansen in een kring’. Het komt van het Oud-Griekse woord ‘choros’, dat dezelfde betekenis heeft. Grappig toch? Deze ‘carols’ werden duizenden jaren geleden trouwens gedurende alle seizoenen gezongen. Maar de traditie om ze rond kerst te zingen, is de enige die de tands des tijds heeft doorstaan!

De eerste kerstliederen

Hele vroege Christenen namen de heidense viering van de winterzonnewende over en gaven mensen Christelijke liederen om te zingen, in plaats van de oorspronkelijke heidense stukken. In 129 kondigde een Romaanse bisschop aan dat het lied ‘Angel’s Hymn’ gezongen moest worden tijdens de kerstdienst in Rome. En ander oud Christelijk kerstlied werd in 760 geschreven voor de Grieks-Orthodoxe kerk. En dat was in feite het startschot: overal ter wereld werd nu kerstmuziek geschreven. Maar populair waren die kerstliederen totaal niet. Ze werden namelijk allemaal in het Latijn gezongen, en dat kon de gewone burger natuurlijk helemaal niet begrijpen.
 

Populaire kerstliederen in de 13e eeuw

Zo rond de Middeleeuwen hadden mensen weinig interesse in kerstmuziek. Ze hadden zelfs helemaal geen zin meer in het vieren van Kerst (say what!?). Dit veranderde gelukkig allemaal door Sint Franciscus van Assisi. Franciscus organiseerde vanaf 1223 in december speciale Kerst-toneelstukken. De acteurs in deze toneelstukken zongen liederen die het verhaal van Jezus en zijn familie vertelden.

Soms waren de refreinen in het Latijn, maar meestal werden de liederen in de taal gezongen die de toehoorders konden verstaan. Al snel werden deze kerstliederen populair in Frankrijk, Spanje, Duitsland en andere Europese landen. Overigens: deze eerste kerstnummers waren allesbehalve waarheidsgetrouw. Het kerstverhaal werd gebruikt als creatieve inspiratiebron, maar de toneelstukken en liederen waren vaak pure fantasie.
 

Wassailing

De ‘Christmas Carol’ dook voor het eerst in Engeland op in 1426. Kapelaan John Awdlay verspreidde in dat jaar een lijst met 20 ‘caroles of Christmas’, waarschijnlijk gezongen door een groep ‘wassailers‘ die van huis naar huis gingen. De Nederlandse vertaling van ‘wassailing’ is ‘drinkgelag’. En dat zegt genoeg toch? Wassailers gingen zingend van deur naar deur en boden daarbij een flinke slok drank aan, in ruil voor hun zegening (en soms cadeaus).

“Love and joy come to you,
And to you your wassail too;
And God bless you and send you
a Happy New Year.”
 

Kerstliederen werden verbannen

In de jaren 1640 kwamen de Puriteinen aan de macht in Engeland. En daarmee kwam accuut een einde aan het zingen van de verzonnen kerstliederen. Hetzelfde gold voor alle andere populaire kersttradities. Het werd gezien als heidens! Gelukkig overleefden de kerstliederen. Mensen bleven ze thuis, onder vrienden en familie, gewoon zingen en doorgeven aan hun kinderen. In het geheim.
 

Boeken vol kerstmuziek

Pas in het Victoriaanse tijdperk (1837 tot 1901) werden de oude kerstliedjes op grote schaal herontdekt. Ze werden verzameld door William Sandys. In 1833 bracht hij het boek ‘Christmas Carols Ancient and Modern’ uit. In dit boek verschenen o.a. voor het eerst bekende kerstliedjes als ‘God Rest Ye Merry Gentlemen’ en ‘Hark! The Herald Angels Sing’. In de decennia daarna volgden nog veel meer kerstmuziekboeken. En zo wonnen de nummers aan populariteit. Steeds meer componisten en artiesten maakten nieuwe kerstmuziek. In de 20ste eeuw werden de liederen steeds minder religieus. And the rest… is history.
 

Wat zijn de oudste kerstliedjes die we kennen?

Twee van de oudste kerstliederen die we nu nog kennen zijn ‘Jesus refulsit omnium’ (waarschijnlijk heel slecht door mij vertaald als ‘Jezus verlicht ons allen’ – mijn Latijn is nogal roestig). Het muziekstuk stamt uit de 4e eeuw (ergens tussen 310 en 367). Het is een Latijnse, Christelijke hymne. Een ander eeuwenoud kerstnummer stamt uit de 12e eeuw. Het is een van oorsprong Frans nummer, dat nog steeds wordt gezongen.

Het lied heet in het Engels ‘The Friendly Beasts’. De moderne tekst is geschreven door Robert Davis. Het lied gaat over de dieren die aanwezig waren in de stal toen het kindje Jezus werd geboren. Hier vind je een hele moderne uitvoering van het muziekstuk.

Wie is het?

Lees je altijd onze wistjedatjes en heb je De Pen een beetje gevolgd? Dan weet je vast wie wij zoeken! Laat het weten via de link hieronder en wie weet maak jij kans op een eervolle vermelding als "beste insider"!

In het vorige Rondje zochten we de volgende persoon:

Deze persoon wordt tegenwoordig buitengesloten tijdens repetities. Wanneer hij/zij er niet is, wordt er gerepeteerd zonder zijwieltjes. Deze persoon hoort je met een beetje geluk wel wanneer je heel hard uit het raam van de Valuaszaal roept. Hij/zij is sinds kort een BL'er (bekende Limburger). In een grijs verleden was deze persoon lid van de scouting, maar besloot toen gelukkig dat een carrière als muzikant beter bij hem/haar paste.

Deze beschrijving ging uiteraard over Kay! Twee personen hebben dit goed geraden, dus op naar de volgende. Ra ra, wie zoeken we dit keer?
Deze persoon is op 7-jarige leeftijd begonnen met blokfluitlessen. Momenteel speelt hij/zij weer hetzelfde instrument als waar op 11-jarige leeftijd mee werd begonnen. Hij/zij drinkt na de repetitie graag een flesje. We vragen ons af of dat ook iets te maken heeft met het bewegende bed op één van de concertreizen.

We hebben een nieuwe stemtool, dus stem nu op de persoon waarvan jij denkt dat we hem/haar zoeken via deze link.

Venloos hukske

Vorige week werd in Grenswerk de nieuwe Venlose kerst cd gepresenteerd. Op de cd staan nieuwe liedjes van Frans Pollux, Baer Traa, Bert van den Bergh, Huub Holtman, Linda Zijlmans, Venlo Snackbar Dreamer, Jules Fransman, Jacques-Paul Joosten, Jelske Wilmer, Kwante Hippe, Marinho Peeters en Michiel van der Grinten plus een instrumentale compositie van Egbert Derix. De liedjes worden aangevuld met vier bijzondere kerstverhalen. Sef Derkx schreef over kerstmis in de hongerwinter en Jan van Mersbergen maakte een prachtig verhaal over zijn opa. Ook Hanneke Hendrix en Daan Doesborgh droegen elk een verhaal bij.

Het project is ontstaan vanuit een behoefte naar een kersliedjes in eigen taal. Venlo heeft een ongekende dialectscene die z’n gelijke niet kent in de provincie. Maar met kerst zijn het de Engelstalige liedjes die je overal hoort, er bestaan nauwelijks kerstliedjes in het dialect. Daar wil dit project graag verandering in brengen.

De cd is ook te beluisteren via Spotify.
Het bestuur is momenteel bezig met het in orde maken van alle zaken rondom de AVG. Wanneer alles definitief is, zullen wij de foto's van de MV Valuas Xperience FILM via het Rondje Valuas met jullie delen!

Recept - Appelbeignets

Bron: Kaokbook "Thoesrecepte" - vergaete recepte oet de keukelaaj

Schel 150 gram appels en haol met 'n appelboor de kroeës [klokhuis] d'r oet. Sniej de geschelde appels in schieve van óngevier 1 centimaeter diek.

Maak van 500 gram zelfriezend bakmeel, 2 eier en 'n bietje zalt ein beslaag. 't Beslaag mót én bietje zaach en vet zien, net as beej pannekookbeslaag.

Daonao 1 liter zónnebloomaolie heit make wies 200 graad. De appelschieve in 't beslaag soppe en dan goldbroeën bakke in d'n aolie. As de schieve zien aafgekeuld bestruie met waat poejersókker.

Wist je dat

 • de MV Valuas Xperience in Domani een groot succes was?
 • het publiek nauwelijks heeft gemerkt wat er achter de schermen allemaal misging of niet ging?
 • dat een groot compliment voor onze muzikanten en troubleshooters is?
 • troubleshooter Ron halverwege het concert de taak van de licht- en geluidstechnicus heeft overgenomen?
 • helaas alle speciale effecten achterwege zijn gebleven?
 • de Xperience anders nog meer tot zijn recht was gekomen?
 • Petra en Jurek fantastisch werk hebben verricht om er een unieke ervaring van te maken?
 • Ramon, onze podiummeester, een zeer gestructureerd transportplan heeft geschreven?
 • dit perfect werkte en iedereen precies wist wat hij/zij moest doen en welke instrumenten in welke van de vier busjes/aanhangers hoorde te komen?
 • er nog een vliegtuig van zijn plek moest voor onze podiumdelen?
 • de podiumdelen uiteindelijk helaas niet op tijd arriveerden en we podiumplan B in werking hebben gezet?
 • Marjolein van den Hombergh de sterren van de hemel heeft gespeeld?
 • ze haar debuut als soliste op piano erg spannend vond?
 • het niet te merken was aan haar spel dat ze last had van zenuwen?
 • we veel complimenten hebben mogen ontvangen?
 • deze onder meer gingen over de muzikale kwaliteit, de video's, de beleving en Marjolein?
 • Petra nog steeds op zoek is naar haar partijen?
 • ze met dank aan Pieter inmiddels weer nieuwe heeft?
 • het thema voor de MV Valuas Xperience van volgend jaar bekend gemaakt is?
 • we op 28 november "Welkom in Limburg" mogen presenteren?
 • de redactie een beetje vergeten was dat we nog een aantal nieuwe leden hebben die zich aan jullie mogen presenteren?
 • jullie hier in het volgende Rondje wel wat over kunnen verwachten?
 • tegenwoordig de dikke trom ook gestemd wordt?
 • er een record aantal pakken speculaas is verkocht bij de speculaasactie in november?
 • we volgend jaar het record van 1390 pakken mogen proberen te verbreken?
 • alle lopers en kopers bij deze nogmaals worden bedankt?
 • we bij de Caecilia 365 dagen MV Valuas rond zijn gegaan?
 • we begonnen met het uitroepen van prins Koekwaus (Jan) en zijn adjudanten Koek (Pieter) en Waus (Nick)?
 • het via eitje tik en het optuigen van een kerstboom eindigden bij proosten op een nieuw jaar met champagne?
 • de avond weer ouderwets gezellig was?
 • de organisatie dan ook een groot compliment verdient?
 • Ramon zijn rollen fantastisch kan spelen, of het nou vorst van de Koekwauzen is of Zwarte Piet?
 • we benieuwd zijn of de organisatie zichzelf volgend jaar weet te overtreffen?
 • wij jullie allemaal fijne feestdagen wensen?

Laatste Tweets @MVValuas


MV Valuas

76 followers
659 tweets
following 98 people
follow


 

Vrinde van Valuas


Mevr. Mario Alberts
Dhr. Peter Houben
Mevr. Beurskens
VG de Kwas
Dhr. Marco Beurskens
Dhr. Ger Peters
Dhr. Michel Comuth
Dhr. Theo Peters
Dhr. Luc Steegh
Dhr. Hay Geritz
Mevr. Mara Spaaij
Dhr. Jimmy Ingenpasz
Mevr. Jill Peeters
Familie Minderman
Dhr. Bart Baeten

 


Dhr. Jan Peeters
Mevr. Tiny Driessen
Mevr. Teeuwen
Dhr. Fried Driessen
Dhr. Jan Tebben
Mevr. Marie José van Gent
Dhr. Peter Tiggelers
Dhr. Sjaak Vercoulen
Mevr. Nelly Christis
Stan Pisa Sanitair- en Tegelhuis
Mevr. Carla Munten-Teeuwen
Familie Ingenpasz
Familie Spaaij
Dhr. Henny van der Vorst
Dhr. Mario Franssen
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Instagram
Instagram
YouTube
YouTube
Flickr
Flickr
Website
Website
Shop met je hart

Contactadressen

Activiteitencommissie Activiteitencommissie
Brassband Brassband
Concertcommissie Concertcommissie
Dirigent brassband Dirigent brassband
Facilitair beheer Facilitair beheer
Instructeur percussiongroep Instructeur percussiongroep
Opleidingencoördinator Opleidingencoördinator
Penningmeester Penningmeester
Percussiongroep Percussiongroep
PR-commissie PR-commissie
Redactie Rondje Valuas Redactie Rondje Valuas
Secretaris Secretaris
Sponsorcommissie Sponsorcommissie
Uniformbeheer Uniformbeheer
Voorzitter Voorzitter
Websitebeheer Websitebeheer
Copyright © 2019 Muziekvereniging Valuas, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp