Copy
milieueducatie.be
NME-ZINE   Departement Omgeving
Vlaanderen is omgeving

NR 77 - JUNI 2020

Noteer in je agenda:

BENELUXCONFERENTIE  "Ruimte voor NME en EDO" van 18 tot 20 november UITGESTELD

Wegens het risico op een tweede golf van Covid-19 in het najaar werd in overleg met het secretariaat-generaal van de Benelux beslist om de conferentie met één jaar uit te stellen naar 2021. Het was wikken en wegen, maar annuleren op het laatste nippertje zou nog meer negatieve gevolgen hebben.
We voorzien wel nog in november een online event ‘Ruimte voor EDO’ in Vlaanderen als smaakmaker voor de Benelux-conferentie van 2021. We houden jullie op de hoogte.
In 2021 staan we dan helemaal klaar voor een volgende editie!

Noteer in je agenda volgende MOS actie- en studiedagen

- 27-11-2020    #MissieMinder: nieuwe MOS-actiedag over consuminderen
- 09-02-2021    Dikketruiendag
- 04-03-2021    Teach Up! 2030
- 22-03-2021    Wereldwaterdag@school
- 29-04-2021    Buitenlesdag
- 19-05-2021    MOS-openschooltuinendag

Teach Up!2030 - inspiratiedag voor duurzame wereldburgers voor basis-, secundair onderwijs en lerarenopleiders
 

Op 12 maart 2020, nog net voor de lockdown van kracht ging, lieten heel wat leerkrachten zich inspireren tijdens Teach Up!2030, georganiseerd door Kruit, 11.11.11 en MOS. Benieuwd hoe het eraan toe ging? Wil je er de volgende keer (weer) bij zijn? Noteer dan 4 maart 2021 alvast in je agenda.
 

Kwaliteitslessen en activiteiten online organiseren is geen gemakkelijke taak. Daarnaast zitten jongeren veel binnen, misschien zelfs verder van de natuur dan ooit tevoren. Daarom volgende suggesties:

MOS: "Elke dag buitenlesdag"

Aanvankelijk stond de Buitenlesdag van ‘MOS – duurzame scholen, straffe scholen’ gepland op 30 april. Covid -19 stak daar een stokje voor. Ondertussen zijn er alweer heel wat leerjaren opgestart, terwijl andere leerlingen nog aanlooplessen krijgen.
MOS roept leerkrachten op om – zeker nu – hun leerlingen buiten te laten vliegen en dit nog tot het einde van het schooljaar. Klassen die weer opstarten, hebben alle baat bij lessen in de buitenlucht: heel wat scholen voorzien nu in buitenleslokalen om de risico’s op besmetting te verkleinen. Ook leerlingen die nog thuis zijn, ruilen hun laptop of tablet best zo vaak mogelijk in voor buitenlesactiviteiten. Neem met je klas deel aan #elkedagbuitenlesdag en maak kans op een gastles van Veerle Malschaert.

De Vroente ondersteunt leerkrachten lager onderwijs via filmpjes tijdens corona

De Vroente maakte pasklare filmpjes over de meikever, eekhoorn, reizende zaadjes en begrippen zoals ecosysteem voor leerkrachten die nu niet met de kinderen naar buiten kunnen. Ze zijn vooral bedoeld voor kinderen vanaf 8 jaar.

De Helix en De Vroente inspireren via Facebook in tijden van corona

Omdat de educatieve activiteiten geannuleerd zijn tot en met 31 augustus, hebben de Vlaamse Kennis- en Vormingscentra voor Natuur en Milieu De Helix in Geraardsbergen en De Vroente in Kalmthout de handen in elkaar geslagen. Op maandag, woensdag en vrijdag vind je op hun Facebookpagina een tip om met het thema natuur creatief aan de slag te gaan in tijden van corona. Je vindt er bijvoorbeeld een oortjes- en staartjesquiz.

Week van de bij: zomerbingo en bijenkrant

Ga op stap en speel de zomerse bijenbingo. En er is ook een nieuwe bijenkrant boordevol interessante tips en weetjes voor een bijenvriendelijk landschap.

Earth School: 30 dagen duurzaam afstandsonderwijs

Leraren worstelen om leerlingen online lessen aan te bieden. Om het hen gemakkelijker te maken, heeft het milieuprogramma van de Verenigde Naties - UNEP - een digitaal lesprogramma over milieu, natuur en duurzaamheid ontwikkeld voor kinderen en jongeren tussen de 5 en 18 jaar.  Earth School verzamelt een breed scala aan lessen uit vertrouwde bronnen (WWF, National Geographic,…) op één platform. In 30 dagen leer je over de natuur en duurzaam gebruik van de aarde. Met videomateriaal en een quiz legt elke aflevering een link met herkenbare dingen voor kinderen.

KaMOShiwijzer bij 'Boom zkt School' voor kleuteronderwijs

Ken jij de kaMOShibaiverhalen al? Deze verhalen brengen duurzaamheidsthema’s tot in de kleuterklas en de lagere school.
Haal voortaan nog meer uit deze verhalen dankzij de kaMOShiwijzers. Hierin kom je te weten aan welke doelen de verhalen tegemoet komen, welke woordenschat aan bod komt, hoe je de inleving van de kleuters kan versterken, welke acties je naar aanleiding van de verhalen kan uitvoeren enz.
De eerste kaMOShiwijzer bij het verhaal 'Boom zkt School' staat online. De komende maanden ontwikkelt MOS ook kaMOShiwijzers voor de andere verhalen.

Nood aan een vrolijke noot?

Laat jij om 20.00 u ’s avonds ook altijd een lied uit je boxen schallen? Of zoek je een hoopgevend lied waar je leerlingen eens lekker gek op kunnen doen? Kies dan eens voor een vrolijk MOS-liedje. Op de website van MOS vind je onder andere de liedjes die theatergezelschap Trimuztache schreef voor de kindervoorstelling ‘Doe Dan Iets’.

Webinars Duurzame Ontwikkeling:

Webinar "Global" over Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's)

De internationale conferentie GLOBAL over wereldburgerschap wordt verplaatst naar 16 oktober 2020. Prof. Dr. Dirk Van Damme bracht alvast zijn keynote “Waarom onderwijs en mondiale competenties cruciaal zijn voor het bereiken van de SDG’s” via een interactieve webinar (in het Engels).
Een initiatief van GENE, Kruit en Annoncer la Couleur.

Webinar "Duurzaamheid en armoede"

De conclusie van het rapport 'Duurzaamheid en armoede' van het Steunpunt tot bestrijding van armoede laat geen ruimte voor twijfel. In tegenstelling tot wat sommigen denken, zijn mensen in armoede wel degelijk bezig met het debat over de toekomst. Klimaatbeleid en armoedebeleid gaan wel degelijk samen.
Arbeid & Milieu organiseerde deze webinar, in samenwerking met Bond Beter Leefmilieu en Transitienetwerk Middenveld.

eNneeMmeE


De fietstocht van De Vroente is er weer
Elk jaar organiseert De Vroente een fietstocht voor kinderen en volwassenen. Dit jaar werd aandacht besteed aan een dubbel thema: klimaat en ruimte. Is het goed weer en laat corona een verplaatsing naar Kalmthout toe? Kom dan de beentjes los fietsen. Het parcours is bijzonder mooi en zelfs ‘locals’ ontdekten nog nieuwe paadjes. En daar komt de zomer... in De Helix met een boek en zomeruitstappen
Met de zomer in zicht ontwikkelde De Helix een speels 'zomerdagboek'. Je vindt er originele en creatieve tips en activiteiten voor één zomerweek om alleen of samen met het gezin te doen. Naar de Helix komen mag, maar hoeft niet. De opdrachten laten je om het even waar genieten van de natuur. De Helix wil mensen actief aanzetten om even 'uit hun kot' te komen en de buitenlucht op te snuiven. Elke woensdag van juli en augustus halen ze alles uit de kast om kinderen en volwassenen een onvergetelijke dag te bezorgen vol spel, creativiteit en natuur in de omgeving van de Helix.
Zolang iedereen alle preventiemaatregelen minutieus opvolgt, is er geen vuiltje aan de lucht. Integendeel zelfs, bewegen is gezond. Wat houdt je nog tegen?

Week van het Bos 2020 voor basisonderwijs
In oktober 2020 brengen we jullie met de Week van het Bos naar.... RAVOTland! Ook dit jaar zorgen we voor verrassende educatieve pakketten voor leerlingen van het lager onderwijs en kan jouw klas deelnemen aan de wedstrijd. En er is ook goed nieuws voor de allerkleinsten: de dieren van de fabeltjeskrant trekken er met je kleuters op uit. Met de klas naar het bos, of het bos in de klas? De Week van het Bos (11 - 18 oktober) wordt georganiseerd door Natuur en Bos in samenwerking met BOS+.  Campagne "Red de biodiversiteit, samen en nu"
Met deze krachtige slogan lanceren 39 organisaties voor het eerst een grote communicatiecampagne om in actie te schieten voor de biodiversiteit. Online vind je een overzicht van alle bestaande initiatieven rond biodiversiteit.
Dit is een officiële nieuwsbrief van de Vlaamse overheid
DEPARTEMENT
OMGEVING
Reactie op dit NME-zine?
Laat iets weten aan milieueducatie.omgeving@vlaanderen.be.

Ken je nog andere geïnteresseerden?
Stuur hen dit NME-zine.

Deze nieuwsbrief informeert over evoluties in de natuur- en milieu-educatieve sector, stimuleert netwerkvorming binnen deze sector en maakt het brede publiek warm voor actuele milieuproblemen door vernieuwende educatieve acties, pakketten en publicaties.

Dit e-zine bereikt 2200 abonnees uit het onderwijs, de NME-centra, de natuur- en milieu-verenigingen, de administraties, de provincies, de gemeenten, de landbouweducatie, het jeugd-werk en het sociaal-culturele volwassenenwerk.

Vlaamse overheid, Departement Omgeving,
Afdeling Partnerschappen met Besturen en Maatschappij (PBM),
Koning Albert II-laan 20 bus 8, 1000 Brussel,
tel. 02 553 82 03,
milieueducatie.omgeving@vlaanderen.be - www.milieueducatie.be

Inschrijven | Uitschrijven
DISCLAIMER                     TOEGANKELIJKHEID