Copy
Vlaanderen Departement omgeving.vlaanderen.be Mail onleesbaar?
Bekijk de online versie
Green Deal Natuurlijke Tuinen
Nieuwsbrief
Green Deal Natuurlijke tuinen

december 2022

Blikveld Arena - Landschapscongres 2022

 

Op 13 december organiseert Green Deal-initiatiefnemer Blikveld zijn eerste landschapscongres. Binnen- en buitenlandse sprekers gaan er dieper in op het belang van tuinen in de landschapsarchitectuur en het belang van landschapsarchitectuur in het algemeen.

De nieuwe vakvereniging bestaat 1 jaar en wil met jou ook even terugblikken, maar vooral ook een blik op de toekomst werpen. Dat zal gebeuren tijdens het debat, waarbij wordt nagedacht over de rol van de vakvereniging in de toekomst. Vervolgens krijg je een voorproefje het programma van 2023. Er wordt afgesloten met de uitreiking van de Blikveld Awards tijdens de netwerkreceptie. Bekijk het volledige programma en schrijf je in.

Groen bouwen naar een hoger niveau

 

Green Deal-initiatiefnemer Belgische Federatie voor Groenvoorzieners (BFG-FBEP) en Green-Deal deelnemers Embuild en CG Concept sloegen de handen in mekaar voor een nieuwe publicatie: Groen Bouwen. Hiermee willen ze het belang van groen in de bouw benadrukken en duiden op de noodzaak voor samenwerking tussen de verschillende sectoren. Lees de eerste editie van Groen Bouwen.

Groengek(l)eurd

 

Groengek(l)eurd is het kwaliteitslabel voor tuinaannemers dat vakbekwaamheid en professionaliteit borgt. Groengek(l)eurd-certificaathouders moeten voldoen aan strikte kwaliteitsregels op het vlak van transparantie, vakbekwaamheid, klantvriendelijkheid, sociaal ondernemen en aandacht voor milieu.

Binnen het luik "Aandacht voor milieu" werden richtlijnen voor geïntegreerde gewasbescherming (IPM) opgenomen, specifiek op maat van tuinaanleg en -onderhoud. Preventie van ziekten en plagen door de juiste plant op de juiste plaats, soortendiversiteit en aandacht voor bodemkwaliteit vormen hierbij steeds het uitgangspunt.

De richtlijnen voor milieu gaan waarschijnlijk niet ver genoeg voor elke deelnemer aan deze Green Deal,  maar ze zijn wel een minimumvereiste voor alle tuinaannemers. Groengek(l)eurd wil deze principes in de toekomst naar een hoger niveau tillen met een extra module rond ecologie en wordt daarom deelnemer van de Green Deal Natuurlijke tuinen. Bekijk alle info over het label.

225 deelnemers!


Naast Groengek(l)eurd engageerden zich de afgelopen weken nog heel wat andere tuinprofessionals voor de Green Deal natuurlijke tuinen. We zijn ondertussen met 225. Bekijk alle engagementen en vindt een samenwerking op onze website.

Een schatkist aan klimaatdata: wat 5.000 gazondolken ons leerden over hitte en droogte


... daar gaat het over tijdens het slotevent van Curieuzeneuzen in de Tuin op 13 december. Presentator Maud Vanhauwaert neemt u via video’s, presentaties en live gesprekken mee door twee jaar burgeronderzoek. Wat hebben we de afgelopen twee jaar geleerd over hitte en droogte in Vlaanderen? En hoe gaan we daar wetenschappelijk, maar ook maatschappelijk en politiek mee aan de slag?

Als afsluiter gaat Prof. Hans Bruyninckx (Directeur Europees Milieuagentschap) in gesprek met Ine Renson (Onderzoeksjournalist De Standaard) over de uitkomsten van het CurieuzeNeuzen-onderzoek en de nodige vervolgstappen in Vlaanderen en Europa. Bekijk het volledige programma en schrijf je in.

Gezonde bodem: grondslag voor een klimaatstad


In maart 2023 organiseert Embuild een opleidingstraject over grondgebonden maatregelen op private terreinen en de rol van bouwprofessionals in de fases die vooraf gaan aan de groenwerken. Welke mogelijkheden bieden zich aan om (stads)tuinen klimaatadaptief te maken? Waarom en hoe levert dat niet enkel voordelen op voor de eindgebruiker, maar ook voor je bedrijf? Welke formaliteiten zijn verplicht bij aan- en afvoer van gronden of puin na ontharding? Sprekers uit de bouw- en groensector geven tijdens de vierdaagse opleiding een antwoord op deze en andere vragen. Bekijk het volledige programma.
Organiseer je een event of opleiding voor natuurlijke-tuinprofessionals? Laat het weten!
Dit is een officiële nieuwsbrief van de Vlaamse overheid


Vlaamse overheid
Vragen of opmerkingen? Laat iets weten aan PBM.omgeving@vlaanderen.be.

Departement Omgeving
Koning Albert II-laan 20 bus 8, 1000 Brussel

Uitschrijven
DISCLAIMER                      PRIVACY