Copy
milieueducatie.be
NME-ZINE   Departement Omgeving
Vlaanderen is omgeving

NR 78 - oktober 2020

1 Noteer in je agenda

#MissieMinder op vrijdag 27 november 2020

Op 27 november 2020 organiseert MOS #MissieMinder, een gloednieuwe actiedag voor scholen die leerlingen laat kennismaken met bewust verbruiken. Niet toevallig valt deze actiedag in de Europese week van de afvalvermindering. Dit jaar staat het thema voedselverlies in de schijnwerpers. 
Er zijn zoveel manieren om voedselverlies tegen te gaan: je kan experimenteren met bewaartechnieken, moestuinzaadjes en plantjes ruilen op school, leren composteren, seizoensgebonden broodbeleg maken enz. Wil jouw school ook actie ondernemen om zo weinig mogelijk voedsel verloren te laten gaan? Bedenk met je school een actie en maak kans op een leuke prijs.

2 Nieuw NME- en EDO-aanbod

EDO-portaal, de gloednieuwe portaalsite over educatie voor duurzame ontwikkeling

Duurzaamheid is één van de sleutelcompetenties. Wil je weten wat educatie voor duurzame ontwikkeling inhoudt? Het EDO-portaal maakt je wegwijs in het Vlaamse en internationale EDO-landschap. Op dit platform staat zoveel mogelijk relevante informatie over Educatie voor Duurzame Ontwikkeling verzameld. Je vindt er het theoretische kader, praktijkvoorbeelden, een overzicht van educatieve centra met een EDO-aanbod, een lijst met nuttige literatuur, websites, tools enz.

Nieuw van MOS voor basisonderwijs

‘MOS – duurzame scholen, straffe scholen’ ontwikkelde kaMOShiwijzers bij de verhalen Terra is ziek en Red de brooddoos. KaMOshiwijzers zijn pedagogische leidraden bij de populaire kaMOShibaiverhalen en bieden inspiratie om met de verhalen aan de slag te gaan in de klas. Scherp je liever de onderzoekscompetenties van je leerlingen aan? De MOS-actiefiches helpen je op weg. Nieuw in het aanbod zijn de MOS-actiefiches ‘Composteren op school’ en ‘Een ontbijt met LEF’. De actiefiche ‘Neen tegen afval’ kreeg een grondige update. 

Vlaamse educatieve centra blijven bezoekers ontvangen

De Vlaamse Kennis- en Vormingscentra voor Natuur en Milieu, De Helix in Geraardsbergen en De Vroente in Kalmthout, zijn open en ontvangen bezoekers. Mensen dichter bij de natuur brengen is en blijft zeker in coronatijden essentieel. Kom naar de centra en laat je verrassen door de materialen waarmee je de natuur in de buurt van de centra of in je eigen omgeving kan ontdekken en beleven.
Popel je al om langs te komen op een van onze activiteiten? Raadpleeg dan de rubriek "activiteiten/nieuws" op de website voor de meest actuele informatie over de openingstijden en het al dan niet doorgaan van de activiteit. Of ga naar de respectieve Facebookpagina’s.

Klimaattentoonstelling in De Vroente

Met “CO2- het klimaatverhaal” brengt De Vroente een overzicht van wat er precies aan de hand is met ons klimaat. Ook voor kinderen is de tentoonstelling bijzonder interessant omdat alles begrijpelijk en speels wordt voorgesteld. Speciale aandacht is er ook voor de veranderingen die nu al zichtbaar zijn in het Grenspark Kalmthoutse Heide.
De tentoonstelling loopt tot 30 juni 2021 in De Vroente - Putsesteenweg 129, 2920 Kalmthout - op weekdagen van 9 tot 17 u. en op zaterdag, zon- en feestdagen van 14 tot 17 u.

Met de milieuboot ontdek je de waterloop in jouw streek

Op zoek naar een boeiende en leerrijke uitstap voor je leerlingen, vereniging, milieuraad of familie? Reserveer dan zeker een plaatsje aan boord van de milieuboot. Je maakt op een interactieve manier kennis met alle aspecten van de waterloop en haar omgeving. Integraal waterbeheer, biodiversiteit, duurzame ontwikkeling en klimaatverandering komen aan bod. 
Tijdens het voorjaar van 2021 vaart de milieuboot vanuit Bossuit, Zwevegem, Oudenaarde, Gent, Schellebelle, Dendermonde, Temse en opnieuw Antwerpen. Een tocht met de milieuboot is volledig coronaproof. De recentste coronarichtlijnen van de overheid worden nauwkeuring gevolgd en aan boord toegepast.

3 Thema ruimte en EDO


De Beneluxconferentie 'Ruimte voor NME en EDO' van 2021 vormt de tweede stap van een trilogie van conferenties rond de link tussen NME/EDO en ruimte. Wil je een indruk opdoen van de conferentie van 2019? Nu de Beneluxconferentie 'Ruimte voor NME en EDO' is uitgesteld naar 17, 18 en 19 november 2021, krijg je de komende maanden af en toe ‘een online voorproefje’ van dit thema. We starten alvast met zes interessante links.

Competenties ruimtelijk bewustzijn 2e en 3e graad 
De nieuwe eindtermen en specifieke eindtermen voor het SO zijn principieel goedgekeurd door de Vlaamse Regering. Op www.onderwijsdoelen.be kan je ze al lezen. Inhouden voor het thema ruimte vind je onder sleutelcompetentie 9. Duurzaamheidseindtermen staan onder sleutelcompetentie 10. Beide vormen de basis voor straf onderwijs in duurzaam ruimtegebruik. 
Hoe ziet de stad eruit na corona?   
Corona heeft ons meer dan ooit doen nadenken over het gebruik en invullen van onze omgeving. In een interview formuleert Alexander d’Hooghe, hoogleraar architectuur en urbanisatie, een aantal  sterke boodschappen. In www.stadnacorona.be heeft hij het over ‘onbestemd plannen’, ‘bewoners sterk maken in het formuleren van hun wensen’, ‘decompressie’… ‘nieuwe woorden uitvinden en gebruiken om zo verhalen te vertellen.’ Heel inspirerend om met een EDO-bril hiernaar te kijken/luisteren! 
Publieke ruimte in crisistijden
Jan Vilain, hoofdredacteur van het tijdschrift Publieke Ruimte gebruikt in een opiniestuk al nieuwe woorden: coronabomen, speelcontainers, parklets…  De centrale vraag is of deze crisis blijvende gevolgen zal hebben voor de manier waarop de samenleving de openbare ruimte gebruikt en beleeft? ‘De meeste doorsnee straten zijn gebouwd om verplaatsingen te faciliteren, het zijn geen plekken om te vertoeven. In duizenden Vlaamse straten zonder groen, bomen, zitbanken of speelvoorzieningen valt weinig te beleven.’ 
Buitenspelen in coronatijden
N.a.v. de (afgelaste) buitenspeeldag heeft Kind en Samenleving een artikel ‘Buitenspelen in coronatijden’ geschreven. Het is niet alleen een pleidooi voor meer speelruimte, maar ook om ruimte te delen en het belang hierbij om te kijken vanuit het standpunt van kinderen en jongeren zelf… maar nog beter is het om hen zelf te betrekken bij deze processen.
Maak van elke dag een buitenlesdag     
Buiten leren heeft een gunstig effect op het welzijn en de leerprestaties. Maar dat niet alleen. Buiten lesgeven is ook een prima bescherming tegen corona. Niet alle scholen kunnen hun lokalen namelijk goed ventileren of verluchten. Kies je voor een gezonde school? Kies dan voor 'outdoor education'.
Effect van groen op intelligentie en gedrag
Uit onderzoek blijkt dat kinderen met meer groen rondom hun woning een hogere intelligentie en minder gedragsproblemen hebben… Kunnen alleen beleidsmakers hiermee verder of zit in dit onderzoek ook een boodschap voor NMEDO/educatoren?

eNneeMmeE


Online SDG forum
Op 28 en 29 oktober vindt het SDG forum digitaal plaats. Het SDG Forum brengt de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van, voor en door iedereen. Wat mag je verwachten? Plenaire sessies gekoppeld aan 5 jaar SDG’s en bijna 30 workshops rond verschillende thema’s. Online workshops voorafgaand aan UNESCO-wereldconferentie over EDO
UNESCO organiseert naar aanloop van de wereldconferentie over EDO een aantal online workshops voorafgaand aan de conferentie over de transformerende kracht van educatie voor duurzame ontwikkeling (EDO) bij het herontwerpen van een duurzamere en rechtvaardige wereld buiten Covid-19. WWF-workshop klimaatverandering voor 3e graad basisonderwijs en 1e graad secundair onderwijs
WWF heeft een uitgebreid aanbod omtrent klimaat voor scholen uitgewerkt. Nieuw is de workshop georganiseerd door klimaatwetenschappers van de Universiteit Antwerpen en Luik in samenwerking met WWF. Leerlingen worden er klaargestoomd tot heuse klimaatexperten. Duurzame ontwikkeling in de kinderopvang
Het Expertisecentrum Pedagogische Ondersteuning in Kinderopvang en de Karel de Grote Hogeschool gingen via het onderzoeksproject Kinderopvang 2030 na op welke manieren kinderopvanglocaties een rol kunnen spelen voor een duurzame samenleving. Het resultaat daarvan kun je vinden in een publicatie.
Dit is een officiële nieuwsbrief van de Vlaamse overheid
DEPARTEMENT
OMGEVING
Reactie op dit NME-zine?
Laat iets weten aan milieueducatie.omgeving@vlaanderen.be.

Ken je nog andere geïnteresseerden?
Stuur hen dit NME-zine.

Deze nieuwsbrief informeert over evoluties in de natuur- en milieu-educatieve sector, stimuleert netwerkvorming binnen deze sector en maakt het brede publiek warm voor actuele milieuproblemen door vernieuwende educatieve acties, pakketten en publicaties.

Dit e-zine bereikt 2200 abonnees uit het onderwijs, de NME-centra, de natuur- en milieu-verenigingen, de administraties, de provincies, de gemeenten, de landbouweducatie, het jeugd-werk en het sociaal-culturele volwassenenwerk.

Vlaamse overheid, Departement Omgeving,
Afdeling Partnerschappen met Besturen en Maatschappij (PBM),
Koning Albert II-laan 20 bus 8, 1000 Brussel,
tel. 02 553 82 03,
milieueducatie.omgeving@vlaanderen.be - www.milieueducatie.be

Inschrijven | Uitschrijven
DISCLAIMER                     TOEGANKELIJKHEID