Copy
milieueducatie.be
NME-ZINE   Departement Omgeving
Vlaanderen is omgeving

NR 79 - maart 2021

1. Noteer in je agenda

2. Week van de Bij 2021

Bijenhelden breken uit!

Van zondag 30 mei tot en met zondag 6 juni 2021 organiseert het Departement Omgeving de achtste editie van Week van de Bij. De campagne moedigt gemeentebesturen, bedrijven en burgers aan om zich in te zetten voor de honingbijen en de wilde bijen. Minder beton en meer bloemen, planten en bomen zorgen voor meer voedsel voor bijen. Met de slogan ‘Bijenhelden breken uit’ zetten Dominique Persoone en Britt van Marsenille, peter en meter van Week van de Bij, het thema ontharding kracht bij.
Week van de Bij gaat van start op zondag 30 mei 2021 met een bijenfietstocht vanuit het Openluchtmuseum Bokrijk in Genk.

3. Nieuw educatief aanbod

CO2? Weg ermee!

Wil jij de CO2-uitstoot van jouw school reduceren? Reken dan op de CO2-calculator voor scholen. Met deze online tool van MOS breng je de voornaamste emissiebronnen in kaart en bereken je de CO2-uitstoot van je school. De impact van voedseloverschotten, de wekelijkse rit naar de sporthal of het energieverbruik? Die tover je binnenkort zomaar uit je hoed. Al meer dan 300 scholen maakten een account aan.

De klimaatverandering ... hoe zit dat weer

Ook wat houvast nodig om het met je leerlingen te hebben over de klimaatverandering? In een overzichtelijke mindmap toont MOS de oorzaken, gevolgen en oplossingen. De bijhorende publicatie biedt tekst en uitleg.

De SDGs? Die steek jij in je zak!

Geef lessen met impact en werk rond de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen of SDGs. Inspiratie nodig? MOS, Kruit en 11.11.11 maakten op KlasCement een themapagina aan met organisaties en nuttige leermiddelen over deze 17 werelddoelen.

Avond(t)urenboekje van De Helix

Sterrenkijken, naar de maan staren, op ontdekking gaan of stiekem dingen kunnen doen die niemand ziet. Dit boekje, vol leuke ideeën, weetjes, spelletjes en opdrachten lokt je naar buiten en helpt je om de geheimen en wonderen van het mysterieuze nachtleven te ontdekken (voor jongeren tussen 6 en 15 jaar). 

CurieuzeNeuzen in de Tuin met De Helix en MOS

Het burgeronderzoek naar hitte en droogte in Vlaanderen maakt ook kinderen en jongeren bewust van het belang van bodems in de strijd tegen hitte en droogte. De Helix en MOS werkten mee aan de lespakketten voor het basis- en secundair onderwijs.
Het pakket voor de derde graad secundair staat al online. Met enkele aanpassingen is het ook bruikbaar in de tweede graad. De pakketten voor de eerste graad en de lagere school volgen in de tweede week van april.

Joepie, het uilenspel is terug!

Goed nieuws voor de fans van het uilenspel. Het gezelschapsspel waarbij je het leven door een 🦉-bril kan zien, werd onlangs herdrukt.
Om het aan te schaffen in De Helix en De Vroente zal je helaas nog wat geduld moeten uitoefenen: onze deuren zijn nog minstens gesloten tot 1 april 2021.

Theaterwandeling 'De vos ... in het bos!' in De Vroente

Wat als een toneelvoorstelling en wandeling worden gecombineerd en je zo coronaproof kan genieten van theater? Dat kan met de theaterwandeling ‘De vos… in het bos!’ (4+), georganiseerd door De Vroente en de theatermakers van Anna’s Steen. De voorstelling loopt van 4 januari 2021 tot en met 31 december 2021 langs het Vlinderpad in de Withoefse Heide. Zowel voor gezinnen als in klasverband.

Educatie en ruimtelijke vraagstukken

Op 27 januari kon je deelnemen aan de webinar over de kracht van disciplineoverschrijdend leren bij duurzame gebiedsontwikkeling. Dit was de eerste webinar in de reeks 'Ruimte voor EDO*'. Webinar gemist? Geen probleem. Herbekijk hem en je bent weer helemaal mee.
Ook inschrijven voor de webinars van 22 maart en 1 april is nog mogelijk. *EDO: educatie voor duurzame ontwikkeling

4. eNneeMmeE

 

Cursus natuurgids in De Helix
De natuur zit vol verhalen, klaar om verteld te worden. Ben je benieuwd naar wat er allemaal leeft bij jou in de buurt? Wil je ook anderen warm maken voor de natuur 🌳? Dan heb je alles in huis om een geweldige natuurgids te worden. Natuurpunt CVN organiseert vanaf 2 september deze cursus natuurgids in samenwerking met De Helix. De lessen vinden plaats in De Helix, telkens op donderdag. Olga de Otter reist door Vlaanderen
Knijpen otters hun neus dicht onder water? En waarom zwemmen ze niet onder bruggen door? Naar aanleiding van het Jaar van de Otter ontdek je tijdens de reizende en ontleenbare tentoonstelling van WWF alles over het geheime leven van de otter. Expo 'Mineralen, fossielen, schelpen en haaientanden uit het Noordzeebekken' in Duinpanne
Wist je dat Knokke een goede vindplaats is voor fossiele haaientanden? En dat er bij zandopspuitingen veel mammoetfossielen worden gevonden? Kom de collectie van fossielenvereniging ‘Guapo Team Belgium’ bewonderen in bezoekerscentrum Duinpanne en leer hoe je zelf op fossielenexcursie kan gaan. Benieuwd naar meer?
Wil je nog meer op de hoogte blijven? Of heb je zelf nieuws om te delen?
Dit is een officiële nieuwsbrief van de Vlaamse overheid.
DEPARTEMENT
OMGEVING
Reactie op dit NME-zine?
Laat iets weten aan milieueducatie.omgeving@vlaanderen.be.

Ken je nog andere geïnteresseerden?
Stuur hen dit NME-zine.

Deze nieuwsbrief informeert over evoluties in de natuur- en milieu-educatieve sector, stimuleert netwerkvorming binnen deze sector en maakt het brede publiek warm voor actuele milieuproblemen door vernieuwende educatieve acties, pakketten en publicaties.

Dit e-zine bereikt 2200 abonnees uit het onderwijs, de NME-centra, de natuur- en milieu-verenigingen, de administraties, de provincies, de gemeenten, de landbouweducatie, het jeugd-werk en het sociaal-culturele volwassenenwerk.

Vlaamse overheid, Departement Omgeving,
Afdeling Partnerschappen met Besturen en Maatschappij (PBM),
Koning Albert II-laan 20 bus 8, 1000 Brussel,
milieueducatie.omgeving@vlaanderen.be - www.milieueducatie.be

Inschrijven | Uitschrijven
DISCLAIMER                     TOEGANKELIJKHEID