Copy
milieueducatie.be
NME-ZINE  Departement Omgeving
Vlaanderen is omgeving

NR 72 - OKTOBER 2018

 1. Noteer in je agenda
 2. Benelux-conferentie over EDO in Brussel op 22 en 23 november
 3. 18 scholen ontvangen Groene Vlag van minister Schauvliege. Stel je ook kandidaat!
 4. Gezocht: gastscholen voor MOS-openschooltuinendag
 5. Meer Vlaamse consumenten bekommerd om het milieu
 6. Meevaren met de milieuboot in de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant
 7. Activiteiten in de educatieve centra
 8. eNneeMmeE

Noteer in je agenda

 • Benelux-conferentie EDO in Brussel: 22 en 23 november 2018 (zie verder)
 • Contactdag Netwerk Educatie van het Provinciaal Natuurcentrum Limburg in Diepenbeek: 1 december 2018 (zie verder bij eNneeMmeE)
 • Dikketruiendag voor scholen, bedrijven en gemeenten: 12 februari 2019
 • MOS-buitenlesdag: 25 april 2019
 • MOS-openschooltuinendag: 15 mei 2019 (zie verder)

Schrap in je agenda

De eerder geplande studiedag over duurzame ontwikkeling en techniek in Brussel op 6 november wordt naar een latere datum verplaatst. De komende maanden starten we enkele pilootprojecten met partners op. Later kunnen we dan de visietekst meteen ook illustreren a.d.h.v. concrete en inspirerende praktijkvoorbeelden. De visietekst “Duurzame ontwikkeling en techniek: Naar een aanpak voor onderwijs, vorming en educatie” vind je alvast op de EDO-wiki.

Benelux-conferentie over EDO in Brussel op 22 en 23 november

"Leren leven in de stad binnen de grenzen van onze aarde" wordt het thema van de volgende Benelux-conferentie, die een trilogie van bijeenkomsten over educatie voor duurzame ontwikkeling met als watermerk klimaatvraagstukken afsluit. Het wordt een boeiende gedachtewisseling tussen stakeholders van natuur- en milieueducatie uit België, Luxemburg en Nederland. Deze editie wordt georganiseerd door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Twee speciale aandachtspunten:
 • De toekomstige uitdagingen van de stad en de plaats van educatie
 • Complexiteitssleutels: pedagogische sleutels voor een complex NME-denken
Programma, inschrijvingen en andere informatie

18 scholen ontvangen Groene Vlag van minister Schauvliege. Stel je ook kandidaat!

Op 5 oktober reikte Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege de Groene Vlag van Eco-schools uit aan 18 Vlaamse MOS-scholen (10 basisscholen en 8 secundaire scholen). De groene Vlag is een internationaal kwaliteitslabel voor duurzame scholen. Scholen die een sterke werking hebben rond milieuzorg en duurzaamheid kunnen deze erkenning krijgen als ze aan 7 succesfactoren voldoen.

Ben je een MOS-school in hart en nieren? Check vlug of jullie klaar zijn om Eco-school te worden. Tot 15 november kan je je kandidaat stellen.

Gezocht: gastscholen voor MOS-openschooltuinendag

Heeft jouw school een inspirerende groene speelplaats? Pakken jullie graag uit met jullie nagelnieuwe schooltuin? Of is jullie schooldomein een plek waar leerlingen al jarenlang van een stukje natuur kunnen genieten?

MOS is op zoek naar scholen die op woensdag 15 mei 2019 hun schooltuin willen openstellen voor leerkrachten van andere scholen.
Meer info
Inschrijven als gastschool: voor 1 februari 2019
Inschrijven als bezoeker: vanaf 1 maart 2019

Meer Vlaamse consumenten bekommerd om het milieu

In vergelijking met vijf jaar geleden zijn er in Vlaanderen veel minder Onverschillige Consumenten die niet stilstaan bij hun ecologische voetafdruk. Het aantal Vastberaden Consumenten dat zichzelf in staat acht om de juiste beslissingen te nemen ten voordele van het milieu, is dan weer significant gestegen. Dat blijkt uit een studie over milieuverantwoorde consumptie van het Departement Omgeving. Het betreft een opvolging van een studie uit 2012 waardoor evoluties in kaart kunnen gebracht worden. Naast een segmentatie van consumenten in vijf types, wordt ook een analyse gemaakt van nieuwe trends en noden voor de thema’s klimaat en energie, ruimte, mobiliteit, circulaire economie en voeding. 

Meevaren met de milieuboot in de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant

Op zoek naar een boeiende en leerrijke uitstap voor je leerlingen, collega’s, medewerkers milieuraad of familie? Reserveer dan zeker een plaatsje aan boord van de milieuboot. Je maakt op een interactieve manier kennis met alle aspecten van de waterloop waarop je vaart en haar omgeving. Integraal waterbeheer, biodiversiteit, duurzame ontwikkeling en klimaatverandering komen aan bod.

De Milieuboot informeert en sensibiliseert jong en oud over het belang en de waarde van onze Vlaamse rivieren en kanalen en neemt elk jaar, met steun van het departement Omgeving, meer dan 11 000 jongeren en volwassenen mee op een tocht over water.
Ontdek het aanbod op de website en schrijf je in voor een tocht. In het voorjaar 2019 is de milieuboot in de provincies Vlaams-Brabant en Antwerpen.  

Activiteiten in de educatieve centra


Wil je meer weten over het educatief aanbod, de activiteiten voor scholen, gezinnen... in de centra?

eNneeMmeE


Oktober? Bodemhelden zoeken!

Ook dit najaar gaan we met z’n allen weer op zoek naar bodemhelden. Zoek mee, geef je vondst online in tot 31 oktober en win! Alle info op www.bodemhelden.be
Scholen kunnen de website het hele jaar door gebruiken, maar om kans te maken op een gratis bodemheldenpakket moet je tijdens de maand oktober bodemhelden zoeken en ingeven. We herhalen de campagne tijdens de maand mei 2019.


Trefdag TranCity van Pulse op 23 oktober in M-Museum

TranCity, de toekomst is steeds, is de zevende trefdag van Pulse Transitienetwerk. Dit jaar is het thema stedelijkheid. Het belooft een dag van uitwisseling en inspiratie, voor mensen uit cultuur, jeugd en media die van duurzaamheid een rode draad willen maken in hun handelen. Van stadsmunten over stedelijke voedselstrategieën tot oog voor diversiteit.
Bekijk hier het programma en schrijf je in


Contactdag Netwerk Educatie én Inspiratiedag Citizen Science op 1 december in Diepenbeek

Op zaterdag 1 december 2018 zal Hans Van Dyck, professor gedragsecologie (Earth & Life Institute, UCL) de contactdag van het Provinciaal Natuurcentrum Limburg inleiden en samen met jou naar gezondheid kijken door een biodiverse bril. Wat doet natuurcontact met een mens, een kind?
De gelijklopende Inspiratiedag Citizen Science brengt een aantal boeiende onderzoeksprojecten ter inspiratie.
 
 
Dit is een officiële nieuwsbrief van de Vlaamse overheid
DEPARTEMENT
OMGEVING
Reactie op dit NME-zine?
Laat iets weten aan milieueducatie.omgeving@vlaanderen.be.

Ken je nog andere geïnteresseerden?
Stuur hen dit NME-zine.

Deze nieuwsbrief informeert over evoluties in de natuur- en milieu-educatieve sector, stimuleert netwerkvorming binnen deze sector en maakt het brede publiek warm voor actuele milieuproblemen door vernieuwende educatieve acties, pakketten en publicaties.

Dit e-zine bereikt 2200 abonnees uit het onderwijs, de NME-centra, de natuur- en milieu-verenigingen, de administraties, de provincies, de gemeenten, de landbouweducatie, het jeugd-werk en het sociaal-culturele volwassenenwerk.

Vlaamse overheid, Departement Omgeving,
Afdeling Partnerschappen met Besturen en Maatschappij (PBM),
Koning Albert II-laan 20 bus 8, 1000 Brussel,
tel. 02 553 82 03, fax 02 553 80 55,
milieueducatie.omgeving@vlaanderen.be - www.milieueducatie.be

Inschrijven | Uitschrijven
DISCLAIMER                     TOEGANKELIJKHEID