Copy

 

    Projekt Rural SKILLS - Bilten br. III

 

 

  1. Aktivnosti projekta Rural SKILLS nastavljene u Portugalu

U ožujku je u Portugalu održan tjedan obuke osoblja LAG-ova koji je organiziran u sklopu Erasmus+ projekta Rural SKILLS.

Četvrtu mobilnost projekta zajednički su organizirali portugalski partneri ADRAT i CoraNE, a održana je na sjeveru Portugala, u regijama Braganca i Chaves, od 25. do 29. ožujka 2019. godine. Na aktivnosti je sudjelovalo osoblje projektnih partnera, LAG-a MontagnAppennino iz Italije, LAG-a ZIED ZEME iz Latvije, LAG-a Medimurski doli i bregi, LAG-a Vlaamse Ardennen iz Belgija, kao i španjolske agencija za ruralni razvoj IRMA SL.

Prvi dio mobilnosti održan je na teritoriju LAG-a CORANE, a započeo je u gradu Braganca sastankom projektnih partnera u kojem su sudionici upoznali predstavnike LAG-a i ureda. Sljedećih dana osoblje CoraNE pratilo je izaslanstvo kako bi se upoznali s lokalnim primjerima dobre prakse koje se financiraju iz programa LEADER, posebice poljoprivrednim projektima u ruralnoj regiji Miranda do Douro na granici sa Španjolskom, gdje su imali priliku posjetiti proizvodnja sapuna od magarećeg mlijeka - Eco Desenvolvimento, Lda. Organizirani su i posjet Centru za planinske Sveučilišta Braganca i ruralnom turizmu u Nacionalnom parku Montesinho, te planinarenje uz Rio de Onor i posjet Ekomuzeju Museu do Touro.

Posjeti su se potom preselili u poznatu vinsku regiju Alto Tamega, u gradu Chaves, gdje su partneri posjetili poljoprivredna i obrtnička poduzeća koja surađuju s LAG-om ADRAT. Osim posjeta tvrtkama, organiziran je posjet Regionalnoj komisiji za vino regije Tras-os-Montes te nekim turističkim prihvatnim centrima i tvrtkama koje se bave turizmom.

Svi LAG-ovi su sudjelovali u radionicama i seminarima čija je temla bila upoznavanje s LEADER programom u Portugalu, istražujući alternativne metode prikupljanja sredstava, posebice putem prekogranične suradnje, te dijeleći svoja iskustva kako bi ponudili prijedloge i nove ideje za povećanje specifičnih vještina svih sudionika i promicali suradnju između svih aktera ruralnog razvoja.

  1. Projekt Rural SKILLS završava aktivnošću mobilnosti u Latviji

Cilj projekta Rural SKILLS, iskorištavanje razmjene vještina i dobrih praksi s ciljem jačanja ruralnog razvoja podržan Erasmus+ programom, potvrđen je i u posljednjoj mobilnosti u Latviji koja je službeno zaključila projekt.

Događanje je organizirao LAG ZIED ZEME, a održan je od 3. do 7. lipnja 2019 u Latviji uz sudjelovanje 13 djelatnika i predstavnika ostalih projektnih partnera. Radni tjedan započeo je u gradu Rigi susretom projektnih partnera i obilaskom grada. Mobilnost se zatim nastavila kroz niz dubinskih aktivnosti i posjeta dobrim praksama na području koje se financira iz programa LEADER. Sljedećih dana osoblje LAG-ova je upoznato s unutarnjim područjem Latvije, posebice s regijom Lielvarde. Projekti financirani iz LEADER programa bili su usmjereni na podršku inovativnim poljoprivrednim aktivnostima, promicanju lokalnih proizvoda i razvoju i unapređenju lokalne kulture i turizma.

Posjet je započeo s radionicom u sjedištu LAG-a ZIED ZEME i susretom s predstavnicima, a sudionici su posjetili inovativne i mlade poljoprivrednike koji se bave proizvodnjom jabukovače, meda, vina od breze, te uzgojem janjetine. LAG Zied Zeme sredstvima LEADER programa financirao je i proizvodnju bezglutenskih deserata Diamonds food group i proizvodnju medenjaka u Keipeneu.

Posebno su zanimljive posjete dobrim praksama na području socijalnog uključivanja i unapređenja lokalne kulture. Centar za socijalno uključivanje "Plavi križ", Waldorfska škola "Ikšķiles Brīvā skola" i Rekreacijski centar za djecu "Aktīvās atpūtas centrs jauniešiem", spadaju među najzanimljivije projekte koje financira LAG u području socijalnog uključivanja. U pogledu unapređenja izvrsnosti teritorija s turističke i kulturne točke gledišta, sudionici su imali priliku posjetiti kulturne centre na otvorenom kao što su Centar Eisenstein i Turbas, Muzej lokalne umjetnosti i povijest grada Ogre, te centri posvećeni iskustvenom turizmu "Riekstu kalns" u Baldoneu.

Posjet partnera bio je i lijepa prigoda za sastanke i razmjenu, koja je pružila priliku za predstavljanje teritorija, kulture i tradicije izaslanstvima koja dolaze iz drugih ruralnih područja Europe.

  1. Završetak projekta i rezultati

Projekt Rural SKILLS službeno je završio 14. lipnja 2019. godine. Partnerstvo će izraditi dokument koji će se koristiti kao letak za diseminaciju aktivnosti projekta, dobrih praksi, pilot projekata i inovativnih metodologija koje smo podijelili tijekom projekta. Letak će biti koristan za razmjenu dobre prakse o LEADER metodologijama i dobrim praksama putem web stranice s dionicima, nacionalnim agencijama, drugim LAG-ovima na nacionalnoj i međunarodnoj razini. U PDF obliku, objasnit će ciljeve projekta, sažetak će sadržavati opise partnera, teritorija i najbolje prakse koje smo posjetili tijekom mobilnosti s kratkim opisom. Finalni dokument bit će dovršen u srpnju 2019. godine.

Facebook
Twitter
Link
Website
Copyright © 2019 LAG Međimurski doli i bregi, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp