Copy
Novosti iz LAG-a Međimurski doli bregi
Pogledajte ovaj e-mail u pregledniku
S ciljem obavještavanja naših članova o svim aktualnostima vezano uz funkcioniranje samog LAG-a, aktivnostima naših članova kao i o aktualnim radionicama i natječajima na koje se možete prijaviti, izrađuje se E-bilten LAG-a Međimurski doli i bregi.
Sve primjedbe i ideje, kao i informacije o Vašim aktivnostima šaljite na lag.mdib@gmail.com.
 
Internet stranica LAG-a Međimurski doli i bregi

NOVOSTI IZ LAG-A

Pozivamo Vas na predavanje
„Zadružno poduzetništvo i EU fondovi“
u srijedu, 03. prosinca 2014. u 17 sati
Konferencijska dvorana MESAP-a, Marčec Josipa 27, Nedelišće
Saznajte više!
Provodimo radionice za izradu Studije razvojnih potreba i razvojnih inicijativa LAG-a. Sedma radionica će se održati u četvrtak, 04. prosinca za područje općine Šenkovec u 18:00 sati u vijećnici Općine Šenkovec. Posljednja, osma radionica najavljena je za utorak, 09. prosinca, a održat će se za područje općine Nedelišće u 18 sati u Konferencijskoj dvorani MESAP-a.
Saznajte više!
LAG Međimurski doli i bregi je sa svojim članovima sudjelovao na Međimurskom sajmu poduzetništva MESAP Jesen 2014. od 14. do 16. studenog u Nedelišću, a drugi dan sajma, 15. studenog organizirali smo radionicu „Mogućnosti financiranja projekata iz Programa ruralnog razvoja“.
Saznajte više!
Predstavnice LAG-a Međimurski doli i bregi sudjelovale su 13. i 14. studenog na radionici za LAG-ove u Splitu, koju je organiziralo Ministarstvo poljoprivrede u suradnji sa veleposlanstvom Republike Francuske. Tema radionice je bila prijenos iskustva u provedbi LEADER pristupa u Republici Francuskoj u periodu 2007 – 2013. 
Saznajte više!
LAG Međimurski doli i bregi u suradnji s Regionalnom razvojnom agencijom Međimurja organizirao je za svoje članove i volontere trodnevnu edukaciju „Priprema projekata prihvatljivih za financiranje iz fondova EU“ od 10. do 12. studenog u Nedelišću i Strahonincu. 
Saznajte više!
Dvadesetak članova LAG-a Međimurski doli i bregi 05. studenog 2014. je sudjelovalo na još jednom studijskom putovanju s ciljem obilaska uspješno provedenih projekata, ali ovaj put u susjednom slovenskom LAS-u Prlekija (Lokalna akcijska skupina Prlekija). 
Saznajte više!

DOGAĐANJA NA PODRUČJU LAG-A

20 godina KUD-a "Sveti Jeronim" Štrigova, 6. prosinca 2014.
Svetomartinski Krampuslauf u Svetom Martinu na Muri, 13. prosinca 2014.
Mesap Advent u Nedelišću, 13. i 14. studenog  2014.
Priča o Božiću u Nedelišću, 18 - 20. prosinca 2014.
Božićni koncert u Nedelišću, 21. prosinca 2014.
Božićni sajam u Svetom Jurju na Bregu, 21. prosinca 2014.

Program ruralnog razvoja 2014. - 2020.

Iako Program ruralnog razvoja RH još nije službeno usvojen od strane Europske Komisije, Ministarstvo poljoprivrede prihvatilo je preporuku da krene s provedbom nekih mjera.

M04 "ULAGANJA U FIZIČKU IMOVINU" podmjera 4.1. "Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva"
Planirano je raspisivanje natječaja do kraja 2014. godine.
OPERACIJE:
4.1.1. Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava
4.1.2. Smanjenje štetnog utjecaja na okoliš
4.1.3. Korištenje obnovljivih izvora energije
Nacrt Pravilnika za Mjeru 4 - Podmjeru 4.1.

M04 "ULAGANJA U FIZIČKU IMOVINU" podmjera 4.2. "Potpora za ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda"
Planirano je raspisivanje natječaja do kraja 2014. godine.
OPERACIJE:
4.2.1. Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima
4.2.2. Korištenje obnovljivih izvora energije
Nacrt Pravilnika za Mjeru 4 - Podmjeru 4.2.

M07 "TEMELJNE USLUGE I OBNOVA SELA U RURALNIM PODRUČJIMA" podmjere 7.1. "Izrada planova za razvoj jedinica lokalne samouprave i naselja u ruralnim područjima"
Planirano je raspisivanje natječaja do kraja 2014. godine.
OPERACIJE:
7.1.1. Izrada planova za razvoj jedinica lokalne samouprave  i naselja u ruralnim područjima
Korisnici: jedinice lokalne samouprave do 10.000 stanovnika
Ulaganja u izradu odnosno izmjene i dopune
1.Plana prostornog uređenja JLS
2.Strateškog razvojnog plana JLS
3.Strateških planova razvoja pojedinih gospodarskih sektora.
Navedeni dokumenti moraju biti sukladni planovima višeg reda.
Nacrt Pravilnika o provedbi Mjere 7 

Ostali Pravilnici u izradi:
Nacrt Pravilnika o provedbi Mjere 19. LEADER (LAG-ovi), Podmjere 19.1. Pripremna pomoć iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. - 2020.
Nacrt Pravilnika o provedbi Mjere 6 „Razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja“, Podmjere 6.4. „Ulaganja u razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima“ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020.

Ovdje pratite novosti vezane uz Program ruralnog razvoja 2014. -2020.

KORISNO

"RODNA RAVNOPRAVNOST U VREDNOVANJU RADA I ZADOVOLJSTAVA RADOM U  ORGANIZACIJAMA CIVILNOG DRUŠTVA"

U sklopu projekta "Rodno ravnopravan utjecaj u lokalnim zajednicama" kojeg podržava Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva izašla je "Aktivistička početnica - korisni savjeti za osnivanje i vođenje udruge".

Priručnik na jednostavan način obrađuje sve važne teme vezane uz osnivanje i vođenje udruga, kao što su:
  • Kako osnovati udrugu
  • Udruga: što, kako i zašto?
  • Računovodstvo, knjigovodstvo i (ne)profitnost udruge
  • Zapošljavanje u udruzi
  • Projektni fundraising
  • Menadžment volontera
  • Upravljanje odnosima s javnošću
  • Upoznavanje s logičkim okvirom za oblikovanje projekata
Sve udruge provoditeljice projekta krenule su sa svojim lokalnim kampanjama, a u Međimurskoj županiji smo kreirali i predstavili Preporuke za poboljšanje suradnje organizacija civilnog društva sa Međimurskom županijom i Gradom Čakovcom te ostalim JLS, proistekle iz istraživanja.Nedavno su objavljeni i rezultati našeg javnog poziva "Mjesto za nove inicijative" kojem je cilj pružiti razvojnu podršku i osnažiti daljnje djelovanje novih inicijativa i organizacija civilnog društva iz Međimurske županije, namjenjen udrugama/inicijativama iz Međimurske županije koje vode većinom žene. Rezultate pročitajte ovdje.
Na Spajalici održanoj u Varaždinu 23.10.2014. kreirali smo jednostavnu bazu namijenjenu svim organizacijama civilnoga društva (udruge, građanske inicijative, sindikati, zaklade...) koje traže partnerske organizacije za prijavu projekata na natječaje ili one koje žele pozvati organizacije na suradnju/partnerstvo.

Ova "baza" pruža mogućnost organizacijama civilnoga društva s područja cijele RH, prvenstveno organizacijama s područja provedbe Programa JAKO (Međimurska, Varaždinska, Koprivničko-križevačka i Krapinsko-zagorska županija), da se predstave svojim projektima, programima i aktivnostima s ciljem boljeg povezivanja, međusobne suradnje te stvaranja partnerstva.

Spajalica, izrađena u sklopu Program JAKO, služi kao adresar koji pruža lakše pretraživanje organizacija civilnoga društva prema osnovnim podacima (naziv, geografsko područje djelovanja, kontakt podaci, tematsko područje djelovanja, iskustvo u provedbi projekata itd.).

Podatke o svojoj organizaciji možete unijeti putem obrasca na web adresi http://bit.ly/1vlvKCb, a upisane organizacije pogledati na http://bit.ly/11g55Jj.

OBJAVLJENI NOVI PRAVILNICI IZ NACIONALNOG PROGRAMA POMOĆI SEKTORU VINA 2014.-2018.

U Narodnim novinama objavljena su dva nova pravilnika iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2014.-2018. u kojem je osigurano 57 milijuna eura za razvoj hrvatskog vinarstva i vinogradarstva iz tzv. europske Vinske omotnice. Riječ je Pravilniku o provedbi mjere investicija u vinarije i marketing vina te Pravilniku o provedbi mjere restrukturiranja i konverzije vinograda. Cilj ovog programa je povećanje konkurentnosti hrvatskih vinara kroz tri mjere u okviru projekata restrukturiranja i konverzije vinograda, izgradnje i opremanja vinarija te projekte marketinga i promocije vina.
Za dodjelu bespovratnih sredstava mogu se prijaviti vinari i vinogradari koji su upisani u Vinogradarski registar. Najmanji iznos potpore je 3.000 eura, a najveći 750.000 eura, ovisno o mjeri, a za završene projekte Agencija za plaćanja u poljoprivredi isplaćuje od 50% - 80% ukupno prihvatljivih troškova.
Pravilnik o provedbi mjere investicija u vinarije i marketing vina
Pravilnik o provedbi mjere restrukturiranje i konverzija vinograda
U sklopu Dana otvorenih vrata 5.12.2014.godine (petak), Regionalna razvojna agencija Međimurje REDEA, u suradnji s HBOR-om i HAMAG-BICRO-om, organizira program za poduzetnike i predstavnike jedinica lokalne samouprave.
Predstavnici HBOR-a upoznat će sudionike s programom kreditiranja korisnika EU sredstava iz privatnog i javnog sektora te najaviti skorašnje donošenje novog programa kreditiranja ruralnog razvoja, ribarstva te vinske omotnice.
 
Predstavnici HAMAG-BICRO-a prezentirat će jamstvene modele EU Početnik, Rastimo zajedno, Poljoprivrednici te različite programe potpora za istraživanje, razvoj i inovacije. Sudionici će saznati kako će ta nova paleta financijskih mjera povećati ukupni inovacijski učinak Hrvatske i kako u svemu tome pronaći put za financiranje vlastitog inovativnog poslovnog plana.

Predstavljanje će se održati u Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje u multimedijalnoj dvorani, Bana Josipa Jelačića 22B, u trajanju od 10 do 12.30 sati.

Svoje sudjelovanje potvrdite putem elektroničke pošte, na adresu maja.golubic@redea.hr do 3. prosinca 2014. do 14 sati.
Program Dana otvorenih vrata

OTVORENI NATJEČAJI

NATJEČAJ ZA DONACIJU 2014.

Kao društveno odgovorna tvrtka, EKO MEĐIMURJE d.d. prepoznaje svoje obaveze prema zajednici u kojoj posluje i dio svojih resursa uvijek daje u korist različitih socijalnih programa na lokalnoj i nacionalnoj razini.
Budući da se bliži vrijeme blagdana i darivanja želimo pomoći projekte s područja Međimurske županije koji su usmjereni na brigu i poboljšanje uvjeta života djece te koji će u konačnici izmamiti osmjeh na dječja lica i pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija. EKO MEĐIMURJE d.d. raspisuje natječaj za donacije za 2014. godinu, u ukupnoj vrijednosti 30.000 kuna.
Projekti za koje se traži donacija, moraju za cilj imati poboljšanje kvalitete života djece u Međimurju.

Kriteriji za odabir:
• usredotočenost na djecu
• važnost za lokalnu zajednicu
• kvaliteta i originalnost prijavljenog projekta.
Rok za prijavu: 10.12.2014.
Pogledaj natječaj

BESPLATAN PROGRAM WISE ZA ŽENE INOVATORE U DRUŠTVENOM PODUZETNIŠTVU

WISE je program cjeloživotnog učenja (LLP), financiran od strane EU, dizajniran da osnaži, podupre i educira 60 žena u Grčkoj, Hrvatskoj i Španjolskoj, koje žele ostvariti pozitivni društveni utjecaj kroz ideju, projekt, poduhvat ili društveno poduzeće, ili to već rade.
Program WISE za sudionice je besplatan. Potrebno je dobro poznavanje engleskog jezika.
Rok za prijavu: 18.12.2014.
Pogledaj natječaj

NALAS - Nagrada Municipal Initiatives Award za najbolje primjere uključivanja mladih i žena u život i razvoj lokalne zajednice
 

Rok za prijavu: 19.12.2014.
Pogledaj natječaj

JAVNI NATJEČAJ za podnošenje prijava za dodjelu sredstava iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2014. – 2018. za Mjeru "Investicija u vinarije i marketing vina"

Prihvatljivi korisnici sredstava za mjeru Investicije u okviru provedbe Nacionalnog programa su proizvođači (fizičke ili pravne osobe) upisani u Vinogradarski registar u trenutku podnošenja prijave. Radi provjere ispunjavanja uvjeta prihvatljivosti podnositelja Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju će podatke iz prijave provjeriti i utvrditi uvidom u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, u Vinogradarski registar, te u ostale javno dostupne registre.
Rok za prijavu: 19.12.2014.
Pogledaj natječaj

JAVNI NATJEČAJ za podnošenje prijava za dodjelu sredstava iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2014. – 2018. za mjeru Restrukturiranje i konverzija vinograda

Prihvatljivi podnositelji prijave za mjeru Restrukturiranje u okviru provedbe Nacionalnog programa mogu biti proizvođači (fizičke ili pravne osobe) upisani u Vinogradarski registar. Fizičke osobe moraju biti obveznici poreza na dohodak/poreza na dobit.
Nisu prihvatljivi Podnositelji koji su u postupku predstečajne nagodbe, stečaja ili likvidacije.
Podnositelji koji su u prethodnoj godini iskazali gubitak u poslovnim knjigama bit će prihvatljivi ako kroz dokumentaciju natječajne prijave dokažu da će nakon provedbe projekta gubitak anulirati.Nisu prihvatljivi Podnositelji koji nisu u propisanom roku podnijeli sve predviđene obvezne izjave sukladno Pravilniku o registru vinograda, obveznim izjavama, pratećim dokumentima, podrumskoj evidenciji i proizvodnom potencijalu.
Rok za prijavu: 19.12.2014.
Pogledaj natječaj

POZIV ZA „RUKSAK (PUN) KULTURE“

„Ruksak (pun) kulture“ je umjetničko – edukativni program vezan uz umjetnost i kulturu. U hrvatskim vrtićima i osnovnim i srednjim školama provodi se od 2013. godine i provode ga stručnjaci, autori iz različitih umjetničkih praksi poput književnika, likovnih, kazališnih, glazbenih, plesnih, filmskih i drugih umjetnika te studenti umjetničkih akademija ili drugih fakulteta bliskih programima koje pokriva program „Ruksak (pun) kulture“.
Pravo na podnošenje prijava na ovaj Poziv imaju umjetničke organizacije, udruge i ustanove u kulturi, samostalni umjetnici i fizičke osobe koje obavljaju djelatnosti u kulturi na području Republike Hrvatske.
Rok za prijavu: 21.12.2014.
Pogledaj natječaj

FOND ZA ZAŠTITU OKOLIŠA I ENERGETSKU UČINKOVITOST – ENERGETIKA

Javni natječaj za sufinanciranje projekata organizacija civilnog društva u području energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energija.
Rok za prijavu: 31.12.2014.
Pogledaj natječaj

NACIONALNA ZAKLADA ZA RAZVOJ CIVILNOG DRUŠTVA -  Solidarnost i društveni kapital u lokalnoj zajednici

Opći cilj uspostavljanja Programa EGP-a i Norveške za organizacije civilnoga društva u Republici
Hrvatskoj je sljedeći: ”Ojačati razvoj civilnoga društva i povećati doprinos socijalnoj pravdi, demokraciji i održivom razvoju u Hrvatskoj.“
Prihvatljive aktivnosti:
Razvoj lokalne zajednice i društvena solidarnos, pružanje socijalne skrbi i osnovnih usluga od strane organizacija civilnoga društva, promicanje društvene uključenosti i integracije manjinskih skupina ili skupina izloženih riziku.
Područja podrške:
Demokracija, borba protiv društvenih nejednakosti, siromaštva i isključenosti, uključujući i u ruralnim područjima.
Rok za prijavu: 14.01.2015.
Pogledaj natječaj

„POBOLJŠANJE PRISTUPA OTVORENOM TRŽIŠTU RADA OSOBAMA U NEPOVOLJNOM POLOŽAJU“

Opći cilj poziva je povećati mogućnosti za zapošljavanje skupina koje se nalaze u nepovoljnom položaju na tržištu rada.
Specifični ciljevi poziva su pružanje podrške osobama u nepovoljnom položaju za uključivanje na tržište rada kroz povećanje njihove zapošljivosti, te povećanje mogućnosti održivog zapošljavanja osoba u nepovoljnom položaju na tržištu rada.
Rok za prijavu: 27.01.2015.
Pogledaj natječaj

INFORMATIZACIJA POSLOVNIH PROCESA – UZ POTPORU EU

Ministarstvo poduzetništva i obrta objavilo je natječaj Primjena informacijske i komunikacijske tehnologije za poboljšanje poslovnih procesa. Prihvatljivi prijavitelji jesu pravne i fizičke osobe koje spadaju u skupinu mikro, malih i srednjih poduzeća.Cilj natječaja je poticanje uvođenja naprednih e-poslovnih modela kako bi se potaknuo razvoj, rast i konkurentnost putem informatizacije.
Rok za prijavu: 30.06.2015.
Pogledaj natječaj

EUROPSKA ZAKLADA ZA MLADE – Bespovratna sredstva za međunarodne aktivnosti mladih

Europska zaklada za mlade, koju je osnovalo Vijeće Europe, ima za cilj potporu za aktivnosti mladih na EU nivou, potičući suradnju među mladima u sljedećim područjima: promocija mira, razumijevanja i suradnje u duhu poštivanja ljudskih prava, demokracije, tolerancije i solidarnosti.
Natječaj je otvoren za lokalne, nacionalne i međunarodne nevladine organizacije i mreže usmjerene na rad s mladima iz Vijeća Europe državama članicama.
Rok za prijavu: 01.10.2015.
 
Pogledaj natječaj

POZIV ZA PODNOŠENJE PRIJEDLOGA U OKVIRU PROGRAMA ERASMUS+ ZA 2015.

U službenom glasilu Europske unije, objavljen je Poziv za podnošenje prijedloga u okviru programa Erasmus+ za 2015. Ukupni proračun namijenjen ovom pozivu iznosi 1.736.400,00 milijuna EUR. Od toga za Republiku Hrvatsku predviđeno je više od 12,9 milijuna EUR i to za decentralizirane projekte u području obrazovanja, osposobljavanja i mladih.
U svrhu informiranja i savjetovanja potencijalnih prijavitelja, Agencija za mobilnost i programe Europske unije će početkom prosinca započeti svoju informativnu kampanju o kojoj će informacije biti dostupne na www.mobilnost.hr.
Pogledaj natječaj i rokove

KONTAKTI


LAG Međimurski doli i bregi
Maršala Tita 60, 40305 Nedelišće
Kontakti:  
  • 098/9323599 Vedrana Horvat, voditeljica LAG-a
  • 091/5349266 Sanja Krištofić, predsjednica LAG-a
E-mail: lag.mdib@gmail.com
Facebook page: LAG Međimurski doli i bregi
Web: www.lag-medjimurskidoliibregi.hr/
 
E- bilten LAG-a Međimurski doli i bregi broj 10/14 dovršen je 02.12.2014.
Copyright © *2014* *LAG Međimurski doli i bregi*, Sva prava pridržana.

Odjavi se sa liste    ažuriraj svoje podatke