Copy
Novosti iz LAG-a Međimurski doli bregi
Pogledajte ovaj e-mail u pregledniku
S ciljem obavještavanja naših članova o svim aktualnostima vezano uz funkcioniranje samog LAG-a, aktivnostima naših članova kao i o aktualnim radionicama i natječajima na koje se možete prijaviti, izrađuje se E-bilten LAG-a Međimurski doli i bregi.
Sve primjedbe i ideje, kao i informacije o Vašim aktivnostima šaljite na lag.mdib@gmail.com.
 
Internet stranica LAG-a Međimurski doli i bregi

NOVOSTI IZ LAG-A

EDUKACIJA "EU FONDS MANAGEMENT"
LAG Međimurski doli i bregi će 21. siječnja 2015. godine započeti sa sveobuhvatnom edukacijom „EU Fonds Management“ u trajanju od 120 sati u Strahonincu za 15-tak svojih članova, zaposlenika i volontera.

EDUKACIJA "INFORMATIKA U POSLOVANJU"
LAG Međimurski doli i bregi od 14. siječnja 2015. godine provodi drugu besplatnu informatičku edukaciju INFORMATIKA U POSLOVANJU za svoje članove i volontere u trajanju od 30 nastavnih sati u Strahonincu. Edukacija obuhvaća napredno korištenje tabličnih kalkulacija u Excelu-u, izradu planova poslovanja, pripremu poslovnih dokumenata, tehnike razmjene podataka, kao i integraciju sa online alatima za smještaj i razmjenu podataka..

Program ruralnog razvoja 2014. - 2020.

Iako Program ruralnog razvoja RH još nije službeno usvojen od strane Europske Komisije, Ministarstvo poljoprivrede prihvatilo je preporuku da krene s provedbom nekih mjera. U nastavku se nalaze nacrti pravilnika za mjere 4, 6, 7 i 19.1. koji su još uvijek u procesu izmjena.

M04 "ULAGANJA U FIZIČKU IMOVINU" podmjera 4.1. "Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva"
OPERACIJE:
4.1.1. Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava
4.1.2. Smanjenje štetnog utjecaja na okoliš
4.1.3. Korištenje obnovljivih izvora energije
Nacrt Pravilnika za Mjeru 4 - Podmjeru 4.1.

M04 "ULAGANJA U FIZIČKU IMOVINU" podmjera 4.2. "Potpora za ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda"
OPERACIJE:
4.2.1. Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima
4.2.2. Korištenje obnovljivih izvora energije
Nacrt Pravilnika za Mjeru 4 - Podmjeru 4.2.

M07 "TEMELJNE USLUGE I OBNOVA SELA U RURALNIM PODRUČJIMA" podmjere 7.1. "Izrada planova za razvoj jedinica lokalne samouprave i naselja u ruralnim područjima"
Nacrt Pravilnika o provedbi Mjere 7 

Ostali Pravilnici u izradi:
Nacrt Pravilnika o provedbi Mjere 19. LEADER (LAG-ovi), Podmjere 19.1. Pripremna pomoć iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. - 2020.
Nacrt Pravilnika o provedbi Mjere 6 „Razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja“, Podmjere 6.4. „Ulaganja u razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima“ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020.

Ovdje pratite novosti vezane uz Program ruralnog razvoja 2014. -2020.
EUROPSKA KOMISIJA ZAPOČELA S ODOBRAVANJEM PROGRAMA RURALNOG RAZVOJA ZEMALJA EU
Prošlog je tjedna Europska komisija odobrila prva tri od 118 programa ruralnog razvoja koji su usmjereni na poboljšanje konkurentnosti sektora poljoprivrede EU-a, brigu o seoskim krajevima i klimi te na jačanje gospodarske i društvene strukture ruralnih zajednica u razdoblju do 2020. godine. Više o tome pročitajte na stranicama One stop shop for EU funds.
IPARD REZIME – UGOVORENO 94% DOSTUPNIH SREDSTAVA, A DO SAD ISPLAĆENO 35%
Ugovaranje projekata kroz pretpristupni program Europske unije IPARD, kojega je Hrvatska koristila u programskom razdoblju 2007.-2013. završilo je 31.12.2014. godine. Ukupno je ugovoreno 800 projekata u poljoprivredi, ribarstvu  i ruralnom razvoju za 94% sredstava EU koji su nam bili na raspolaganju, a od toga je isplaćeno 34,90% raspoloživih EU sredstava za 332 završena projekta.
Više detalja o iskorištenosti po mjerama i popis ugovorenih i isplaćenih korisnika po županijama pogledajte ovdje.

DOGAĐANJA NA PODRUČJU LAG-A

Vincekov pohod TZO Nedelišće i Vinske kuće Kerman - 17. siječnja
Vincekov pohod Planinarskog društva Bundek i Toplica Sveti Martin - 18. siječnja
Vincekov pohod u Štrigovi - 24. siječnja
Vincekov pohod u Svetom Martinu na Muri - 25. siječnja
Fašnik u Nedelišću - 14. veljače

KORISNO

U sklopu projekta "Rodno ravnopravan utjecaj u lokalnim zajednicama" kojeg podržava Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva izašla je "Aktivistička početnica - korisni savjeti za osnivanje i vođenje udruge".
Na Spajalici je kreirana jednostavna baza namijenjena svim organizacijama civilnoga društva (udruge, građanske inicijative, sindikati, zaklade...) koje traže partnerske organizacije za prijavu projekata na natječaje ili one koje žele pozvati organizacije na suradnju/partnerstvo.
Ova "baza" pruža mogućnost organizacijama civilnoga društva s područja cijele RH, prvenstveno organizacijama s područja provedbe Programa JAKO (Međimurska, Varaždinska, Koprivničko-križevačka i Krapinsko-zagorska županija), da se predstave svojim projektima, programima i aktivnostima s ciljem boljeg povezivanja, međusobne suradnje te stvaranja partnerstva.
Podatke o svojoj organizaciji možete unijeti putem obrasca na web adresi http://bit.ly/1vlvKCb, a upisane organizacije pogledati na http://bit.ly/11g55Jj.
OBJAVLJENI NOVI PRAVILNICI IZ NACIONALNOG PROGRAMA POMOĆI SEKTORU VINA 2014.-2018.
U Narodnim novinama objavljena su dva nova pravilnika iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2014.-2018. u kojem je osigurano 57 milijuna eura za razvoj hrvatskog vinarstva i vinogradarstva iz tzv. europske Vinske omotnice. Riječ je Pravilniku o provedbi mjere investicija u vinarije i marketing vina te Pravilniku o provedbi mjere restrukturiranja i konverzije vinograda. Cilj ovog programa je povećanje konkurentnosti hrvatskih vinara kroz tri mjere u okviru projekata restrukturiranja i konverzije vinograda, izgradnje i opremanja vinarija te projekte marketinga i promocije vina.
Pravilnik o provedbi mjere investicija u vinarije i marketing vina
Pravilnik o provedbi mjere restrukturiranje i konverzija vinograda
USVOJEN OPERATIVNI PROGRAM „KONKURENTNOST I KOHEZIJA“ ZA RAZDOBLJE 2014.- 2020.
U okviru cilja „Ulaganje za rast i radna mjesta”, RH je iz proračuna EU-a na raspolaganju ukupno 8,397 milijardi eura, od čega je 6,881 milijardi eura dodijeljeno Operativnom programu Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., i to 4,321 milijarda eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj, te 2,559 milijardi eura iz Kohezijskog fonda. Gotovo 2 milijarde eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj bit će iskorišteno za podršku malim i srednjim poduzećima, istraživanje i inovacije, a značajan udio ulaganja, više od 3,5 milijardi eura, uložit će se u zaštitu okoliša, prilagodbu klimatskim promjenama i mrežnu infrastrukturu (promet). Više o tome pročitajte na stranicama Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.
PUBLIKACIJA O MOGUĆNOSTIMA FINANCIRANJA PROJEKATA ZA MLADE
Europski forum mladih je objavio publikaciju o mogućnostima financiranja projekata za mlade. Ovaj vodič se fokusira na najvažnije programe Europske unije u kojima je uočen prostor za sudjelovanje organizacija mladih i za mlade. Više o tome pročitajte ovdje.
HBOR UVEO NOVI PROGRAM KREDITIRANJA POLJOPRIVREDNIH EU PROJEKATA
S ciljem poticanja korištenja dostupnih sredstava EU fondova Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) uvela je novi Program kreditiranja EU projekata ruralnog razvoja, ribarstva i vinske omotnice. Zahtjev za odobrenje kreditnih sredstava po ovom programu mogu podnijeti svi subjekti koji zadovoljavaju uvjete natječaja u okviru kojeg podnose zahtjev, navodi se u priopćenju. Više o tome pročitajte ovdje.
POZIV NA LJETNU TVORNICU ZNANOSTI
Ljetna tvornica znanosti prilika je za mlade znanstvenike da svoje ideje, znanja i vještine približe djeci. Na prijavu su pozvani studenti prirodnih, tehničkih i društvenih znanosti. Pozivaju se studenti prirodnih, tehničkih i društvenih znanosti da se prijave na Ljetnu tvornicu znanosti!
Rok za prijavu je 1. veljače 2015., a prijaviti se možete ovdje.
POZIV UDRUGAMA NA PODNOŠENJE IZVJEŠĆA O ORGANIZIRANOM VOLONTIRANJU U 2014. GODINI
Svaki organizator volontiranja dužan je Ministarstvu socijalne politike i mladih, tijelu nadležnom  praćenje provedbe navedenog Zakona i razvoj politike volonterstva, dostaviti godišnje izvješće o volontiranju koje je organizirao u protekloj godini. Izvještajno razdoblje se odnosi na vremensko razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2014. godine, a rok za dostavu izvješća je 28. veljače 2015. godine.
Više informacija možete vidjeti na stranicama Ureda za udruge.
DONESEN PRAVILNIK O NEPROFITNOM RAČUNOVODSTVU I RAČUNSKOM PLANU
Temeljem članka 9. Zakona o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija (NN 121/14) Ministarstvo financija donijelo je Pravilnik o neprofitnom računovodstvu i računskom planu (NN1/15). Pravilnikom se definira raspored, sadržaj i primjena računa u računskom planu, način vođenja jednostavnog knjigovodstva i primjena novčanog računovodstvenog načela, minimalni sadržaj poslovnih knjiga jednostavnog knjigovodstva te stope amortizacije.
Pravilnik o neprofitnom računovodstvu i računskom planu dostupan je ovdje.
ISTRAŽIVANJE: MLADI NA TRŽIŠTU RADA
Uslijed zabrinjavajućih podataka o iznimno visokoj nezaposlenosti mladih u Hrvatskoj, inicijativa Za rad spremne provodi istraživanje "Mladi na tržištu rada". Cilj je istraživanja dobivene rezultate pretočiti u smjernice za donošenje novih poticajnih mjera za zapošljavanje kojima će se dugoročno dokinuti tendencija rasta nezaposlenosti mladih.
Anketa je u potpunosti anonimna, a odnosi se na sve osobe između 18 i 30 godine koje su završile neki oblik školovanja odnosno nalaze se na tržištu rada. Ispunite anketu.
PROPISI KOJI SU STUPILI NA SNAGU 1. SIJEČNJA 2015.
Vlada Republike Hrvatske je napravila pregled propisa koji nakon zakonskih promjena stupaju na snagu. Od poreza na dohodak, preko PDV-a, igara na sreću, minimalne plaće, smjernica za zapošljavanje, profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom, do ovrha i drugih propisa.
Više o tome možete pročitati na stranicama Vlade Republike Hrvatske.
FZOEU OBJAVIO GODIŠNJI PROGRAM RASPISIVANJA JAVNIH POZIVA I NATJEČAJA U 2015. GODINI
Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je na svojim stranicama godišnji program raspisivanja javnih poziva i natječaja u 2015. godini. U sektoru energetske učinkovitosti najavljena su 24 natječaja do kraja godine, u sektoru zaštite okoliša najavljeno je 11 natječaja te je najavljen 1 zajednički natječaj sektora zaštite okoliša i sektora energetske učinkovitosti. Ukupno je najavljeno 36 natječaja pri čemu će prvi natječaji biti otvoreni do kraja siječnja.
Više o tome pročitajte na portalu o EU fondovima.
SMART VISION CENTAR kroz predavanja, seminare i radionice provodi razne programe duhovnog, mentalnog, psihičkog, fizičkog i zdravstvenog razvoja pojedinca. Predavanja se najčešće održavaju subotom u 18 sati i besplatna su. U Smart Vision centru već nekoliko godina uspješno se provode programi vježbanja joge u koje su uključeni svi bez obzira na spol i dob.
TERMINI VJEŽBANJA:
Joga za početnike ponedjeljkom od 19 do 20:30 sati.
Joga za napredne vježbače (ashtanga yoga) utorkom od 19 do 20:30 sati.
Nova grupa počinje u ponedjeljak 19. siječnja u 19 sati, sa oglednim satom koji je besplatan. 
Više informacija o događanjima i upisima novih grupa u centru pratite na www.smartvision.hr. ili se predbilježite na tjedni Newsletter.

OTVORENI NATJEČAJI

„POBOLJŠANJE PRISTUPA OTVORENOM TRŽIŠTU RADA OSOBAMA U NEPOVOLJNOM POLOŽAJU“

Opći cilj poziva je povećati mogućnosti za zapošljavanje skupina koje se nalaze u nepovoljnom položaju na tržištu rada.
Specifični ciljevi poziva su pružanje podrške osobama u nepovoljnom položaju za uključivanje na tržište rada kroz povećanje njihove zapošljivosti, te povećanje mogućnosti održivog zapošljavanja osoba u nepovoljnom položaju na tržištu rada.
Rok za prijavu: 27.01.2015.
Pogledaj natječaj

„JAČANJE SOCIJALNOG DIJALOGA – FAZA II“

Opći cilj ovog poziva na dostavu projektnih prijedloga je poboljšanje kvalitete socijalnog dijaloga u Hrvatskoj te razvoj i jačanje administrativnih i stručnih kapaciteta svih razina organizacija socijalnih partnera. Ciljane skupine su organizacije poslodavaca i sindikata svih razina i njihove sektorske i granske udruge, državne/javne institucije nadležne za područje socijalnog dijaloga i kolektivnog pregovaranja,regionalne i lokalne vlasti, akademska zajednica i institucije koje se bave istraživanjem radnih odnosa, radnog zakonodavstva i prikupljanjem statističkih podataka i organizacije civilnog društva.
Rok za prijavu: 12.02.2015.
 
Pogledaj natječaj

INFORMATIZACIJA POSLOVNIH PROCESA – UZ POTPORU EU

Ministarstvo poduzetništva i obrta objavilo je natječaj Primjena informacijske i komunikacijske tehnologije za poboljšanje poslovnih procesa. Prihvatljivi prijavitelji jesu pravne i fizičke osobe koje spadaju u skupinu mikro, malih i srednjih poduzeća.Cilj natječaja je poticanje uvođenja naprednih e-poslovnih modela kako bi se potaknuo razvoj, rast i konkurentnost putem informatizacije.
Rok za prijavu: 30.06.2015.
Pogledaj natječaj

EUROPSKA ZAKLADA ZA MLADE – Bespovratna sredstva za međunarodne aktivnosti mladih

Europska zaklada za mlade, koju je osnovalo Vijeće Europe, ima za cilj potporu za aktivnosti mladih na EU nivou, potičući suradnju među mladima u sljedećim područjima: promocija mira, razumijevanja i suradnje u duhu poštivanja ljudskih prava, demokracije, tolerancije i solidarnosti.
Natječaj je otvoren za lokalne, nacionalne i međunarodne nevladine organizacije i mreže usmjerene na rad s mladima iz Vijeća Europe državama članicama.
Rok za prijavu: 01.10.2015.
 
Pogledaj natječaj

POZIV ZA PODNOŠENJE PRIJEDLOGA U OKVIRU PROGRAMA ERASMUS+ ZA 2015.

U službenom glasilu Europske unije, objavljen je Poziv za podnošenje prijedloga u okviru programa Erasmus+ za 2015. Ukupni proračun namijenjen ovom pozivu iznosi 1.736.400,00 milijuna EUR. Od toga za Republiku Hrvatsku predviđeno je više od 12,9 milijuna EUR i to za decentralizirane projekte u području obrazovanja, osposobljavanja i mladih.
U svrhu informiranja i savjetovanja potencijalnih prijavitelja, Agencija za mobilnost i programe Europske unije će početkom prosinca započeti svoju informativnu kampanju o kojoj će informacije biti dostupne na www.mobilnost.hr.
Pogledaj natječaj i rokove

KONTAKTI


LAG Međimurski doli i bregi
Maršala Tita 60, 40305 Nedelišće
Kontakti:  
  • 098/9323599 Vedrana Horvat, voditeljica LAG-a
  • 091/5349266 Sanja Krištofić, predsjednica LAG-a
E-mail: lag.mdib@gmail.com
Facebook page: LAG Međimurski doli i bregi
Web: www.lag-medjimurskidoliibregi.hr/
 
E- bilten LAG-a Međimurski doli i bregi broj 01/15 dovršen je 15.01.2015.
Copyright © *2014* *LAG Međimurski doli i bregi*, Sva prava pridržana.

Odjavi se sa liste    ažuriraj svoje podatke